Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
28 Φεβ 2021

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις σε εξειδικευμένο προσωπικό

ΕΛΠΕ Νέα

Το «τσουνάμι» των επιπτώσεων του Covid-19 πλήττει με σφοδρότητα και τον εργασιακό τομέα παγκοσμίως, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλειες θέσεων εργασίας, οι οποίες ξεπερνούν τα πεντακόσια εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Πτωχεύσεις, συγχωνεύσεις και περικοπή κόστους επενδύσεων και λειτουργικών εξόδων είναι το αποτέλεσμα του κύματος της πανδημίας στις επιχειρήσεις, με αντίκτυπο στους εργαζομένους. Ο κλάδος των καυσίμων έχει μπει σε περιδίνηση σχεδόν από τις αρχές της εμφάνισης του κορονοϊού, ενώ πιέζεται και από τις απαιτήσεις για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050 και μετάβαση σε παραγωγή Green Fuels για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εργασία. Στην Ελλάδα, κάποιοι όμιλοι αισιοδοξούν βλέποντας την ενεργειακή μετάβαση και ως ευκαιρία για ώθηση επενδύσεων (και) σε έμψυχο επιστημονικό δυναμικό υψηλών δεξιοτήτων.

 Ευκαιρίες απασχόλησης

Ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων, εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Ελληνικά Πετρέλαια, στο περιθώριο του διήμερου διαδικτυακού συνεδρίου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με θέμα «Τα Πράσινα Υγρά Καύσιμα του Μέλλοντος», δήλωσε στο «Π»: «Μέσω των επενδύσεων που θα απαιτηθούν τα επόμενα χρόνια για τον μετασχηματισμό του Ομίλου ΕΛΠΕ, θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης για ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, εξειδικευμένο στις σύγχρονες μεθόδους και εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες, που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην προσπάθειά μας. Άλλωστε, κομμάτι της επιτυχίας μιας εταιρείας βασίζεται και στα ταλέντα που προσελκύει, καθώς και στη διαφορά που κάνουν όταν εντάσσονται στην ομάδα. “Συγκριτικό πλεονέκτημα” του Ομίλου αποτελεί το υψηλά καταρτισμένο και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε, προκειμένου να ανταποκριθεί πειστικά και στις σύγχρονες προκλήσεις. Οι εργαζόμενοί μας διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία, γνώσεις διαχείρισης σύνθετων και μεγάλων έργων σε ευρεία κλίμακα, εκπαιδεύονται συνεχώς και αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους και μπορούν να στηρίξουν αποφασιστικά την προσπάθεια για την υλοποίηση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου».

Μειώσεις θέσεων

Διεθνώς, όσον αφορά τις εξελίξεις στους ενεργειακούς ομίλους, πέραν των περικοπών και των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι μειώσεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι σε πρώτο πλάνο. Ο Peter Mather, Chairman of BP Europe, BP UK, ένας εκ των ομιλητών του διαδικτυακού συνεδρίου του ΙΕΝΕ, είπε: Έχουμε μειώσει κατά 50% το προσωπικό (σ.σ. ως αποτέλεσμα της κρίσης και της απανθρακοποίησης) – στα σχέδιά μας είναι η εκπαίδευση του προσωπικού ξανά, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα εξηλεκτριστεί, αλλά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο ενεργειακό μίγμα για πολλές δεκαετίες.

Μια μικρή περιήγηση σε πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς αποτυπώνει το τίμημα που πληρώνουν και οι εργαζόμενοι, βάσει στοιχείων του 2020.

·     Στην BP, συνολικά οι μειώσεις εργαζομένων είναι 10.000 – μόνο το ένα τέταρτο των περικοπών θέσεων εργασίας θα είναι εθελοντική και πολλές από αυτές θα πραγματοποιηθούν σε επιχειρήσεις, στην παραγωγή και τη διύλιση πετρελαίου.
·     Η Exxon Mobil (η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία δημιουργήθηκε το 1999 μέσω της συγχώνευσης των Exxon και Mobil) μειώνει το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της κατά 15% ή 14.000 εργαζομένους έως το 2022 σε σχέση με εκείνο της εταιρείας το 2019.
·     Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ και μεταξύ των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών στον κόσμο, θα μειώσει το 15% του εργατικού δυναμικού της ή έως και 6.700 υπαλλήλους. Η εταιρεία απαιτεί από τους υπαλλήλους να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για θέσεις εργασίας, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος. Η συμφωνία της Chevron να αγοράσει τη Noble Energy για 5 δισεκατομμύρια δολάρια αναμενόταν ότι θα έφερνε απολύσεις.
·     Η Shell (συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού ενέργειας) μείωσε το μέρισμά της για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ταυτόχρονη μείωση μέχρι και 9.000 θέσεις εργασίας ή περισσότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού της, έως το τέλος του 2022.
·     Η Total, γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, «παγώνει» προσωρινά τις προσλήψεις, όπως αναφέρει.
·     Η νορβηγική Equinor (αναπτύσσει έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και καθαρής ενέργειας – υπεράκτιο άνεμο) αναμένεται να μειώσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο όμιλος σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές τις χώρες κατά περίπου 20%.
·     Η Marathon Petroleum, το μεγαλύτερο αμερικανικό διυλιστήριο πετρελαίου, μειώνει το 12% του εργατικού δυναμικού της ή 2.050 θέσεις εργασίας.
·     Η εταιρεία Halliburton (η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στον κόσμο) απολύει σχεδόν 2.700 υπαλλήλους στο Τέξας, την Οκλαχόμα και το Κολοράντο.
·     Η Schlumberger μειώνει 21.000 θέσεις εργασίας, περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της.

Δίκαιη μετάβαση

Στην Ελλάδα, η κατάργηση των μονάδων λιγνίτη, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα, στο μεταβατικό διάστημα 2021-23, περίπου 2.200 εργαζόμενοι να βρεθούν σε «άμεσο κίνδυνο απώλειας εργασίας και εισοδήματος», από τους οποίους οι 1.833 στη Δ. Μακεδονία και οι 375 στη Μεγαλόπολη, όπως αναφέρει μελέτη του WWF Ελλάς, με τίτλο «Δίκαιη Μετάβαση και Απασχόληση στην Ελλάδα». Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε επίπεδο εισοδήματος, παρατηρείται απώλεια 3,1 ευρώ στην τοπική οικονομία για κάθε 1 ευρώ που αφαιρείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Αντιστοίχως, στην ΠΕ Αρκαδίας παρατηρείται απώλεια 1,7 ευρώ στην τοπική οικονομία για κάθε 1 ευρώ που αφαιρείται από τη λιγνιτική δραστηριότητα. Επίσης, ακόμα 6.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν έμμεσα λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης σε αυτές τις περιοχές. Το WWF επισημαίνει ότι είναι μεν επιτακτική ανάγκη το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιο, για να αποτρέψει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Βασική σύσταση είναι η ανακατεύθυνση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε φυσικό αέριο σε λύσεις καθαρής ενέργειας, που ωφελούν περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζομένους.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Δεν υπάρχει μία τεχνολογία και μία μοναδική λύση για να πετύχουμε τους στόχους για κλιματική ουδετερότητα, τονίζει  ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων της Ελληνικά Πετρέλαια, Γιώργος Αλεξόπουλος: Ο τομέας διύλισης μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα. Αρκεί να υπάρξει στήριξη του κλάδου για την παραγωγή προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα –όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες τεχνολογίες–, καθώς θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε βάθος χρόνου, που για να υλοποιηθούν χρειάζεται ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο και σταθερή φορολογία.

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια «επικαιροποιεί το στρατηγικό του πλάνο και εξετάζει τα επενδυτικά έργα που θα υλοποιήσει, με στόχο τον μετασχηματισμό των παραγωγικών του δραστηριοτήτων και την παραγωγή σε ευρεία κλίμακα “πράσινων” καυσίμων, χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Στόχος η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% έως το 2030, με παράλληλη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και στα τρία διυλιστήρια που λειτουργεί. Παράλληλα, ο όμιλος προχωρά με γοργά βήματα στον ψηφιακό του μετασχηματισμό, μέσω του οποίου θα μπορεί να εξοικονομεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ