Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
26oC
Αίθριος - καθαρός
18 Μαΐ 2015

Έντονες… αναταράξεις πριν από την απογείωση;

Ελλαδα Νόμισμα Οικονομία

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Την εικόνα μιας οικονομίας έτοιμης να απογειωθεί μόλις δοθεί το σύνθημα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους εταίρους θυμίζει η ελληνική, καθώς υπάρχουν σοβαρά θετικά σημάδια που αν βρουν το κατάλληλο έδαφος μπορούν να φέρουν σημαντική ανάπτυξη.

Η πτώση του ευρώ και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ήδη ενισχύουν τις εξαγωγές, η αύξηση της ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν, ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον Μάρτιο του 2015 που αυξήθηκε κατά 5,0%, έναντι μείωσης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013, και παρά τα προβλήματα ρευστότητας οι οικοδομικές άδειες που αυξήθηκαν κατά 10% σε αριθμό και κατά 50% σε επιφάνεια, αποτελούν μια εξαιρετική συγκυρία. Αυτή η εσωτερική ορμή είναι αποτέλεσμα μιας ευκαιρίας που δημιουργεί η συγκυρία των τιμών ευρώ-δολαρίου και πετρελαίου που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Όμως, την ίδια στιγμή, το χρηματοδοτικό κόστος  για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστριών τους στις αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ειδικά όσες πραγματοποιούν εξαγωγές σε δολαριακές αγορές (Μέση Ανατολή, Αφρική, ΗΠΑ κ.λπ.), καθώς πλέον μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές τιμές. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να φανούν οι θετικές επιπτώσεις τόσο στους τζίρους κάποιων εισηγμένων όσο και στα λειτουργικά κέρδη. Η ΤΙΤΑΝ, που ήδη ανακοίνωσε αποτελέσματα, ευνοήθηκε από την άνοδο του δολαρίου σημειώνοντας συναλλαγματικά κέρδη 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το γεγονός ότι η εταιρεία διατηρεί δάνεια σε δολάριο μείωσε τη θετική επίπτωση στα καθαρά της κέρδη.

Αντίστοιχα, ευνοημένος από την άνοδο του δολαρίου αναμένεται να είναι και ο Μυτιληναίος που πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών του σε δολάριο, αφού τόσο οι πωλήσεις του Αλουμινίου όσο και τα έργα της ΜΕΤΚΑ πραγματοποιούνται σε δολάρια. Η άνοδος του δολαρίου εξασφαλίζει στον όμιλο αύξηση τζίρου και αυξάνει τα περιθώρια κέρδους, κάτι που αναμένεται να φανεί στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου.

Στο ίδιο πλαίσιο, θετική είναι η επιρροή της νέας ισοτιμίας για τις εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο που είναι κυρίως εξαγωγικές. Η πτώση του ευρώ κάνει τις εταιρείες ανταγωνιστικές και σε νέες αγορές που δεν μπορούσαν να πλησιάσουν με το ισχυρό ευρώ, όπως αυτές της Μέσης Ανατολής, του Καναδά και των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις πωλήσεις τους και τα περιθώρια κέρδους τους.

Στις υπόλοιπες εισηγμένες που αναμένεται να παρουσιάσουν θετικά πρώτα τρίμηνα, λόγω της ανόδου του δολαρίου, συμπεριλαμβάνεται η Coca Cola, τα Folli Follie και οι Motor oil και ΕΛΠΕ, παρά την αρνητική επιρροή της πτώσης του πετρελαίου.

Στην ιδιαίτερη ευκαιρία που δημιουργεί η συναλλαγματική ισοτιμία αναφέρεται και o ΣΕΒΕ, o οποίος επισημαίνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει αφενός να επισπεύσει τις διαδικασίες για συμφωνία με τους εταίρους της, αφετέρου να προετοιμαστεί για το άμεσο μέλλον και να αδράξει τις ευκαιρίες, οι οποίες δείχνουν να δημιουργούνται από την ιδιαίτερα ευνοϊκή διεθνή συγκυρία».

Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατέγραψαν άνοδο 14% σε ετήσια βάση και σε αξία υπολογίζονται σε 4,4 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2015 οι εξαγωγές σε όλους τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους  κατέγραψαν ανοδική πορεία, μετά από μια διαρκή πτώση από τα τέλη του 2013. Ωστόσο, πρόκειται προς το παρόν μόνο για έναν μήνα ανόδου και η Ελλάδα παραμένει μια «κλειστή» οικονομία με μικρή συνεισφορά των εξαγωγών στο παραγόμενο προϊόν της χώρας (17,3% το 2014). Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν διεθνώς εν μέσω ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών για την ελληνική οικονομία. Την ίδια στιγμή, αναθεωρούνται προς το καλύτερο οι προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, με αιχμή την περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση που αποφάσισε τον Μάρτιο η ΕΚΤ, η οποία βελτιώνει τις συνθήκες δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των ευρωπαϊκών χωρών, εξαιρουμένης βέβαια της Ελλάδας. Έτσι, όσο δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία με τους εταίρους, η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεμένουν ακόμα περισσότερο από ρευστό και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες και επιχειρήσεις ενισχύονται.

το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ