Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
17 Ιαν 2018

Ένα παράδειγμα ελληνικής startup με παγκόσμιο βεληνεκές

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε κάτι στην Κίνα με εξόχως ελληνικό ενδιαφέρον που σίγουρα ελάχιστοι διάβασαν ή πήραν… χαμπάρι. Μια ελληνική start up κέρδισε το βραβείο της πιο υποσχόμενης επιχειρηματικής ιδέας. Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία travel tech startup “Toorbee”, η οποία διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και τη Σαγκάη. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στη λεγόμενη Silicon Valley της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, την Χανγκζού. Η ελληνική start up διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 700 επιχειρήσεις και ήταν η μοναδική μη κινεζική εταιρεία που συμμετείχε και μάλιστα έλαβε την τιμητική διάκριση μετά από τρεις εξαντλητικούς γύρους αξιολόγησης.

Τι σημαίνει ένα τέτοιας σημασίας βραβείο για μια ελληνική start up που δραστηριοποιείται στην πολυπληθέστερη χώρα και τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη; Το βραβείο αποτελεί εισιτήριο για την εταιρεία ώστε να έχει πρόσβαση σε… τρελές παροχές, όπως δωρεάν εγκαταστάσεις, χαμηλές εργοδοτικές εισφορές, χαμηλή φορολογία, κρατικές επιχορηγήσεις, άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις. Σημειωτέον ότι η εταιρεία εκτός από Έλληνες επιστήμονες και στελέχη, έχει Κινέζους και Αμερικανούς! Η Toorbee έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από επενδυτές προερχόμενους από την Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ετοιμάζεται για ένα δεύτερο γύρο χρηματοδότησης από venture capital funds, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αξιοποιώντας έτσι τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η συγκεκριμένη τουριστική αγορά.

Ο διαγωνισμός είναι μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης της Κίνας να προσελκύσει στη χώρα ανερχόμενες startups από το εξωτερικό, οι οποίες θα αποτελέσουν τον κορμό ώστε η Χανγκζού να μετατραπεί μελλοντικά σε τεχνολογική πρωτεύουσα του πλανήτη. Η Toorbee είναι μια B2B πλατφόρμα η οποία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της αυξανόμενης ζήτησης από μεγάλους OTA’s (online travel agents) της Κίνας για τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται στον προορισμό (in-destination services & activities), με τους παρόχους αυτών (LSP –local services providers) στην Ελλάδα και άλλες περιοχές του κόσμου. Έτσι μέσω της πλατφόρμας, οι διασυνδεδεμένοι OTA’s μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεταφορά, ξενάγηση, ημερήσιες εκδρομές, εστίαση, παροχή εκπτωτικών κουπονιών για αγορές κ.ά. Η Toorbee κοινώς αποτελεί την γέφυρα ανάμεσα στην ασιατική ζήτηση και τη δυτική προσφορά. Μέσα από τις μοναδικές τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει, προσφέρει στους συνεργάτες της τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη δημιουργία στοχευμένου οπτικοακουστικού υλικού για τις υπηρεσίες τους στην κινεζική γλώσσα, με πολύ χαμηλό κόστος. Η εταιρεία έχει συνεργασίες αυτή τη στιγμή με κινέζικους OTA’s (online travel agents) που διαχειρίζονται πάνω από το 80% του εξερχόμενου online τουρισμού της Κίνας!

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεωρείται ως πρότυπο ανάπτυξης των startups είναι το Ισραήλ και ακολουθούν οι ΗΠΑ,  ενώ σε υψηλά στάνταρντς κινούνται Ευρώπη και Κίνα. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντικές startups, ενώ ουδείς μπορεί να υπολογίσει πόσεις είναι… εν υπνώσει καθώς οι γραμμές χρηματοδότησης είναι περιορισμένες και η φορολογία έχει πλέον ξεπεράσει τo επίπεδο της… ληστείας! Ας σκεφτούμε μόνο τι θα σήμαινε για χιλιάδες δαιμόνιους Έλληνες που έχουν όραμα και σχέδιο, η επένδυση σε startups σε άκρως φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον χωρίς γραφειοκρατία και υπερφορολόγηση…

Επί δεκαετίες κάποιοι μας δηλητηρίασαν με την “τοξική ουσία” του κρατισμού. Σκότωσαν την επιχειρηματικότητα προς όφελος του βολέματος και των ψήφων. Έβαλαν μπροστά ιδεολογήματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες θυσιάζοντας το μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα μόλις συνέλθει από τα αλλεπάλληλα σοκ και κυρίως όταν σταθεί όρθια μετά την περιπέτεια του 2015, θα μεγαλουργήσει. Λοκομοτίβα θα αποτελέσει η επιχειρηματικότητα, είτε αφορά ημεδαπούς είτε αλλοδαπούς επενδυτές. Δεν έχουμε δικαίωμα να συνεχίσουμε στον μίζερο δρόμο της αυτοκαταστροφής. Είμαστε… καταδικασμένοι να πετύχουμε και να βάλουμε εμείς τα γυαλιά στους άλλους. Προς το παρόν μόνο “χρυσά βατόμουρα” παίρνουμε εντός συνόρων. Αντιθέτως, διαπρέπουμε στο εξωτερικό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα πάρουμε τα βραβεία που πραγματικά αξίζουμε. Αρκεί να βάλουμε μυαλό σαν λαός μαζί με το πολιτικό σύστημα. Έστω και αν οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν ότι μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ