Navigation
12
Μαΐ
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
30 Μαΐ 2017

Επενδύσεις μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένουν οι τράπεζες

Πρεμ Γουάτσα1 Νέα

Οι τραπεζίτες αναμένουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της οικονομίας της χώρας μας, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το στίγμα της ετοιμότητας των διεθνών επενδυτών να επενδύσουν στην ελληνική Οικονομία, αναμένεται να δώσει μεθαύριο, ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, Prem Watsa.

Ο διεθνής μεγαλοεπενδυτής, ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει επενδύσει στην Ελλάδα, εν καιρώ κρίσης και ύφεσης, περί τα 2 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο διεθνής μεγαλοεπενδυτής είχε ήδη επαφές με στελέχη της διοίκησης της Eurobank και μάλιστα την Δευτέρα επισκέφτηκε  το egg της Eurobank, δηλαδή το πρόγραμμα  προώθησης της καινοτόμου και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η παρουσία του Prem Watsa στην Αθήνα τη συγκεκριμένη περίοδο συνιστά μία ψήφο εμπιστοσύνης στις εφεξής προοπτικές της ελληνικής oικονομίας. Αυτή τη φορά, όμως, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι αόριστη αλλά βλέπει σε κοντινό ορίζοντα κέρδη, μία πρόβλεψη που συμμερίζονται πλειάδα ξένων επενδυτών που παρακολουθούν τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα του Eurogroup της 22ας Μαΐου όπου διαπιστώθηκε η απουσία κοινού τόπου, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, για το ελληνικό ζήτημα, δεν αναιρεί το αισιόδοξο σκεπτικό των ξένων επενδυτών, αλλά ούτε και των τραπεζιτών. Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης των 7,4 δισ. ευρώ ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την αποπληρωμή των μεγάλων υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούλιο.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή θα συνοδεύεται και από την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη ελάφρυνσης του χρέους. Οι τραπεζίτες αναμένουν επ΄ αυτού μία δήλωση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε σχέση με αυτήν του Μαΐου 2016, η οποία εκτός από τα εργαλεία, θα δίνει και πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα αρχίσουν να υλοποιούνται κοντά στη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για επενδύσεις με αιχμή τον τουρισμό, τις μεταφορές (αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηρόδρομος), τη ναυτιλία, τη μεταποίηση -κυρίως αγροτοδιατροφικό τομέα-, αλλά και κλάδους όπως η υγεία. Όπως αναφέρουν, πλέον εκλείπει ο κίνδυνος του Grexit, ενώ και στην εγχώρια αγορά διαπιστώνεται σταδιακά η ανάγκη δαπανών για εξοπλισμό.

Εντυπωσιακό στοιχείο για τους τραπεζίτες είναι και η κατανάλωση (+1,4% πέρσι). Η ιδιωτική κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ (70,5% το 2016) συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (56%), όσο και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προ κρίσης επίπεδα (64,8% το 2007).

Ωστόσο, δεδομένων των υφιστάμενων περιορισμών της παρούσας οικονομικής συγκυρίας (π.χ. ανεπαρκής εγχώρια αποταμίευση), η βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση. Αντιθέτως, απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό  μοντέλο, με σημαντική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που θα στοχεύουν στην τόνωση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Η αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων – αναγκαία συνθήκη για την είσοδο της χώρας σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης- , έχει ως βασική προϋπόθεση την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, υπό τη μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και την ενίσχυση της εγχώριας αποταμίευσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ