Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
30 Οκτ 2017

ΕΝΦΙΑ-λτης προ των πυλών!

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Αλίμονο σε όσους έχουν σπίτι, εξοχικό, σπίτι στο χωριό ή ένα χωράφι. «Θα πληρώσουν τη νύφη» όσοι είμαι μεσαίοι ιδιοκτήτες, αφού πλέον ο φόρος θα έχει οικογενειακό χαρακτήρα.

Το υπουργείο Οικονομικών ερευνά την εφαρμογή του φόρου με βάση την αξία της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας, δηλαδή της αξίας όλων των ακινήτων μαζί που μπορεί να έχουν ο σύζυγος, η σύζυγος και τα παιδιά.

Κατ’ αρχήν, να δούμε τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου: Ο νέος φόρος θα είναι σκληρός και αυξημένος στις μεσαίες περιουσίες. Θα έχει ολότητα ως προς την επιβολή του, ώστε να διατηρηθούν τα 2,65 δισ. του συνολικού ποσού. Θα έχει μικρό αφορολόγητο, ώστε να μην «πληρώσουν τη νύφη» οι πολλοί. Θα κοστίζει 2,6 δισ. ευρώ, όπως ορίζει το μνημόνιο. Θα «απλωθεί» και στα χωράφια, καθώς οι τροϊκανοί επιμένουν σε αυτό..

«Τελειώνουν» τις περιουσίες

Οι δανειστές επιμένουν στον φόρο ακινήτων γιατί τον θεωρούν ιδιαίτερα αποδοτικό και η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα συμφωνεί. Μάλιστα προτείνεται η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης του νέου φόρου ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, πλην όσων έχουν σοβαρούς λόγους, όπως ΑΜΕΑ και άνεργοι.

Η κυβέρνηση, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, και το υπουργείο Οικονομικών θέλουν «ο νέος φόρος να υπολογίζεται από το σύνολο της αξίας των ακινήτων με βάση όχι την ατομική αλλά την οικογενειακή ακίνητη περιουσία». Ποια είναι η διαφορά; Ο ΕΝΦΙΑ τώρα υπολογίζεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται στη συνολική αξία των ακινήτων. Αυτό σημαίνει αύξηση φόρου!

Το αφορολόγητο  

Το δεύτερο σημείο είναι το ύψος του αφορολόγητου. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων για απαλλαγή, τόσο αυξάνεται ο αριθμός όσων θα πληρώσουν αυξημένο φόρο!

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται αυτή την ώρα δύο τύπους σεναρίων για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι ο ίδιος σε ποσό 2,65 δισ., αλλά με νέες αντικειμενικές.

Πρώτο σενάριο: Επέκταση απαλλαγών είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφισταμένων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογουμένων. Αυτό το σενάριο προσεγγίζει τις ανακοινώσεις Τσίπρα.

Δεύτερο σενάριο: Εδώ θα έχουμε την πρόταση για νέο φόρο που θα υπολογίζεται με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές. Θα υπάρχουν ελαφρύνσεις σε μικρές ιδιοκτησίες. Όμως έρχεται μεγάλη επιβάρυνση στις μεγάλες περιουσίες. Ταυτόχρονα θα μπουν στον υπολογισμό και τα χωράφια.

Σήμερα, όσοι έχουν περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ πληρώνουν διπλό φόρο! Κύριο και συμπληρωματικό. Οι επιβαρύνσεις στον συμπληρωματικό φόρο σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 300%.

Μεγάλη είναι η επιβάρυνση και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ενώ πέρυσι οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων είχαν έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, τώρα η εξέλιξη αυτή δεν ισχύει. Δεν ισχύει η διάταξη που όριζε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά -ξενοίκιαστα διαμερίσματα και ακίνητα. Αλίμονο σε όσους έχουν ακίνητο και εξοχικό… Η μείωση του αφορολόγητου σαρώνει τον φόρο.

Αυξημένοι συντελεστές

Ο ΕΝΦΙΑ, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, «υπολογίζεται εφ’ όλης της περιουσίας όλων των ακινήτων του φορολογουμένου. Μάλιστα όταν κάποιος έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000-300.000 ευρώ θα έχει συμπληρωματικό φόρο με αυξημένους συντελεστές 0,1%-0,15%».
Έχουμε αύξηση έως και 200% στους συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.

Πλέον ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει και τα αγροτεμάχια. Επιπλέον, αυξήθηκε από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ισχύει συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Όλοι αυτοί οι φόροι», κατά τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου «έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια επιβάρυνση εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι δημιούργησαν μία περιουσία, δεν αρνούνται τη φορολόγηση, αλλά έχουν την αίσθηση της φορολογικής ισοπέδωσης. Η οικοδομή έχει υποστεί μείωση, οι αξίες υποχωρούν, αλλά οι φόροι αυξάνονται… Αυτό οδηγεί σε πραγματική “φοροπολιορκία” χωρίς τέλος και πτώση της οικονομικής δραστηριότητας».

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 27/10

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ