Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Λίγα σύννεφα
1 Ιούν 2020

Ελευθέριος Κούρταλης: Έρχεται … η ανάσταση της κλωστοϋφαντουργίας

κλωστουφαντουργια Επιχειρήσεις

«Την τελευταία εικοσαετία, οι αλλεπάλληλες δυσμενείς, διεθνείς, συγκυρίες αλλά και η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, για τον κλάδο, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα τη σοβαρή συρρίκνωσή του. Παρόλα αυτά, σήμερα η κλωστοϋφαντουργία, εξακολουθεί να παραμένει o σημαντικότερος μεταποιητικός κλάδος της χώρας, με τους φορείς του να έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό, που συνδέεται και με την γεωργία, λόγω χρησιμοποίησης ως πρώτης ύλης, ενός κορυφαίου ελληνικού αγροτικού προϊόντος, του βάμβακος. Είναι ενδεικτικό ότι, ο κλάδος απασχολεί 75.000, περίπου, εργαζόμενους και εξάγει το 70% της παραγωγής του, ενώ το 2019, βρέθηκε σε τροχιά ανάπτυξης και οι συνολικές εξαγωγές του (πρώτες ύλες, προϊόντα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας) αυξήθηκαν κατά 31,3% σε σχέση με το 2018, φθάνοντας τα 2.049.804.000 ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ δωδεκαετίας».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ελευθέριος Κούρταλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2020.

Κατά τον κ. Κούρταλη, εκείνο που σήμερα επιβάλλεται, είναι να υιοθετηθεί, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με μοχλό τη βιομηχανία, όπως κάνουν όλα τα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, στα πλαίσια του οποίου να υιοθετηθεί και μια σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση της κλωστοϋφαντουργίας, με ουσιαστική κρατική στήριξη των επιχειρήσεων.

Στον τομέα αυτόν τα βασικότερα αιτήματα του κλάδου είναι:

Τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με διάφορες κρατικές ενισχύσεις και χαμηλότοκες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Χρηματοδότηση, 5ετούς διάρκειας, των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, βάσει του 25% του τζίρου τους, κατά 85% με κρατική εγγύηση και χαμηλό επιτόκιο.

Πάγωμα, για 1 χρόνο, των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου προς τις τράπεζες, για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους και χορήγηση κεφαλαίων κίνησης για την επαναλειτουργία των βιομηχανιών και βιοτεχνιών.

Ταχεία διευθέτηση των «προβληματικών» δανείων, με ευνοϊκούς όρους, των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, ώστε να επαναλειτουργήσει ένας σημαντικός αριθμός εργοστασίων που σήμερα αργεί, λόγω «μη ρύθμισης οφειλών» προς τις τράπεζες.

Ρύθμιση φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, σε 36 δόσεις, καθώς και εργοδοτικών εισφορών

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20-30%, με τροποποίηση του ν. 4621/19 παρ. 1, ώστε να ισχύει και για τις επιχειρήσεις όπως ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα.

Μείωση του κόστους ενέργειας των κλωστοϋφαντουργιών το ύψος του, οποίου, σήμερα συνιστά σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για έναν κατ’ εξοχήν ενεργοβόρο κλάδο. Σημειώνεται ότι στον κλάδο, το κόστος ενέργειας αποτελεί το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος. Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα Μέσης Τάσης στην Ευρώπη, το οποίο αυξήθηκε, τα τελευταία χρόνια, με την τιμή του να είναι υπερ-διπλάσια των τιμών των ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Επιβράβευση των συνεπών, και κατά τη διάρκεια της κρίσης, στις υποχρεώσεις τους, (φορολογικές, ασφαλιστικές, τραπεζικές) επιχειρήσεων. (Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων)

Εφαρμογή αυστηρών ποιοτικών προδιαγραφών στις εισαγωγές προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους, που οδηγούν σε μαρασμό την ελληνική παραγωγή.

Η χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής να μη γίνεται με κριτήριο, τον αριθμόν των εργαζομένων, που ευνοεί τις λίγες μεγάλες επιχ/σεις και δεν βοηθά τον μεγάλο αριθμό των Μ&ΜΕ του κλάδου, αλλά να συνδεθεί με τη μείωση του τζίρου της κάθε επιχείρησης, που παρακρατείται, μεταξύ μηνός Μαρτίου 2019 & Μαρτίου 2020.

Βελτίωση ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου. Τροποποίηση των σημερινών κριτηρίων επιλεξιμότητας, τα οποία, έτσι όπως έχουν ορισθεί, καθιστούν ουσιαστικά απαγορευτική οποιαδήποτε επένδυση στον κλάδο, θέτοντας τις κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες εκτός Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς ο συντελεστής κερδοφορίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή τους και δυστυχώς, ο κλάδος, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, δεν παρουσιάζει κέρδη.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, με έμφαση στην μείωση της φορολογίας των επανεπενδυομένων κερδών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ