Navigation
13
Νοέ
location
Αθήνα
21oC
Λίγα σύννεφα
16 Ιούν 2016

Εμείς, η μεσαία τάξη, εμείς…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ο διαχειριστής ενός πανίσχυρου επενδυτικού ομίλου, ο δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross, βγήκε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που παρακολουθεί συστηματικά το κατ’ εξοχήν κοινό του, κι εξήγησε ευθαρσώς τους λόγους για τους οποίους στηρίζει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το χαρακτηριστικότερο επιχείρημα του κ. Ρος ήταν ότι η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία τάξη της Αμερικής δεν επωφελήθηκε από τα τελευταία 10-15 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη και έχει «σιχαθεί το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα», θέλει κάτι διαφορετικό, γι’ αυτό στηρίζει Donald Trump.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα, αυτό της «κόπωσης και σιχασιάς της μεσαίας τάξης απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές κατευθύνσεις και στρατηγικές» χρησιμοποιούν και άλλες δυνάμεις στην Ευρώπη όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, οι Podemos στην Ισπανία, ο ευρωσκεπτικιστής Τζόνσον στην Βρετανία , ο εθνικιστής παρ’ ολίγον Πρόεδρος στην Αυστρία Νόρμπερτ Χόφερ, χωρίς να παραλείπουμε τους ακροδεξιούς στην Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και αλλού.

Όλοι ανωτέρω – μαζί με το δικό μας, εθνικολαϊκιστικό, ακροδεξιοαριστερό, πολιτικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ- δηλώνουν πρόθυμοι να αγκαλιάσουν στοργικά την μεσαία τάξη, την κοινωνική ομάδα στην οποία στηρίζεται η φιλελεύθερη οικονομία αλλά δυστυχώς την απογοήτευσε οικτρά, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

  • Η διστακτικότητα των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων να εξηγήσουν τι πραγματικά συνέβη στην χρηματοπιστωτική κρίση (την σοβαρότερη κρίση του καπιταλισμού τους τελευταίους αιώνες) και τι πραγματικά σημαίνει εθελοντική, δημοκρατική, παράδοση μέρους της εθνικής κυριαρχίας, σε υπερεθνικούς οργανισμούς ώστε να διαφυλαχθεί το ύψιστο αγαθό της ειρήνης και της ευημερίας, έχει δώσει πολύ έδαφος για πολιτικές μανούβρες σε ανήθικους λαϊκιστές που εκστομίζουν οποιαδήποτε ανοησία προκειμένου να καθησυχάσουν τους αναστατωμένους, ταλαιπωρημένους και θυμωμένους πολίτες.

Στην Ελλάδα, η μεσαία τάξη σβήνει, εξαφανίζεται.

Η ελληνική μεσαία τάξη, ήταν μεσαία τάξη όταν το Εθνικό Εισόδημα της χώρας ήταν κατά 30% υψηλότερο και η κατανομή των βαρών δικαιότερη έστω και μέσω της παραοικονομίας.

Σήμερα οι πολίτες της ελληνικής πρώην μεσαίας τάξης, είναι νεόπτωχοι. Επιβαρύνονται παράλογα με τις δαπάνες και τους φόρους του παρελθόντος ενώ εισπράττουν έσοδα του μίζερου παρόντος χωρίς να βλέπουν την παραμικρή ελπίδα για το μέλλον.

Γι’ αυτό υποκύπτουν στον εύκολο λαϊκισμό, στην ξενοφοβία και τον ισοπεδωτικό εξισωτισμό που συντηρούν αστοιχείωτοι, αμόρφωτοι, ανεπαρκείς, πολιτικοί που υφάρπαξαν συμπτωματικά την εξουσία, λέγοντας ασύστολα ψέματα και ανυπόστατες υποσχέσεις.

Η αστική δημοκρατία, χρειάζεται την μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη χρειάζεται την αστική δημοκρατία για να μπορεί να εκφράσει την πολυποικιλότητά της.

Ένας πλανήτης με ηγέτες σαν τον Τραμπ, τη Λεπέν, τον Χόφερ και τους εθνικολαϊκιστές της υπόλοιπης Ευρώπης, κινδυνεύει με αφανισμό.

Κυριολεκτικά.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress