Navigation
6
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
9 Μαΐ 2016

Ένας νέος Μηχανισμός στη ζωή μας…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Διαπραγμάτευση τέλος. Τριμηνιαίοι έλεγχοι κι νυκτερινές πολύωρες διαβουλεύσεις υπουργών με εκπροσώπους του Κουαρτέτου στα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, τέλος.
Η Κυβέρνηση κλείνει τη συμφωνία με τους «θεσμούς» και αντί νέου Μνημονίου (MEFP) με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα υπογράψει μια νέα Διεθνή Σύμβαση για την Εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους με τον ESM την οποία θα κυρώσει η Βουλή (με αυξημένη πλειοψηφία κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ;) αργότερα.
Με την υπερψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, αυτό το Σαββατοκύριακο, η Ελλάδα συνεισφέρει το δικό της μερίδιο στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους ώστε να μπορέσουν οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, με τη συνεργασία του Πόουλ Τομσεν από το ΔΝΤ και του Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να καταλήξουν σε ένα Σχέδιο Αναδιάταξης (Reprofiling Scheme) που θα διευκολύνει την Ελλάδα στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνούν του 15% του ΑΕΠ.
  • Ως αντάλλαγμα γι’ αυτή την ρύθμιση Χρέους, η Ελλάδα αποδέχεται τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Μόνιμου Μηχανισμού Επιτήρησης και Προσαρμογών του Προϋπολογισμού υπό την εποπτεία του ΕSM και την «τεχνική» συμμετοχή του ΔΝΤ.
  • Ο Μηχανισμός αυτός, κατ’ απαίτηση της Γερμανίας, θα λειτουργεί ως Εγγύηση για την Εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους σε συνδυασμό με το νέο ΥπερΤαμείο Αποκρατικοποιήσεων.
  • Για την λειτουργία αυτού του νέου Μηχανισμού δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός (π.χ. 2018) αλλά θα λειτουργεί ad infinitum  (στο διηνεκές) και θα εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα στο εξής, κάθε χρόνο, θα παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα, κατά πολύ μικρότερα του 3% του ΑΕΠ.
Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση παραδίδει τα κλειδιά της χώρας στους Επιτρόπους που θα ορίσει ο νέος Μηχανισμός σε κάθε Υπουργείο, οι οποίοι θα παρακολουθούν τα έσοδα και τις δαπάνες του Προϋπολογισμού αλλά και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε κάθε τομέα, με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Η νέα Σύμβαση για την Εξυπηρέτηση του Χρέους, θα θέτει προϋποθέσεις και προαπαιτούμενες δράσεις που θα επιλέξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της χώρας με ποσό όχι μεγαλύτερο των 8 δις Ευρώ.
Στα πρώτα κεφάλαια της νέας Σύμβασης θα περιγράφονται όλες οι διευκολύνσεις προς την Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του Χρέους αλλά και όλες οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει ως δανειστής στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Κατόπιν θα περιγράφεται αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δόσεων με χρηματοδότηση από τον ΕSM, οι αναγκαίες επιμηκύνσεις στην εξόφληση ομολόγων και σε ορισμένες περιπτώσεις χαμηλότερα επιτόκια.
Στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις 9 Μάϊου που θα πραγματοποιηθεί το άτυπο Eurogroup και στις 24 Μαΐου της προγραμματισμένης συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών για την αποδέσμευση των 5,5 δις Ευρώ της επόμενης δόσης, θα αξιοποιηθεί για την κατάρτιση και έγκριση της νέας Σύμβασης από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Μετά το Eurogroup της 24ης Μάϊου, για να εκταμιευθεί η δόση πρέπει να υπάρχει έγκριση από 7 διαφορετικά κοινοβούλια και θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα 5 έως 7 εβδομάδων.
Η νέα Σύμβαση που θα υπογράψει η Κυβέρνηση, δεν καταργεί το Μνημόνιο ΙΙΙ (που  υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι) αλλά το συμπληρώνει με την αναδιάταξη του Χρέους.
Κρίσιμη προϋπόθεση για την υλοποίηση του Σχεδίου Σόϊμπλε είναι προφανώς η έγκαιρη υπερψήφιση όλων των υπολοίπων αναγκαίων νομοσχεδίων μέχρι τις 24 Μαΐου. Εκτός από το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό πρέπει να υπάρξουν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση του Υπερ Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (θα ονομάζεται Ταμείο Εγγυοδοσίας και θα συμπληρώνει τον νέο Μηχανισμό) αλλά και το νόμο για τα «κόκκινα δάνεια», την αύξηση των έμμεσων φόρων και μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αποτελούν προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
Η Κυβέρνηση προβάλει το γεγονός ότι για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο τηρήθηκε η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία που κράτησε 15 ημέρες. Επίσης θα εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός ότι προληπτικά μέτρα έως το 2018 δεν πρόκειται να έρθουν προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Το αντάλλαγμα ωστόσο είναι βαρύ και οι πολιτικές εξελίξεις αμέσως μετά αναπόφευκτες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ