Navigation
6
Μαρ
location
Αθήνα
19oC
Λίγα σύννεφα
13 Ιούλ 2015

Επαγγελματικό Επιμελητήριο:Η πραγματική οικονομία θα υποφέρει, αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε

giannis-xatzitheodosiou Επιχειρήσεις | Οικονομία

“Ο πρωθυπουργός, έστω και την ύστατη στιγμή, αντελήφθη πως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν επέτρεπαν άλλους ριψοκίνδυνους ελιγμούς και επέλεξε την μοναδική ρεαλιστική προσέγγιση με γνώμονα το μη χείρον βέλτιστων”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χατζηθεοδοσίου είναι η εξής:
Το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, θα πρέπει να αποτιμηθεί ολοκληρωμένα, τόσο με την τελική διατύπωση για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και με τη διαδικασία που θα προκριθεί και τους κλάδους της οικονομίας που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση του “επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ”, των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η μείωση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος λόγω των νέων φόρων και των μειώσεων στις συντάξεις είναι σίγουρο πως θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κατανάλωση και τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, της προκαταβολής φόρου και η μετάταξη του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23 τοις εκατό, απειλούν να κλονίσουν τις προοπτικές βιωσιμότητας χιλιάδων επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέο φαύλο κύκλο “λουκέτων” και απολύσεων.
Η Ελλάδα, είναι σίγουρο, έφυγε βαθιά πληγωμένη από τη μαραθώνια διαπραγμάτευση των Βρυξελλών. Παραμένει όμως όρθια, μέσα στο ευρώ, και πλέον είναι στο χέρι της να οικοδομήσει ένα σύγχρονο, πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος, Ο πρωθυπουργός, έστω και την ύστατη στιγμή, αντελήφθη πως οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν επέτρεπαν άλλους ριψοκίνδυνους ελιγμούς και επέλεξε την μοναδική ρεαλιστική προσέγγιση με γνώμονα το “μη χείρον βέλτιστον”.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επιστρέψει η χώρα και η οικονομία στην κανονικότητα. Αυτό που επείγει είναι η ενίσχυση των τραπεζών, η οποία προβλέπεται στο κείμενο της συμφωνίας, ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν η άρση των capital controls και οι τράπεζες να αναλάβουν τον βασικό τους ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
Ταυτόχρονα, είναι εθνική αναγκαιότητα να πρυτανεύσει η ηρεμία και η συνεννόηση στο πολιτικό σκηνικό, που θα επιτρέψει όχι μόνον να ληφθούν οι επώδυνες πλην αναγκαίες αποφάσεις που απορρέουν από το νέο Μνημόνιο, αλλά και να συναποφασιστούν οι πολιτικές εκείνες που θα συνθέσουν το Ελληνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τα επόμενα 20 χρόνια, ώστε όλοι μαζί οι Έλληνες να αποτρέψουμε νέα Μνημόνια.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πιστεύει πως δεν ταιριάζει στην Ελλάδα και τους Έλληνες ο ρόλος του “μόνιμου θύματος”, ούτε όμως και ο εθνικός διχασμός σε “προδότες” και “πατριώτες”. Γι αυτό απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, από αύριο κιόλας να συνεργαστούν σε πνεύμα αλληλοκατανόησης με τους φορείς της υγιούς επιχειρηματικότητας για να ξεπεράσουμε τα επόμενα πολύ δύσκολα τρία χρόνια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες – κοινωνικές και οικονομικές – και να μπούμε γρήγορα όλοι μαζί στο δρόμο της Ανάπτυξης και της Δημιουργίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ