Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
22 Απρ 2019

Εξόφληση ΔΝΤ με… πλειστηριασμούς και μειώσεις συντάξεων – αφορολόγητου

λαγκάρντ τσακαλώτος Οικονομία

Οι μαζικοί πλειστηριασμοί για τη στήριξη του προβληματικού ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου καθώς και η σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων δανειστών αποτελούν το… αντίδωρο στην αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το χρηματοδοτικό σκέλος της Ελλάδος, αλλά όχι από το καθεστώς… χωροφύλακα στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η συμφωνία των Ευρωπαίων δανειστών και του ΔΝΤ, κατόπιν και του σχετικού αιτήματος από την Ελλάδα, βολεύει τους συμμετέχοντες στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί βγαίνει από τη μέση ποσό δανείου ύψους 3,8 δισ. ευρώ, το οποίο έχει επιτόκιο 5,13%. Έτσι, θα απομείνουν 6 δισ. ευρώ τα οποία θα οφείλει στο Ταμείο η Ελλάδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έχει εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις για την Ελλάδα και τους δανειστές. Οι στόχοι για τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι διαφοροποιημένοι έως πολύ… διαφορετικοί.

Ειδικότερα:

1. Οι Ευρωπαίοι (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) θέλουν με τα λεφτά που έχουν χορηγήσει προς την Ελλάδα να φύγει ένα μικρό μεν αλλά αυξημένης βαρύτητας δάνειο. Το υπόλοιπο της οφειλής προς το ΔΝΤ είναι 9,8 δισ. ευρώ (2,8% του δημοσίου χρέους) και τα 3,8 δισ. ευρώ έχουν δοθεί με το υψηλότερο επιτόκιο. Η πλήρης αποπληρωμή του δανείου συμφέρει το αμιγώς ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, ώστε να καταβάλλει η Ελλάδα το σύνολο αυτού του ποσού από τα δικά τους λεφτά, καθώς κάτι τέτοιο δίνει ανάσα στο χρέος και ταυτόχρονα οι ελληνικοί τίτλοι θα τιμολογηθούν με πιο ανταγωνιστικούς όρους από τις αγορές. Ταυτόχρονα, ο μηδενισμός της οφειλής προς το ΔΝΤ θα σηματοδοτήσει την έξοδό του από το σκέλος της χρηματοδότησης αλλά με ταυτόχρονη διατήρησή του στο καθεστώς «σκληρής» εποπτείας. Ως γνωστόν, το ΔΝΤ αποτελεί… κράχτη τόσο για τους δανειστές όσο, κυρίως, για τις αγορές. Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν το ΔΝΤ, ενώ πιο σκληροί φαίνονται οι Γερμανοί και οι «δορυφόροι» τους, καθώς δεν θέλουν να δώσουν προεκλογικά την εντύπωση ότι… χαρίζονται στην Ελλάδα ή χαλαρώνουν τους όρους της εποπτείας.

2. Το ΔΝΤ θα απεμπλακεί από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελεί τον «χωροφύλακα» της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς οι αγορές θα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα κυρίως στις δικές του παρεμβάσεις ή εκθέσεις και δευτερευόντως στις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών θεσμών.

3. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «πουλήσει» στο εκλογικό σώμα το… success story της εξόδου από το μνημόνιο σε συνδυασμό με τη σταδιακή έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Θα προσπαθήσει δηλαδή να πείσει ότι η έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα σηματοδοτεί και την κατάργηση του «σκληρού πακέτου» των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα. Βεβαίως, αυτό συνιστά μια πολιτική… απάτη, καθώς το ΔΝΤ θα φύγει από το χρηματοδοτικό σκέλος, αλλά θα παραμείνει ως επόπτης του προγράμματος και ουσιαστικά θα είναι ο σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ESM και της ΕΚΤ, οι οποίοι αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους, με δεδομένο τον μακρύ δρόμο που έχει η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους έως το 2060. Σημειωτέον ότι το σύνολο των θεσμικών οργάνων των δανειστών έχουν θέσει ως προϋποθέσεις –στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας– την εφαρμογή μέτρων όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 1.400.000 συνταξιούχους, η μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις και άλλα.

Προς το παρόν η διαδικασία απεξάρτησης από τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ επιχειρείται με… αθόρυβο τρόπο, λόγω και των επικείμενων ευρωεκλογών. Εντός του Ιουνίου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Ελλάδος, καθώς θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις από ΕΕ, ESM, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ενώ στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά βάσει της συμφωνίας οφείλει να αποστείλει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022, το οποίο στην ουσία θα σηματοδοτήσει τα… αποκαλυπτήρια της μεταμνημονιακής εποπτείας σε βάθος τετραετίας, δεσμεύοντας και την επόμενη κυβέρνηση.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict