Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
28 Σεπ 2020

Εξοπλισμός ΑΠΕ «made in Greece»

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ Νέα

Μελέτη του Bloomberg New Energy Finance επισημαίνει ότι ο ηλεκτρικός τομέας στην Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί σε ποσοστό 90% με ΑΠΕ μέχρι το 2050, ενώ σήμερα περίπου το 70% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από λιγνίτη και φυσικό αέριο. Εδώ γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα: Σε τι ποσοστό θα αντανακλάται αυτό σε θέσεις εργασίας και παραγωγή εργοστασιακού εξοπλισμού για ΑΠΕ;

Το θέμα συζητήσαμε με τον πρόεδρο του ΒΕΠ-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανό Μιχάλαρο, που πιστεύει «στην παραγωγή εξοπλισμού ΑΠΕ made in Greece, διαφορετικά η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες θα προσπαθεί να περάσει σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, ωστόσο σε όρους εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα παραμείνει με την προσπάθεια».

Βλέπετε προοπτικές εργοστασιακής παραγωγής εξοπλισμού ΑΠΕ στη χώρα μας;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προτάσεις που σχεδιάζει να υποβάλει το ΥΠΕΝ για το Ταμείο Ανάκαμψης θα προβλέπουν δημιουργία μονάδων συναρμολόγησης καλωδίων, πυλώνων και γενικά εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και ανάπτυξη υποδομών, για να υποδεχθούν θαλάσσια αιολικά πάρκα. Εξοπλισμός δηλαδή για ΑΠΕ made in Greece.

Οι προτάσεις αυτές είναι φιλόδοξες αλλά και απαραίτητες, καθώς θα αποφέρουν ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της μεταποίησης μέσα από επενδύσεις για δημιουργία μονάδων συναρμολόγησης καλωδίων, πυλώνων και γενικά εγκαταστάσεων ΑΠΕ, ώστε οι επενδύσεις στην «πράσινη» οικονομία να συνοδευτούν από μια αυξημένη εγχώρια προστιθεμένη αξία. Διαφορετικά, η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες θα προσπαθεί να περάσει σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, ωστόσο σε όρους εγχώριας προστιθέμενης αξίας θα παραμείνει με την προσπάθεια. Προτάσεις που δύναται να χρηματοδοτηθούν από το «Next Generation EU» καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο «Εξοικονομώ», τις επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, την «πράσινη» οικονομία κ.ά.

Εξ όσων μπορώ να γνωρίζω, το ΥΠΕΝ εξετάζει να καταθέσει προτάσεις στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, αφενός για μονάδες συναρμολόγησης εξαρτημάτων στον τομέα των ΑΠΕ, αφετέρου για την ανάπτυξη υποδομών.

Η πιο υλοποιήσιμη προς το παρόν ιδέα είναι η ανάπτυξη γραμμών συναρμολόγησης εξαρτημάτων έργων ΑΠΕ, χωρίς να αποκλείεται, όσο θα αναπτύσσεται η ελληνική αγορά, να κριθεί ότι είναι βιώσιμη και η δημιουργία εργοστασίων παραγωγής τμημάτων τους.

Παράλληλα, η ολοένα αυξανόμενη χρήση και λειτουργία μονάδων ΑΠΕ –αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα– δείχνει ότι δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα της παραγωγής εξοπλισμού ΑΠΕ.

Γενικότερα, από την εξειδίκευση των μηχανικών στον τομέα των ΑΠΕ, μέχρι και την παραγωγή εξοπλισμού, με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, που θέλει να στραφεί σε ΑΠΕ, βοηθά στο να κινηθούμε ως επιχειρήσεις στην κατασκευή/παραγωγή αυτών.

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε προχωρήσει στον τομέα αυτό και μόνο εισάγουμε;

Το θέμα αυτό μας απασχολεί ως χώρα εδώ και μια δεκαετία περίπου, από το 2010. Ωστόσο το μέγεθος της ελληνικής αγοράς τότε ήταν πολύ μικρό, προκειμένου να «σηκώσει» τέτοιες μονάδες. Ποια εταιρεία θα λάμβανε απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με την παραγωγή εξαρτημάτων, όταν τότε η ελληνική αγορά αιμορραγούσε μέσα στην κρίση και κινούνταν μεταξύ 100 και 120 MW; Ήταν προφανές πως μόνο μια ξένη εταιρεία με μια ετήσια εξασφαλισμένη εγκατάσταση αιολικών από 800 MW και άνω θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν. Πέρυσι, για παράδειγμα, η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα έσπασε πολλά ρεκόρ. Συνδέθηκαν τα περισσότερα νέα αιολικά πάρκα (727,5 ΜW) απ’ όσα έχουν εγκατασταθεί ποτέ μέσα σε έναν χρόνο. Συνδέθηκαν τα τελευταία πάρκα με σταθερή τιμή (Feed-in tariff) και τα πρώτα που έχουν επιλεγεί μέσω διαγωνισμών. Επίσης συνδέθηκε το μεγαλύτερο ενιαίο συγκρότημα αιολικών πάρκων (154,1MW), ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση (repowering) των πρώτων αιολικών, ενώ τοποθετήθηκαν οι ανεμογεννήτριες με τη μεγαλύτερη διάμετρο ρότορα (136 μέτρα).

Η αγορά αλλάζει και αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία, η φετινή χρονιά είχε όλες τις προοπτικές να ξεπεράσει σε επιδόσεις την περυσινή. Εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, απλοποιηθεί η φορολογία, χτυπηθεί αποτελεσματικότερα η γραφειοκρατία και δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις στον κλάδο, σίγουρα η ελληνική παραγωγή θα αποδείξει για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Να θυμίσουμε ότι στη Μάνδρα Αττικής ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις επιφάνειας 1.300 τ.μ., όπου παράγεται η ελληνική ανεμογεννήτρια EW-16 THETIS, ισχύος 50 κιλοβάτ, η οποία ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία με στόχο τη μέγιστη αποδοτικότητα και διάρκεια ζωής με την ελάχιστη συντήρηση και με δυνατότητα προσαρμογής στις τοπικές συνθήκες του σημείου εγκατάστασης (θάλασσα, βουνό, ένταση ανέμων κ.λπ.) Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα παραγωγής 50 ανεμογεννητριών ετησίως με δυνατότητα αύξησης 30%.

Δυστυχώς όμως, παρά τις ιδανικές συνθήκες για την κατασκευή πάρκων ΑΠΕ, η παραγωγή εξοπλισμού από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οίκοι από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία κ.ά. να επεκτείνονται και να ενισχύουν την παρουσία τους και στην Ελλάδα. Η γραφειοκρατία που επικρατεί σε όλο το φάσμα του Δημόσιου αποτρέπει τον επιχειρηματία να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα, καθώς και ο μεγάλος ανταγωνισμός από εταιρείες του εξωτερικού, που ήδη βρίσκονται στην ελληνική αγορά.

Πώς μπορεί να στραφούν προς μια πράσινη αναπτυξιακή πορεία, αν όχι όλες, ένα μέρος από τις 15.000 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο ΒΕΠ;

Η εφαρμογή της πράσινης επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας είναι πολύ σημαντική. Η χρήση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας σε συνδυασμό με τη μείωση των εισροών στα στάδια παραγωγής του προϊόντος/υπηρεσίας οδηγούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και παράλληλα στη δημιουργία νέων εμπορικών ευκαιριών για τη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος/υπηρεσίας στην πράσινη αγορά κ.ά.

Για να φθάσουμε όμως στο επίπεδο να υιοθετηθούν πρακτικές που συνοδεύονται από υψηλό κόστος, όπως η αγορά σύγχρονου και ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που αποδίδουν κέρδος μακροπρόθεσμα θα πρέπει, όπως σας είπα, να συνδυαστούν με ισχυρά κίνητρα και οφέλη όπως φορολογικά, δημοτικά τέλη, χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά.

Ποιος ο ρόλος των τραπεζών και τι περιμένετε από αυτές για την πραγματοποίηση μιας πράσινης στροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Τον δρόμο για την προσέλκυση κεφαλαίων που μπορούν να οδηγήσουν σε «πράσινες» επενδύσεις έως και 3 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία ανοίγει το πρόγραμμα «Greek Green Funds» που προκήρυξαν τον Αύγουστο το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ).

Η ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στην αγορά θα πρέπει να είναι άμεση.

Η χρηματοδότηση των ΑΠΕ είναι από τους πιο ελκυστικούς κλάδους τιμολογιακά για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Στόχος, να διερευνηθούν και άλλες μορφές τιμολόγησης με βάση το merchant risk που υπάρχει ήδη ως τάση στην Ευρώπη. Ο κάθε επιχειρηματίας, που θα θελήσει να ασχοληθεί με τον χώρο, θα επιδιώξει σίγουρα να έλθει σε επαφή με κάποια τράπεζα, για να μπορέσει να εξασφαλίσει, ως ένα σημείο, ρευστότητα για την εκκίνηση, τη συνέχεια και την ολοκλήρωση του πλάνου. Αυτό που περιμένουμε είναι να γίνει όλη αυτή η κίνηση με σεβασμό προς τον επιχειρηματία και με βάση τις σωστές πρακτικές του εμπορίου. Επειδή το ζήτημα δεν αφορά μόνο την οικονομική ευημερία των εμπλεκομένων, αλλά και τις περιβαλλοντικές συνέπειες για τον τόπο μας, έχει μεγάλη σημασία όλη η κίνηση μεταξύ τραπεζών και επιχειρηματιών να γίνει σύμφωνα τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς μεν, αλλά με απόλυτη στήριξη στο ηθικό υπόβαθρο.

«Να αλλάξουν οι αντιλήψεις»

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος πιστεύει ότι είναι «βασικό να αλλάξουν οι αντιλήψεις των επιχειρηματιών και να υιοθετηθούν νέες, οι οποίες να συνάδουν με την “πράσινη επιχειρηματικότητα”. Οι παραγωγικές διαδικασίες να εξοικονομούν πόρους και να είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον μας. Οι πράσινες επενδύσεις, π.χ., στις ΑΠΕ έχουν υψηλή οικονομική απόδοση και δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό πρέπει όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να μάθουν για τις ΑΠΕ, καθώς και την παραγωγή εξοπλισμού γι’ αυτές. Είναι απαραίτητη η επισταμένη και λεπτομερής ανάλυση όλων των μεγεθών, ώστε όποιος-α που θέλει να ασχοληθεί, να ξέρει ακριβώς πού θα απευθυνθεί, πόσο θα του κοστίσει και πώς θα μπορέσει να το αξιοποιήσει όλο αυτό επιχειρηματικά. Από την πλευρά μας μπορούμε να βρούμε τους ειδικούς στο θέμα, Γραμμή μας, είναι η πρόσκληση όλων των συνδετικών κρίκων, όλων εκείνων που έχουν γνώση, εμπειρία και ειδικό βάρος στο χώρο και που δεν έχουν πρόβλημα να τα μοιραστούν».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


































  • pict
  • pict

pict

pict