Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
1 Οκτ 2018

Επείγον σχέδιο δράσης από μια νέα κυβέρνηση

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση που καλείται να χαράξει με σοβαρότητα την πορεία προς ένα εξαιρετικά δύσκολο μέλλον μετά το έγκλημα που συντελέστηκε με το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς, η θεσμική αποδόμηση, ο διχασμός, η διάλυση κρίσιμων τομέων και η ενίσχυση του αισθήματος… ανασφάλειας των πολιτών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς τη διεθνή κοινότητα. Κατ΄ αρχάς πρέπει να διαμορφώσει συνθήκες συντεταγμένης πολιτείας, καθώς σήμερα φαίνεται ότι τα πράγματα εκτρέπονται προς… αχαρτογράφητα ύδατα. Η αποκατάσταση της έννομης τάξης, η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα, η πάταξη της ανομίας και της παρανομίας, η αποκατάσταση της ομαλότητας στα πανεπιστήμια και στο κέντρο των πόλεων, πρέπει να συμπυκνωθούν σε νομοσχέδια τα οποία θα είναι απλά, κατανοητά, λογικά και… αυτονόητα. Η χώρα που θα παραδώσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι μια χώρα βαθύτατα τραυματισμένη σε επίπεδο κοινωνίας με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Μια νέα κυβέρνηση πρέπει να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι θα εμπνεύσουμε ασφάλεια. Γιατί αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα έρθουν επενδύσεις σε μια χώρα τύπου… Σουαζιλάνδης ή Βενεζουέλας, τότε ας το βγάλουν καλύτερα από το μυαλό τους. Η εμπιστοσύνη έρχεται με ρυθμούς χελώνας και φεύγει με ταχύτητα… υπερηχητικού. Πρέπει η χώρα να οικοδομηθεί σε σύγχρονες ευρωπαϊκές βάσεις και ταυτόχρονα να τρέξουμε με απίστευτες ταχύτητες για να καλύψουμε τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν τα εγκληματικά λάθη του 2015 και μετά.

Η χώρα έχει πρωτίστως ανάγκη από πολιτική σταθερότητα για να μην ξαναμπλέξουμε σε νέες εκλογές το 2020. Εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η νέα κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει ένα πλάνο μερικών εβδομάδων για να αποκαταστήσει τις συνθήκες… ανωμαλίας που διαπιστώνονται καθημερινά σε πολλά επίπεδα. Η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί γενικό ξεκαθάρισμα και καταστροφή όλων των καρκινωμάτων που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια και μπορεί να εξελιχθούν σε πολυμεταστατικούς όγκους. Πριν είναι αργά λοιπόν, πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα σε Κράτος, Δικαιοσύνη, Παιδεία. Από κει και πέρα, πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα όλα τα συμφωνημένα μέτρα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να γίνουν προσαρμογές με περικοπή περιττών δαπανών και μείωση των φόρων.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε συνθήκες… πολέμου. Μέσα σε ελάχιστους μήνες, για να μην πούμε εβδομάδες. Να λειτουργήσουμε ως χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κάθε μέρα αυξάνεται το κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Τα προγράμματα των 100 ημερών, πρέπει να αντικατασταθούν από προγράμματα ολίγων ημερών. Και τα μεσοπρόθεμσα πλάνα, πρέπει να αντικατασταθούν από πλάνα έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Το απαιτητικό και δύσκολο μέλλον που μας περιμένει, επιβάλλει άμεσες αποφάσεις στο παρόν. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες και ρηξικέλευθες αποφάσεις. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο για το μέλλον μας και το… κεφάλι μας!

Λουκάς Γεωργιάδης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ