Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
23 Σεπ 2015

Εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Τσακαλώτο  και τον …. Maarten Verwey

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

H παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου (αλλά και του Γιώργου Χουλιαράκη) στην κορυφή του οικονομικού επιτελείου μαζί με την …κρυφή …ανυπόκριτη ελπίδα ότι θα καταφέρει επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη νέα Task Force (Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων τη λένε τώρα) είναι τα μόνα θετικά σημεία στην ανάλυση των Βρυξελλών για τις προοπτικές του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

«Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως σκέφτονται στην Αθήνα. Αφήνουν το χρόνο να περάσει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας σημαντικών πόρων αν δεν συνεργαστούν αμέσως και αποτελεσματικά με τον Marteen» δήλωσε στο «Χ» κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μάαρτεν Φερβέι (Maarten Verwey) είναι το πρόσωπο για το οποίο ουδείς μιλά στην Αθήνα αλλά αποτελεί …μόνιμη πηγή ελπίδας στις Βρυξέλλες. Ο Ολλανδός οικονομολόγος έχει πλέον εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και είναι ο επικεφαλής της νέας Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, που αποτελεί διάδοχο σχήμα μετά την αποχώρηση του Γερμανού Χορστ Ραινενμπαχ της Task Force.

Το νέο αυτό Γραφείο Υποστήριξης και Εποπτείας, δημιουργήθηκε (και επιβλήθηκε με το Μνημόνιο ΙΙΙ ως μόνιμος συνεργάτης της Ελληνικής Κυβέρνησης, με αυξημένες αρμοδιότητες) με σκοπό να παρέχει «ειδική τεχνική βοήθεια» στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν συνειδητοποιήσει  ότι η Ελλάδα μόνο με τη βοήθεια της νέας Task Force θα μπορέσει να προσελκύσει τις απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις που χρειάζεται για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Tο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι βυθισμένο στην εσωστρέφεια της ανακεφαλαιοποίησης και η χρηματοδότηση από άλλες πηγές εκτός της Ε.Ε. είναι αδύνατη.

  • «Το πρόβλημα είναι ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πόσο κρίσιμο είναι να υποβάλλει –εγκαίρως- σοβαρά προγράμματα για να ξεκινήσει η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από την Ενωμένη Ευρώπη»

Εκτός από την πιστή εφαρμογή του περιεχομένου και των χρονοδιαγραμμάτων του Τρίτου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, η Ελλάδα οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

  • «Μόνον οι μεταρρυθμίσεις θα προκαλέσουν κινητοποίηση κεφαλαίων υπέρ των επενδύσεων και της συνοχής που αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ώστε να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ευημερίας. Αυτή είναι η μόνη διαπραγμάτευση που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε με την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε στο «Χ» αξιόπιστη πηγή των Βρυξελλών.

Όταν ο υπογράφων ενημέρωσε τα στελέχη της Κομισιόν ότι Υπεύθυνος Υπουργός για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ είναι ο Μεσήνιος Μηχανικός Αλέξης Χαρίτσης, μέλος του Κινήματος «Δεν πληρώνω- Δεν πληρώνω», το μειδίαμα ήταν η μοναδική απάντηση…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict