Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Ασθενής Βροχή
21 Ιούλ 2016

ΕΛΠΕ: Τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν και θα είναι πρωταγωνιστές

ΕΛΠΕ Επιχειρήσεις

Το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των εγκαταστάσεων της ΕΚΟ από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, παρουσίασε σήμερα ο Όμιλος Ελληνικά Πετρελαία σε εκδήλωση παρόντος του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Γιώργο Γρηγορά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ στη Λάρνακα και ξενάγηση στο νέο χώρο στο Βασιλικό που προορίζεται για τα πετρελαιοειδή.

Από την πλευρά του, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ. Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε: «Αποτελεί πάγια πρακτική του Ομίλου ο σεβασμός των αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών. Τηρούμε τις δεσμεύσεις και ειδικά στη Κύπρο, η ενεργή συμμετοχή στα ενεργειακά δρώμενα είναι απόφαση που έχει μετουσιωθεί και σε οδηγό δράσης (master plan). Τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν και θα είναι από τους πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη της περιοχής και της Κύπρου μας».

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Λακοτρύπης χαιρέτισε εκ μέρους της Κυβέρνησης τις πρωτοβουλίες της ΕΚΟ για μετεγκατάσταση από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Επεσήμανε ότι στη μέχρι σήμερα πορεία οι δυσκολίες δεν ήταν λίγες, αλλά με προσπάθειες αντιμετωπίζονται και πρόσθεσε ότι 3 από τις 4 εταιρείες που έχουν ανάλογες  εγκαταστάσεις στη Λάρνακα έχουν καταθέσει αίτηση για κατεδάφιση στον Δήμο της πόλης. Όπως δήλωσε, το επόμενο στάδιο είναι η αποκατάσταση του χώρου, διότι πρέπει να δημιουργηθούν τουριστικές υποδομές στην περιοχή. Η Κυβέρνηση, είπε, θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, ανταποκρινόμενη άμεσα στις προκλήσεις και σε συνεργασία με τις Πετρολίνα, Intergaz και Synergas, προχώρησε σε συμφωνία  για τη δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί νέα κοινή εγκατάσταση υγραερίου (LPG) στο Βασιλικό. Θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 5000 ΜΤ και εμφιαλωτήριο κυλίνδρων, για την κάλυψη των αναγκών όλων των εταιρειών εμπορίας  LPG στην Κύπρο. Η συμφωνία προνοεί ελεύθερη πρόσβαση σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία εμπορίας στο Τερματικό και την Κυπριακή αγορά, επί ίσοις όροις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων υγραερίου θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. Ευρώ. Η επένδυση αναμένεται να καλυφθεί εν μέρει από ίδιους πόρους και εν μέρει από δανεισμό. Για την δανειοδότηση της επένδυσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 7 τραπεζικά ιδρύματα.

Σχετικά με τα πετρελαιοειδή, έγιναν οι ανάλογες διευθετήσεις και το μαζούτ (LFO) που αποθηκευόταν  σε δεξαμενή χωρητικότητας 3000 ΜΤ διανέμεται από ενοικιαζόμενο χώρο στο Βασιλικό (διανέμονταν 12,500 ΜΤ σε όλη την Κύπρο). Ήδη, όλες οι εγκαταστάσεις για την φόρτωση του LFO σε Βυτιοφόρα έχουν αποξηλωθεί.

Επίσης, η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ αιτήθηκε τον Ιούνιο του 2015 τεμάχιο γης προς ενοικίαση, το οποίο της έχει ήδη υποδειχθεί από τον Ιανουάριο 2016 . Έγινε η οροθέτηση του τεμαχίου και έχουν ξεκινήσει οι γεωτεχνικές μελέτες. Έχει ήδη γίνει ο προκαταρτικός σχεδιασμός και παραμένουν να γίνουν οι τελικοί σχεδιασμοί των εγκαταστάσεων και η υποβολή, αν απαιτείται, οποιονδήποτε συνεργασιών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παράλληλα, το εργοστάσιο λιπαντικών έχει διακόψει τη λειτουργία του, ενώ έχει υποβληθεί αίτηση για την κατεδάφιση του συνόλου των αποθηκευτικών  εγκαταστάσεων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ