Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Λίγα σύννεφα
11 Ιούν 2018

Εν ψυχρώ… εκτέλεση 4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών

Ακίνητα Νέα

Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών ακόμη και έως 30%, οι οποίες θα πλήξουν «λαϊκές» περιοχές και θα… τσουρουφλίσουν τα 2/3 της ελληνικής επικράτειας, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών, συμπαρασύροντας δεκάδες φόρους και τέλη.

Παρά τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν στην εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του σχετικού προαπαιτουμένου εντός του προσεχούς διαστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητα με τις πλέον χαμηλές τιμές ζώνης, οι ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων και οικοπέδων, ενώ όφελος θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες σε πολύ ακριβές περιοχές, όπου οι αντικειμενικές αξίες του 2007 δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Μάλιστα, με αρκετή δόση… κουτοπονηριάς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε εμπορικές περιοχές, αλλά δεν προτίθεται να μειώσει τους συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι εκτοξεύουν την τιμή του ακινήτου.

Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις προσεχείς 3-4 εβδομάδες, αφού θα έχουν προηγηθεί οι εισηγήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση υπολογισμού του φετινού ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές και, εφόσον χρειαστεί, θα γίνουν παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές προκειμένου να μην αλλάξει ο στόχος για προσδοκώμενα έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και εισπραχθέντα 2,65 δισ. ευρώ.

Χαμένοι και κερδισμένοι 

Στο ελάχιστο κόστος οικοδομής των 1.000 ευρώ θα τείνουν να πλησιάσουν προσεχώς οι κατώτατες τιμές ζώνης των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η αντικειμενική αξία θα διαμορφώνεται με βάση τους συντελεστές που εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Στη μέγγενη του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών θα βρεθεί τουλάχιστον το 50% των ζωνών πανελλαδικά, όπου η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 500-700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι μόνες περιοχές στις οποίες θα υπάρξουν μειώσεις των αντικειμενικών αξιών είναι οι πολύ ακριβές, κάποιες υποβαθμισμένες στα μεγάλα αστικά κέντρα και επιπλέον ορισμένες σε περιοχές της επικράτειας όπου υπάρχει φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στα εξής:

 1. Στις περιοχές με τις κατώτατες τιμές ζώνης (500-700 ευρώ) θα υπάρξουν αυξήσεις 20%-40% Αυτό σημαίνει ότι το… μάρμαρο θα πληρώσουν όλες οι «λαϊκές» περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο θα ισχύσει στη συντριπτική πλειονότητα των κωμοπόλεων και χωριών στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
 2. Η συγκράτηση των «λαϊκών» περιοχών σε σχετικώς χαμηλές τιμές (για την αποφυγή μεγάλου σοκ που θα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση) θα μεταφέρει μεγάλο βάρος στις παραθαλάσσιες περιοχές όλης της χώρας, καθώς και στα νησιά. Οι εισηγήσεις θέλουν την εφαρμογή «τσουχτερών» τιμών ζώνης στις περισσότερες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του Βορείου Αιγαίου, όπου οι πολύ χαμηλές σημερινές τιμές θα τείνουν προς τα 1.000 ευρώ. Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της νησιωτικής περιοχής δεν αποκλείεται οι τιμές ζώνης να διαμορφωθούν στα 1.100 ευρώ/τ.μ. ή ακόμη και στα 1.200 ευρώ/τ.μ.!
 3. Οι τιμές ζώνης στις πολύ ακριβές περιοχές αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς, καθώς η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ακυρώσει καθολικά το λεγόμενο «ταξικό πρόσημο», από τη στιγμή μάλιστα που προβλέπεται «σφαγή» με τις αντικειμενικές αξίες στις λαϊκές περιοχές. Εκτιμάται ότι σε αρκετές περιοχές με τιμές ζώνης μεταξύ 1.100-1.400 ευρώ/τ.μ. μπορεί να υπάρξουν οριακές έως και μικρές μειώσεις. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται περιοχές του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας, της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.
 4. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που κινούνται μεταξύ 900 και 1.100 ευρώ/τ.μ. δεν αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές, όπως και στις λεγόμενες μεσαίες περιοχές, που κινούνται μεταξύ 1.300 και 1.800 ευρώ/τ.μ.

Νέα βάρη

Η αύξηση στο 60% των τιμών ζώνης εκτιμάται ότι θα πλήξει τουλάχιστον 4.500.000 ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και θα οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις, ανάλογα με τις κινήσεις ή τις πράξεις που θα κάνουν.

Έτσι, στις περιοχές όπου θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες θα προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσεις στις εξής περιπτώσεις:

α) Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ, όπου σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί πραγματικό σοκ. Το ίδιο ισχύει και για όσους δουν την περιουσία τους να αυξάνεται πολύ πάνω από τα 200.000 ευρώ, οπότε θα πρέπει να καταβάλουν και τον συμπληρωματικό φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

β) Το κόστος σύνταξης των συμβολαίων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, δωρεές, κληρονομιές) και ο φόρος χρησικτησίας θα γίνουν ακριβότερα και μάλιστα σε μια περίοδο όπου έχει προσλάβει χαρακτήρα μάστιγας η αποποίηση κληρονομιών.

γ) Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν από του χρόνου στη μέγγενη των τεκμηρίων και στην περίπτωση που τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι χαμηλότερα, τότε θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά στην Εφορία.

δ) Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα είναι ακριβότεροι, καθώς στις περιοχές που θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης, οι φορολογούμενοι-δημότες πρέπει να καταβάλουν αυξημένα ποσά για Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο.

ε) Η τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων θα γίνει ακριβότερη για όσους δεν έχουν προβεί έως σήμερα στις σχετικές ενέργειες, ενώ από το τέλος του έτους δεν θα υπάρχουν και οι εκπτώσεις που παρέχονται σήμερα.

στ) Τα τέλη εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο θα είναι πλέον αυξημένα, κάτι που θα νιώσουν αμέσως οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκατοντάδες περιοχές ολόκληρης της χώρας, που απομένουν να ενταχθούν φέτος στο σύστημα.

Οι φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές αξίες

α) Τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα

 1. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης 3 % επί αντικ. αξίας.
 2. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη 1η και 2η κατοικία αναλόγως εμβαδού και τιμής ζώνης.

β) Ετήσιοι φόροι επί της κατοχής ακινήτων

 1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο

Κτίσματα: 2,50-16,25 ευρώ/τ.μ.

Οικόπεδα: 0,0037-11,25 ευρώ/τ.μ.

 1. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 200.000 ευρώ.

Φυσικά πρόσωπα: 0,1%-1%.

Νομικά πρόσωπα: 0,25%-5%.

 1. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα + οικόπεδα) 0,025-0,035%.
 2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιρειών 15%.

γ) Φόροι – τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων από επαχθή αιτία

 1. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί αξίας κτισμάτων) 24%.
 2. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3%.
 3. Φόρος χρησικτησίας ακινήτων 3%.
 4. Φόρος ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων) 1,5%.
 5. Φόρος διανομής ακινήτων 0,75%.
 6. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3% επί ΦΜΑ.
 7. Πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων 0,45%-0,75%.

δ) Φόροι κατά τη μεταβίβαση από χαριστική αιτία (κληρονομιά – γονική παροχή – δωρεά)

 1. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων.

Α΄ κατηγορία: προς τέκνα (γον. παρ.), εγγονούς, συζύγους, γονείς: συντελεστές 1%-10%.

B΄ Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ.: συντελεστές 5%-20%.

Γ΄ Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους: συντελεστές 20%-40%.

 1. Φόρος δωρεάς ακινήτων.

Α΄ κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς 1%-10%.

Β΄ κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ.: συντελεστές 5%-20%.

Γ΄ Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους: συντελεστές 20%-40%.

Ε΄ Κτηματολόγιο – πολεοδομικά πρόστιμα και εισφορές.

 1. Τέλος εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

35 ευρώ/δικαίωμα + 1‰ επί αντ. αξίας άνω των 20.000 ευρώ με όριο τα 900 ευρώ.

 1. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων

(Ν. 4178/2013).

 1. Εισφορές σε γη έως 50% και σε χρήμα έως 25% για ένταξη σε Σχ. Πόλεων (Ν.1337/83 – Ν. 4315/14).

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • pict
 • pict

pict

pict