Navigation
24
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
27 Οκτ 2015

Ελλάδα: Η χώρα των ευκαιριών για επενδύσεις

Ελλάδα Οικονομία

Το ινστιτούτο Brookings παρουσίασε την ανάλυση των Θεόδωρου Πελαγίδη και Μιχαήλ Μητσόπουλου που παρουσιάζουν τις ευκαιρίες που κρύβονται στην Ελλάδα, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Όπως αναφέρουν στο άρθρο τους: «Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι παρατηρητές είναι εξοικειωμένοι το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας – μιας χώρας που παρά τα όποια ελαττώματά της, συνιστά ένας μέρος με πάμπολλες αδρανείς πόρους που, αν κινητοποιηθούν καταλλήλως, θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα στην οικονομία. Το μήνυμα σήμερα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα πρέπει να είναι ότι η χώρα είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί».

Αναφερόμενοι στις ευκαιρίες που μπορεί να βρει ένας πιθανός επενδυτής στην Ελλάδα, κάνουν ειδική μνεία στον τομέα της ενέργειας όπου το κέρδος μπορεί να είναι άμεσο. Ιδιαιτέρως αν αναπτυχθεί η ενεργειακή σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα και υπάρξει μια συνολική αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Όπως αναφέρουν, η Ελλάδα έχει το κατάλληλο εργατικό δυναμικό και την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει μια τέτοια επένδυση. Η χώρα μας παράγει μπαταρίες, φωτοβολταϊκά και πολλά άλλα προϊόντα «καθαρής» τεχνολογίας. Επίσης, παρά τους πενιχρούς μισθούς, τη ελάχιστη υποστήριξη και την έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος, τα ελληνικά πανεπιστήμια προωθούν έρευνες σε διάφορους δυναμικούς τομείς. Αναφέρουν μια σειρά από παραδείγματα εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα σε μια σημαντικών τομέων και αναφέρουν πως το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι λόγω νομικών ασαφειών δεν μπορεί να υπάρχει σύνδεση και συνεργασία των εταιρειών με τα ερευνητικά πανεπιστήμια.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις. Κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξουν τα πάντα στο πώς ιδρύεται μια εταιρεία, τη χρηματοδότησή της, τη διανομή των κερδών, τις ριψοκίνδυνες και καινοτόμες επενδύσεις εντός και εκτός της χώρας και την υποστήριξη του νομικού οικοσυστήματος που έχει να κάνει με την πνευματική ιδιοκτησία. Δεδομένα που στο εξωτερικό θεωρούνται καθιερωμένες συμβάσεις και πρακτικές.

Οι αρθρογράφοι εξυμνούν τη δύναμη της Ελλάδας στη θάλασσα, με τους Έλληνες πλοιοκτήτες, αυτή τη στιγμή, να θεωρούνται από τους κυρίαρχους του χώρου παγκοσμίως. «Είναι παγκόσμιοι ηγέτες με στέρεες βάσεις τις οποίες μπορούν να επεκτείνουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος τομέας που οι ελληνικές εταιρείες διαπρέπουν παραδοσιακά είναι τα τρόφιμα και η παραγωγή ποτών. Τα γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας είναι ότι τα πούρα για την Κούβα, σημειώνουν. Από το λάδι έως την μπίρα και από φυτικά καλλυντικά έως μέταλλα και τρόφιμα, η ελληνική γη μπορεί να δώσει πάρα πολλές ευκαιρίες σε αυτούς που θα της δουν και θα θελήσουν να επενδύσουν.

«Έτσι, αν η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συστατικά που απαιτούνται για μια οικονομική άνθηση, γιατί να μην τα καταφέρει; Δυστυχώς, υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα πάσχει και αυτός είναι το πολιτικό της σύστημα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε πολύ χρόνο στο γραφείο με το να υπαναχωρεί στις υποσχέσεις του ότι θα σχίσει τις προηγούμενες συμφωνίες, αλλά η ελληνική οικονομία δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Αν ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του βάλουν έστω και τις μισές προσπάθειές τους στην υπηρεσία των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης, τότε η δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα που περιγράφουμε θα μπορούσε να δείξει το άλλο της πρόσωπο», καταλήγει το άρθρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ