Navigation
11
Απρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
18 Μαρ 2015

Επανέρχεται η πρόταση για τα μικρο-δάνεια

Χρήματα Οικονομία

Την πρότασή της για «μικρο-δάνεια» στην αγορά μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμΕ – SMEs MicroBank – επαναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, πως θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την προώθηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως είναι οι εγγυήσεις και τα μικρο-δάνεια μέσω μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που θα λειτουργεί γι’ αυτό τον σκοπό.

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία ζητεί εκ νέου τη στήριξη της κυβέρνησης και τη συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, που έχουν την αρμοδιότητα να επεξεργαστούν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με στόχο την ευκολότερη παροχή μικρο-δανείων «micro financing» στα πρότυπα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της Ισπανίας, η ΕΣΕΕ σημειώνει πως το Ταμείο Ευρωπαϊκών Επενδύσεων υπέγραψε, στις 27 Ιανουαρίου 2015, συμφωνία με τη Microbank – την κοινωνική τράπεζα της La Caixa – προκειμένου να διευκολυνθούν με δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ τουλάχιστον 400.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες που έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν. Ο αντίκτυπος είναι ουσιαστικός καθώς κάθε ευρώ που επενδύεται σε μία εγγύηση δανείου επιτρέπει μέχρι και 30 ευρώ χρηματοδότηση προς ΜμΕ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βασικό πρόβλημα το οποίο εντοπίζουμε είναι η απροθυμία των εμπορικών τραπεζών να διοχετεύσουν τους πόρους που έχουν λάβει. Παράλληλα, καταγράφεται και αστοχία των δράσεων αφού δεν λαμβάνουν υπόψη μια βασική αδυναμία της αγοράς, το γεγονός δηλαδή ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα», τονίζει η ΕΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας ρεαλιστική την πρότασή της.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Συνεταιριστική Πίστη σε συνδυασμό με την Εθνική κάλυψη του δικτύου Εμπορικών Συλλόγων της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, των Επιμελητηρίων και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει, χωρίς ίδρυση νέας τράπεζας, μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων που να εστιάζει στον εμπορικό κλάδο και να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως Εγγυήσεις, Μικρο-δάνεια ή συνδυασμό των δύο (Εγγυημένα Μικρο-δάνεια)», αναφέρει η ΕΣΕΕ.

Στόχος της ΕΣΕΕ είναι η συνεργασία με την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών ή μια ομάδα υγειών συνεταιριστικών τραπεζών για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμΕ, όπου θα συνδυάζεται η τεχνογνωσία των τραπεζών και το πανελλήνιο δίκτυο των εμπορικών και επαγγελματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων αποτελούν και βάση δυνητικών πελατών.

«Η ελληνική αγορά με τις 700.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πρόθυμη και μπορεί να αξιοποιήσει σύγχρονα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το εγχείρημα αυτό πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και βιώσιμο, αλλά βέβαια με κριτήρια και αυστηρή εποπτεία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΣΕΕ διευκρινίζει επίσης ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜμΕ δεν θα έχει σκοπό να επικαλύψει τον ρόλο των συστημικών τραπεζών, αλλά αντίθετα, την αξιοποίηση των δράσεών τους. Βασικός σκοπός του εγχειρήματος θα είναι η διευκόλυνση της ρευστότητας των μικρομεσαίων στο πλαίσιο των κανόνων εποπτείας και σε υγιείς ανταγωνιστικές βάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης  στα παρακάτω σημεία:

1. Συντονιστική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το υπουργείο Οικονομίας-Υποδομών και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία άλλωστε διαθέτει σχετικό πόρισμα για τη Συνεταιριστική Πίστη στην Ελλάδα, ώστε να συμπεριληφθεί αυτή η διάσταση στον μελλοντικό σχεδιασμό.

2. Επίσπευση της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τα μικρο-δάνεια (micro-finance), όπως προωθείται, με την τεχνική βοήθεια της “ADIE” και της “SPARKASSE”. Η ανάπτυξη απαιτούμενων υποδομών που θα αξιολογούν με νέα κριτήρια μικρές νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται με δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέες επιχειρήσεις από €10.000  έως 20.000 ευρώ.

3. Βοήθεια, ώστε ένα ελάχιστο ποσοστό του Ταμείου Εγγυήσεων της EIB να αποτελέσει την βάση αυτή. Παρά την καλή πρόθεση όλων, το εγχείρημα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, γιατί είναι σημαντικό να στηριχθεί η ρευστότητα στο πρώτο στάδιο, ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία και θεμέλια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ