Navigation
18
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
3 Δεκ 2018

Έξυπνη κίνηση απογειώνει την οικοδομή στην Κύπρο

ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Νέα

Σε σύγχρονο οικονομικό θαύμα εξελίσσεται για την Κύπρο η «χρυσή βίζα», καθώς, με μια σειρά έξυπνων και απλών κινήσεων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει ωθήσει την οικοδομική δραστηριότητα στα ύψη και τους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 4%!

Σήμερα το «Π» παρουσιάζει το μοντέλο που ακολουθεί η Κύπρος, ώστε να προσελκύσει αγοραστές ακινήτων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από τη λειτουργία ενός μηχανισμού απονομής της «χρυσής βίζας», ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, αύξησης των εισπράξεων ΦΠΑ και επιτάχυνσης της ανάπτυξης. Σύμφωνα με το μοντέλο που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, για να πάρει κάποιος τη «χρυσή βίζα», πρέπει να αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ πληρώνοντας επιπλέον ΦΠΑ 19%, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο αυτό έχει κατασκευαστεί από το 2008 και μετά.

Όπως δηλώνει στο «Π» παράγοντας του real estate της Κύπρου, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, «από τις 4.000 βίζες που δόθηκαν σε αγοραστές ακινήτων από τρίτες χώρες, οι εισπράξεις για τον Προϋπολογισμό ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας ένα εξαιρετικά σημαντικό έσοδο για τον κυπριακό Προϋπολογισμό». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα, ενώ για τα παλαιά ακίνητα θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό χορήγησης της «χρυσής βίζας» στα 400.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει και ένα αντικίνητρο για την αγορά τους και παράλληλα να δοθεί ώθηση στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών.

Στην Κύπρο αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 30.000 οικοδομές οι οποίες συνδέονται τόσο με τη «χρυσή βίζα» όσο και με το σύστημα ενοικίασης μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας, σε καθημερινή βάση κατατίθενται σχέδια για νέες οικοδομικές άδειες, ενώ πολλές εταιρείες (εγχώριες και ξένες) σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία προχωρώντας στην κατασκευή κατοικιών και διαμερισμάτων τα οποία θα διατεθούν σε πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όσους ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν κατοικίες για τις διακοπές τους μέσω Airbnb.

Η άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, λόγω του ενδιαφέροντος για νεόδμητα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, οδηγεί συνεχώς σε αύξηση των εισπράξεων του Προϋπολογισμού, σε χορήγηση νέων δανείων από το τραπεζικό σύστημα, σε συνεχή μείωση της ανεργίας και σε επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης πάνω από το 4%, ενώ οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία. Το ενδιαφέρον από Κινέζους, Ρώσους, Άραβες αλλά και άλλους πολίτες τρίτων χωρών είναι εντυπωσιακό. Με 300.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ένας πολίτης τρίτης χώρας αποκτά διαμέρισμα ή μονοκατοικία υψηλών προδιαγραφών εξασφαλίζοντας και τη «χρυσή βίζα». Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβολή ΦΠΑ στην αγορά ακινήτου για την απόκτηση της βίζας λειτουργεί και ως ασφαλιστική δικλείδα, έτσι ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρώην αντιπρόεδρο του Jumbo και τις πωλήσεις ακινήτων μέσω POS.

Ανάσα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία

Τo νέο κατασκευαστικό Ελντοράντο της Κύπρου διευκολύνει τις τράπεζες οι οποίες προχωρούν σε πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς η υψηλή ζήτηση ωθεί τις αξίες των χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, η συνεχής αύξηση των τιμών βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των προβληματικών δανείων.

Εκτός από τις τράπεζες, παρατηρείται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επενδύουν κεφάλαια σε κατασκευαστικά projects, με στόχο είτε την εξασφάλιση υψηλών εσόδων από την πώληση ακινήτων για τη «χρυσή βίζα» είτε για την αξιοποίηση μέσω ενοικίασης από την πλατφόρμα του Airbnb. Μάλιστα, ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο έχει προχωρήσει σε επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Αγία Νάπα, που αποτελεί το πλέον ξακουστό θέρετρο της Κύπρου.

Σήμερα η Κύπρος, λόγω και του εξαιρετικά έξυπνου σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4%, ενώ έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα! Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει μετατρέψει την Κύπρο σε ένα πραγματικό εργοτάξιο, συμβάλλοντας παράλληλα στην εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης για τα δεκάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτήν. Επιπλέον, η ζήτηση για τη «χρυσή βίζα» μέσω αγοράς νεόδμητων κατοικιών βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και τις προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ συμβάλλει στη διαρκή ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Μεγαλονήσου.

Το μοντέλο αυτό αποτελεί οδηγό για την Ελλάδα, με δεδομένη τη ζήτηση για ακίνητα από πολίτες τρίτων χωρών, την προβληματική κατάσταση στις κατασκευές και τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ