Navigation
30
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αραιή συννεφιά
4 Μαΐ 2015

Ελ-Εριάν: Γιατί έπρεπε να πάει στην άκρη ο Βαρουφάκης

Ελ Εριάν Οικονομία

Ευθύς εξαρχής, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, γνωστός οικονομολόγος και αρθρογράφος του Bloomberg View, παραδέχεται πως δεν γνωρίζει προσωπικά τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Γράφει, όμως, πως πρέπει να ακούσουμε τι λέει αυτός ο «ταραξίας υπουργός Οικονομικών».

«Αν και καταλαβαίνω το σκεπτικό της απόφασης του Τσίπρα να τον θέσει στο περιθώριο, λυπήθηκα γι’ αυτό. Ο Βαρουφάκης ήταν μια ανάσα φρέσκου αέρα σε αυτό το παρατεταμένο και κουραστικό ελληνικό δράμα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ανησυχητικό ανθρώπινο κόστος όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια και τις χαμένες ευκαιρίες. Έχοντας κατά νου την οικονομική λογική και την επιθυμία για να κάνει το καλύτερο, ο Βαρουφάκης πίεσε για περισσότερο ρεαλισμό από την πλευρά των πιστωτών. Και δεν κουράστηκε ποτέ να λέει πως η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν είναι μόνο δική της ευθύνη», γράφει ο Ελ Εριάν σε ένα κείμενο υποστήριξης προς τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Αναφέρει, δε, πως όντως υπήρξε ένα ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ από τη μεριά του Έλληνα υπουργού – ήταν αυτό που προσέλκυσε αρκετή προσοχή και ήταν κατανοητό να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων. «Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον ακαδημαϊκό χώρο, ο Βαρουφάκης πλανήθηκε από τη δημόσια συζήτηση. Οι διπλωματικές ευγένειες έδωσαν τη θέση τους σε κρυφές συζητήσεις, ενώ το καλό εισαγωγικό κλίμα μετατράπηκε σε μια μάχη πάνω στις διαφωνίες. Όντας μέλος μιας κυβέρνησης που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του λαού, προσπάθησε να συνομιλήσει ως ισότιμο μέλος. Και επειδή όλες αυτές οι συναντήσεις καλύφθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ -ειδικά τα γερμανικά- όλες οι διαφωνίες εξελίχθηκαν σε αλληλοκατηγορίες και σε δράμα», γράφει ο Ελ Εριάν.

Και συνεχίζει: «Ο Βαρουφάκης είναι ανυπόμονος και δικαιολογημένα. Ήταν έτοιμος να ταρακουνήσει τα πράγματα βλέποντας τα δεινά του λαού του τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών. Ωστόσο, με τον ενθουσιασμό του να προχωρήσει σε μια μεγάλη λύση-έκρηξη, παραμέλησε τα μικρά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κάτι που χρειάζεται να υπάρχει. Ήταν το στυλ του Βαρουφάκη που ανάγκασε τον Τσίπρα να τον κάνει στην άκρη, ως απάντηση στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή αγανάκτηση. Το τελικό οχυρό ήταν η ασυνήθιστη πικρία από το Eurogroup στη Ρίγα. Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αντικαταστήσει. Η κυβέρνησή του ξεμένει από χρήματα, η κατάσταση είναι δύσκολη και θα αναγκαστεί να πάρει αντιλαϊκές αποφάσεις για να λάβει χρήματα από τους δανειστές και να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις».

Κατά τον Ελ Εριάν, η οπισθοχώρηση του Βαρουφάκη ανοίγει τον δρόμο για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, στο βάθος, θεωρεί πως οι δανειστές θα πρέπει να καταλάβουν αυτό που τους λέει ο Βαρουφάκης: οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν υπό καθεστώς δημοσιονομικής λιτότητας και μη ελάφρυνσης του χρέους. Αν το καταλάβουν, τότε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θα επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.

«Μόνο που αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική αποστολή. Να επιδιώξει την αποκατάσταση της τάξης μετά από ένα Graccident. Ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό ατύχημα που θα καθιστά σχεδόν αδύνατη τη συνέχιση της ένταξης της χώρας στο ευρώ»., καταλήγει ο Ελ Εριάν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict