Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Νεφοσκεπής
23 Σεπ 2019

Εκτός σύνδεσης το Καστελόριζο

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ Νέα

«Κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για τις ενεργειακές προοπτικές του νησιού μας, εμείς εδώ βιώνουμε τον τρόμο στο πετσί μας παρακολουθώντας μέρα τη μέρα τις εξελίξεις με τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη και τις ασκήσεις της Άγκυρας, που έχουν αντίκτυπο και στον τουρισμό μας. Φέτος έχουμε μια πτώση περίπου 20%, ευτυχώς που πολλοί Αυστραλοί έχουν πάρει σπίτια εδώ και ισορροπούμε . Είμαστε ένας μικρός τόπος», μας είπε ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου Στράτος Αμύγδαλος, επιφορτισμένος με θέματα ενέργειας – τουρισμού, όταν τον ρωτήσαμε αν γνωρίζει ή αν έχει ενημερωθεί γιατί το νησί είναι εκτός του προβλεπόμενου πλάνου για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου. «Ίσως να είναι και το θέμα της ΑΟΖ», πρόσθεσε, «ίσως και να είμαστε πολύ μακριά από τη Ρόδο, από την ηπειρωτική Ελλάδα .Τι να υποθέσω…».

Από τα νησιά του Αιγαίου πελάγους, εκτός ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα θα είναι τα νησιά της Μεγίστης (Καστελόριζο) και ο Άγιος Ευστράτιος, διότι, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, είναι μικρή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος μεγάλο και προφανώς δεν συμφέρει επενδυτικά να πάει το καλώδιο σε αυτά τα δύο μικρά νησιά. Φυσικά, το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ένα εθνικό ζήτημα που υπερβαίνει αυτούς τους φορείς, αλλά παραμένει η απορία, αφού δεν έχει υπάρχει πρόβλημα (και είναι λόγω θέσης γεωστρατηγικής σημασίας η διασύνδεση του Καστελόριζου) γιατί να προβάλλονται λόγοι κόστους ή ζήτησης, έστω και unofficially.

Το Καστελόριζο είναι το ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας και βρίσκεται 60 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου , απέχοντας μόλις ένα μίλι από τις τουρκικές ακτές. Με το Καστελόριζο η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 5.240 τετραγωνικά ναυτικά μίλια! Σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται από σταθμό που λειτουργεί η ΔΕΗ.

Μοντέλο Τήλου

Απευθυνθήκαμε στον Απόστολο Γκιζά επικεφαλής, τμημάτων πολιτικής ανάπτυξης ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας – ηλεκτρικών δικτύων και τεχνολογιών «έξυπνων» δικτύων της ΡΑΕ, θέτοντας υπόψη του τα παραπάνω, με δεδομένη και την τοποθέτησή του στην 84η ΔΕΘ, που εξαιρεί τα δυο νησιά: «Μέχρι το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί με απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ η ηλεκτρική διασύνδεση των αιγαιοπελαγίτικων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω υποβρύχιων καλωδίων με αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, που είναι και εθνικός στόχος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών αυτών, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η επιτάχυνση των διαδικασιών διασύνδεσης για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), με απώτερο σκοπό και την ελάφρυνση του τελικού καταναλωτή από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» (σ.σ. το ποσό που πληρώνουν ετησίως οι καταναλωτές μέσω της χρέωσης ΥΚΩ ανέρχεται στα περίπου 800 εκατ. ευρώ – η Κρήτη μόνο κοστίζει περίπου 300 εκατ. ευρώ). «Το Καστελόριζο και ο Άγιος Ευστράτιος όμως προορίζονται με επίσης απόφαση της ολομέλειας της ΡΑΕ να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα “έξυπνα” νησιά με εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων –συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης– για ενεργειακή αυτονομία. Με την αύξηση ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και αιολικής (ανεμογεννήτριες) στο σύστημα, τα νησιά θα μετατραπούν σε πράσινα. Θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Τήλου», είπε.

«Έξυπνο» νησί σημαίνει να καλύπτει σε ετήσια βάση πάνω από το 60% των αναγκών του σε ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να είναι διασφαλισμένη η ασφάλεια τροφοδοσίας του και περαιτέρω να εφαρμοσθούν τεχνολογίες «έξυπνων» ηλεκτρικών δικτύων, για τη βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση.

Βλέψεις Ερντογάν

Ευχόμαστε να είναι τυχαία η εξαίρεση Καστελόριζου, αλλά θα ξαναθυμίσουμε, αν και είναι γνωστές οι βλέψεις του Τούρκου προέδρου Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν, για τα περί «γαλάζιας πατρίδας»: «Πρόκειται», όπως έχει κατ’ επανάληψη πει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, «για μια τεράστια περιοχή που καλύπτει το ήμισυ της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται: εκτός από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, η ΑΟΖ ολόκληρης της Κύπρου και οι υφαλοκρηπίδες Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και του ανατολικού τμήματος της Κρήτης. Σε πολλές από αυτές τις περιοχές οι τουρκικές διεκδικήσεις είναι εντελώς παράλογες από πλευράς διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία ούτε γειτνιάζει με αυτές τις περιοχές ούτε έχει θαλάσσιο μέτωπο. Τις αναφέρει, όμως, επειδή κυνηγά τη συνεκμετάλλευση/συνδιαχείριση. Το ενδιαφέρον είναι ότι εξαιρεί από την πρότασή της όσες περιοχές διεκδίκησε τον Απρίλιο του 2012 (28ος έως 32ος μεσημβρινός). Για παράδειγμα, δεν συζητεί για συνεκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας ή έστω του Καστελόριζου. Θεωρεί τις συγκεκριμένες περιοχές δικές της».

Εκτός της διασύνδεσης παραμένουν όμως και τα νησάκια του Ιονίου Οθωνοί και Ερεικούσα. Τυχαίο και αυτό; Η απάντηση του Απόστολου Γκιζά στην απορία μας: «Το πλάνο που παρουσίασα και στην 84η ΔΕΘ για τα ΜΔΝ ήταν εστιασμένο στο Αιγαίο, οπότε δεν έχω να σας πω για τα νησιά του Ιονίου».

Να υποθέσουμε καλοπροαίρετα ότι για τους αρμόδιους φορείς, και εκεί, ισχύουν οι ίδιοι λόγοι κόστους και ζήτησης και ότι θα γίνουν και αυτά «έξυπνα» νησιά με αυτόνομα υβριδικά συστήματα. Δεν συντρέχουν όμως για την Πολιτεία γεωπολιτικοί λόγοι; Δεν είναι τα Διαπόντια νησιά γεωστρατηγικής σημασίας; Δεν πρέπει να έχουν ενεργειακή ασφάλεια;

«Χωρίς λιγνιτικές μονάδες το 2030»

«Τα οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος εποχής», είναι ο τίτλος έκθεσης της νεοσύστατης δεξαμενής σκέψης «The Green Tank», που δημοσίευσε προσφάτως στοιχεία με τα οικονομικά 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τα προηγούμενα 3,5 χρόνια, αναφέροντας ότι σημείωσαν από τη λειτουργία τους καθαρές ζημιές 683 εκατ. από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019.

Στην έκθεση τονίζεται ότι «πέραν της προστασίας του κλίματος, της φύσης και της δημόσιας υγείας, η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται και για αμιγώς οικονομικούς λόγους, στο πλαίσιο της οικονομικής διάσωσης της ΔΕΗ». Και προτείνονται «οι αποσύρσεις των ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου – εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις καθαρές ζημιές της λιγνιτικής βιομηχανίας κατά περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3,5 χρόνια. Υπό την προϋπόθεση ότι 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές. Προτείνονται επίσης οι αποσύρσεις των μονάδων του Αγ. Δημητρίου Ι-ΙΙ και της Μεγαλόπολης IV, καθώς θα βελτιώσουν κατά 66% τα οικονομικά μεγέθη σε σύγκριση με ένα σενάριο στο οποίο δεν πραγματοποιείται καμία απόσυρση».

Στην έκθεση αναδεικνύεται επίσης «η επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το σημερινό προσχέδιο του ΕΣΕΚ προτείνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 9,5 TWh από λιγνίτη το 2030 από ένα λιγνιτικό στόλο καθαρής ισχύος 2,7 GW. Η οικονομική διάσωση της ΔΕΗ είναι στενά συνδεδεμένη με τα ίδια επίπεδα λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής αλλά 10 χρόνια νωρίτερα, διατηρώντας έναν πολύ μικρότερο λιγνιτικό στόλο καθαρής ισχύος λιγότερο από 1,5 GW. Επιβάλλεται η Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030 το αργότερο».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ