Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Αραιή συννεφιά
8 Ιούν 2020

ΕΛΠΕ: Στον αστερισμό της ενεργειακής μετάβασης

ΕΛΠΕ Ελληνικά ΠΕτρέλαια Επιχειρήσεις | Νέα

Δεδομένων των νέων συνθηκών στην αγορά λόγω COVID-19 και της δήλωσης του Ανδρέα Σιάμισιη, διευθύνοντος συμβούλου στα Ελληνικά Πετρέλαια, στο Φόρουμ των Δελφών, ότι «στη στρατηγική του ομίλου η πράσινη ανάπτυξη θα έχει τον πρώτο λόγο», ρωτήσαμε τον Δρ. Σπύρο Ι. Κιαρτζή, διευθυντή Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας των ΕΛΠΕ, ποια βήματα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Δίνοντάς μας μια γεύση της πραγματικότητας, διευκρίνισε ότι «σε αρκετές χώρες της ΕΕ, όπως στη Γερμανία, τη Δανία και αλλού, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ σε συσσωρευτές, όπως επίσης και η έγχυση ανανεώσιμου υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου, αποτελούν υπηρεσίες που αμείβονται, ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο(!)». «Φιλοδοξούμε», πρόσθεσε, «ως πρωτοπόρος ενεργειακός όμιλος, που παρακολουθεί στενά τις τάσεις των αγορών και της τεχνολογίας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να εγκαταστήσουμε και τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο», τονίζοντας τη σημασία της κατασκευής στον Νομό Κοζάνης (ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες από τα ΕΛΠΕ) του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα –εκ των μεγαλυτέρων της Ευρώπης– ισχύος 204MW.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Προστιθέμενη αξία
Δρ. Κιαρτζής: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ευρωπαϊκή πετρελαϊκή βιομηχανία στο σύνολό της επενδύουν στην ενεργειακή μετάβαση, με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επίτευξη του στόχου για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο διάστημα των επόμενων 30 ετών αποτελεί ειλημμένη στρατηγική απόφαση, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δεσμεύεται προ ημερών ότι θα θέσει την Πράσινη Συμφωνία στο επίκεντρο και του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Οι ΑΠΕ, η χρήση υδρογόνου, η καθαρή κινητικότητα, η ενεργειακή αναβάθμιση και η κυκλική οικονομία αποτελούν τους κύριους άξονες αυτής της Συμφωνίας».

ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες

Μέσω της θυγατρικής ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, «ο όμιλος αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, με στόχο εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 500 MW και αποφυγή αντίστοιχων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ είναι 26 MW, αποτελούμενη από αιολικό πάρκο και φωτοβολταϊκούς σταθμούς που λειτουργούν εντός ή πλησίον των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του Ομίλου, αλλά και σε πρατήρια της εμπορικής θυγατρικής ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Παράλληλα, έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.000 MW (φωτοβολταϊκά, βιομάζα, αιολικά, υβριδικά) βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και ανταποκρινόμαστε στα κελεύσματα των καιρών, παρέχοντας στον Έλληνα καταναλωτή προηγμένα ενεργειακά προϊόντα και σύγχρονες υπηρεσίες. Ήδη, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπάρχουν σε πρατήρια καυσίμων της ΕΚΟ ΑΒΕΕ. Υποστηρίζουμε, επίσης, στοχευμένα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα σε τομείς όπως τα προηγμένα βιοκαύσιμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, η ηλεκτροπαραγωγή και οι εναλλακτικές τεχνολογίες κίνησης. Την ίδια ώρα, προγραμματίζουμε επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας με έμφαση σε τεχνολογίες συμβατές με το επιχειρηματικό μοντέλο, τα πάγια, τις υποδομές και την εμπειρία μας, αλλά και σε τεχνολογίες που αντισταθμίζουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων μας».

Ενεργειακά προϊόντα

«Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η πετρελαϊκή βιομηχανία επικεντρώνεται σε αποδοτικότερες επενδύσεις και στη μείωση του κόστους λειτουργίας για το σύνολο της αλυσίδας αξίας των παραγόμενων προϊόντων, χωρίς συμβιβασμούς σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα ενεργειακά προϊόντα θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο τις επόμενες δεκαετίες και θα βασίζονται σε: προηγμένα βιοκαύσιμα που θα παράγονται από καινοτόμες μετατροπές βιομάζας και απορριμμάτων, καθώς και σε εφαρμογές υδρογόνου που θα παράγεται με ανανεώσιμο τρόπο. Την ίδια ώρα, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τη διείσδυση της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής κυρίως από άνεμο και ήλιο (σ.σ. στη χώρα μας και να υπάρχει αποθήκευση, πώς θα πληρώνεσαι χωρίς θεσμικό πλαίσιο). Και θα υποστηρίξει εφαρμογές κατανεμημένης παραγωγής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, με αντίστοιχη μείωση απωλειών μεταφοράς και διανομής. Το φυσικό αέριο θα είναι ο κρίσιμος κρίκος για την ενεργειακή μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ. H νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη χρήση ΑΠΕ την περίοδο 2021-2030 (δημοσιεύθηκε το 2018 – Οδηγία REDII), θεσπίζει: ελάχιστο στόχο 14% σε ενεργειακό περιεχόμενο από ΑΠΕ στις μεταφορές το 2030 (από 10% που είναι σήμερα). Στον στόχο περιλαμβάνονται, εκτός από τα βιοκαύσιμα, τα καύσιμα ανακυκλωμένου άνθρακα και τα ανανεώσιμα υγρά και αέρια καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης. Η οδηγία θέτει όρια, για να περιορίσει τη χρήση των συμβατικών βιοκαυσίμων και να ενισχύσει τα προηγμένα –βασίζονται σε διεργασίες που είναι ακόμα σε φάση έρευνας ή σε πιλοτικό στάδιο και χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος παραγωγής, που δεν τα καθιστά βιώσιμα σήμερα– (προέρχονται από μη βρώσιμη βιομάζα και χρησιμοποιημένα έλαια και δεν ανταγωνίζονται τη διατροφική αλυσίδα – παράλληλα συμβάλλουν στη διαχείριση και την αξιοποίηση των αποβλήτων). Στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικό δυναμικό λιγνοκυτταρινούχας βιομάζας (κυρίως υπολείμματα καλλιεργειών δημητριακών). Η παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων στη χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει τέσσερις σημαντικές προκλήσεις: α) την έλλειψη καλλιεργειών και υποδομών συλλογής και διαχείρισης βιομάζας, β) την έλλειψη μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων, γ) το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής (λόγω έλλειψης ώριμης τεχνολογίας και εφαρμογών σε βιομηχανική κλίμακα) και δ) την έλλειψη κοινωνικής αποδοχής επενδύσεων σε βιομάζα και βιοκαύσιμα».

Εξηλεκτρισμός μεταφορών

Στον τομέα των μεταφορών χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, «δεν υπάρχει μονοσήμαντη λύση στα εναλλακτικά καύσιμα, αλλά μια παλέτα πολλαπλών επιλογών που περιλαμβάνουν τα προηγμένα βιοκαύσιμα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την ηλεκτροκίνηση. Η κύρια πρόκληση στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών παραμένει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και η ύπαρξη “έξυπνων ηλεκτρικών δικτύων”, που θα τη διαχειριστούν. Η αποθήκευση ενέργειας θα αντιμετωπίσει το κύριο πρόβλημα της διακοπτόμενης παραγωγής ανανεώσιμου ηλεκτρισμού, ανάλογα με το πότε φυσάει ο άνεμος ή έχει νεφοκάλυψη. Το σημερινό υψηλό κόστος συσσωρευτών εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά την επόμενη πενταετία και θα επιτρέπει την εγκατάσταση συστοιχιών συσσωρευτών, ακόμα και σε οικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις για αποθήκευση ενέργειας, παράλληλα με την αυξανόμενη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων. Η ηλεκτροκίνηση έχει καταστεί σήμερα το “αγαπημένο παιδί” της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς αποτελεί τη διέξοδο για μείωση των εκπομπών άνθρακα λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι σε φάση έναρξης μαζικής παραγωγής, ωστόσο η τεχνολογία θα μπορούσε να διεισδύσει σημαντικά στην αγορά, μόνο ξεπερνώντας μια σειρά τεχνολογικών και οικονομικών εμποδίων, ιδιαίτερα σε σχέση με θέματα συσσωρευτών και υποδομών φόρτισης (θα πραγματοποιείται σταδιακά και θα επιτείνει τις αντίστοιχες επιχειρηματικές δράσεις)».

Εφαρμογές υδρογόνου

Οι εφαρμογές του ανανεώσιμου υδρογόνου στην ενέργεια και στις μεταφορές «αποτελούν την τελική λύση για την πλήρη απανθρακοποίησή τους. Το κόστος παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου παραμένει υψηλό, ενώ πλήθος τεχνολογικών προβλημάτων σχετικών με την αποθήκευση και τη διάθεση του υδρογόνου μεταθέτει σε μακροχρόνιο ορίζοντα την εκτεταμένη εκμετάλλευσή του.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ –παρά τις σημερινές χαμηλές τιμές του πετρελαίου που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αντικίνητρο– αποτελούν τη μόνη μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική αν λάβουμε υπόψη τις πολιτικές μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Άλλωστε, ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πανδημία, με εξαίρεση την εφοδιαστική αλυσίδα των υπό κατασκευή έργων, ενώ στην πράξη αποδείχθηκε το στήριγμα κάθε ενεργειακού συστήματος.

Οι προκλήσεις του αύριο σε ανανεώσιμη ενέργεια και μεταφορές περιλαμβάνουν: τη δημόσια αποδοχή και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την ενεργειακή ασφάλεια συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοασφάλειας δικτύων και υποδομών, την αναζήτηση βιομάζας και σπάνιων πρώτων υλών, μαζί με την αντίστοιχη διαχείριση υδάτινων πόρων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος».

Προστασία εργαζομένων

Με το ξεκίνημα της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια σχεδίασε και υλοποίησε άμεσα πολιτικές και δράσεις αντιμετώπισής της, λέει ο Δρ. Σπύρος Κιαρτζής: «Σήμερα προωθεί τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και πρωτοστατεί στην επιτακτική ανάγκη για ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες του Ομίλου παραμένουν η προστασία της υγείας των εργαζομένων και των συνεργατών του, η ασφαλής και αδιατάρακτη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων και ο απρόσκοπτος εφοδιασμός των αγορών όπου δραστηριοποιείται. Παράλληλα, με υψηλό αίσθημα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, τους δύο τελευταίους μήνες ενίσχυσε σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας με οκτώ εκατομμύρια ευρώ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict