Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
18oC
Αίθριος - καθαρός
13 Απρ 2018

Έξοδος από τα μνημόνια με την κοινωνία… κρεμασμένη ανάποδα!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Όταν ακούμε τους σημερινούς κυβερνώντες να μιλάνε για πρωτογενή πλεονάσματα, έξοδο στις αγορές, spreads κλπ. πραγματικά βάζουμε τα γέλια! Σκέφτεσαι όλα όσα έλεγαν έως τις αρχές του 2015. Τότε που οι πολίτες… αυτοκτονούσαν κατά χιλιάδες, τα παιδάκια λιποθυμούσαν στα σχολεία κ.ά. Τότε που θα έσκιζαν τα μνημόνια, θα έβρισκαν λεφτά σε χώρες που σήμερα οι πολίτες σκοτώνουν ζώα για να φάνε (Βενεζουέλα) ή θα μας δάνειζαν φτηνά, ενώ οι ίδιες δανείζονται με 8%-10% και εμείς με 1,5%!!!

Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε 40 μήνες από τότε που εξελέγησαν οι λαϊκιστές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η πρώτη… γνωριμία τους πρώτους μήνες τους 2015 είναι τραυματική και τα σημάδια της θα είναι εμφανή τουλάχιστον για ακόμη 4 γενιές! Η… προσγείωση στον πραγματικό κόσμο από τον Αύγουστο του 2015 και ακολούθως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, φαίνεται ότι δεν συνοδεύτηκε από την προσήκουσα σοβαρότητα έτσι όπως αυτή αρμόζει στις περιστάσεις.

Η ολέθρια πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τα απίστευτα ψέματα αποδοκιμάζονται σήμερα από τους περισσότερους πολίτες. Ωστόσο, εδώ δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να τους χαρακτηρίσουμε ως… εξαπατημένους, καθώς επί της ουσίας η απογοήτευση τους εδράζεται στη διαφωνία τους ως προς τη συμφωνία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους εταίρους μετά το δημοψήφισμα-κωμωδία του 2015. Δηλαδή, μιλάμε για… ανόητους οι οποίοι αποδοκιμάζουν τη σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν τα έκανε όλα… μπάχαλο! Νόμιζαν ότι ακόμη και τότε μέσα από τις συνεπακόλουθες συνθήκες χάους θα κατάφερναν να απαλλαγούν από τα… πιστολιασμένα δάνεια και τα χρέη προς το Δημόσιο. Τρομάρα τους…

Στις επόμενες εκλογές, φαίνεται προς το παρόν, ότι το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μάλλον δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος. Εκτός αν… αποκοιμηθούν και για ακόμη μία φορά ρισκάρουν στην κάλπη. Δεν ξέρουμε αν θα πιστέψουν τα περί “καθαρής εξόδου” στις αγορές ή για… απαλλαγή από τα μνημόνια, ωστόσο, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς σκέφτονται. Ένα χαρακτηριστικό τεστ θα είναι σίγουρα οι άνεργοι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ούτε από αγορές, ούτε από spreads. Να θυμίσουμε ότι οι άνεργοι σε ποσοστό 43% ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015! Τώρα διαπιστώνουν ότι στην καλύτερη περίπτωση οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι στα 751 ευρώ αλλά στα 300 ή 360 ευρώ και με εργασία σαν… λάστιχο! Εκτός και αν κάποιοι εξαργύρωσαν τις… φωνές και την αγανάκτηση τους με έναν διορισμό στο Δημόσιο για μισθό 750 ευρώ που ωστόσο είναι σίγουρο ότι δεν θα τον έχουν για πολύ ακόμη…

Εκτός των άνεργων υπάρχουν οι νέοι οι οποίοι διαπιστώνουν καθημερινά ότι γεμίζουν τα αεροπλάνα με λαμπρά ελληνικά “μυαλά” που μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Βεβαίως, αυτό συμβαίνει από το 2011, αλλά δυστυχώς η αύξηση είναι επιταχυνόμενη. Όσοι είναι ανταγωνιστικοί και βρίσκονται σε εργασιακή… απραξία, εγκαταλείπουν τη χώρα απογοητευμένοι. Αλλά και όσοι μένουν εδώ είτε σπουδάζοντας, είτε δουλεύοντας μάλλον θα είναι… ανόητοι αν πέσουν για τέταρτη φορά θύματα εξαπάτησης. Τρεις φορές το 2015 και μία τώρα είναι πάρα πολλές, όπως και να το κάνουμε. Το θέμα όμως είναι ότι λόγω της προπαγάνδας που γίνεται, δεν πιστεύουν στη βελτίωση των προοπτικών της εργασίας μέσα από ένα περιβάλλον επενδυτικού σοκ που φιλοδοξεί να διαμορφώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο φαίνεται ως επικρατέστερο στις επόμενες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να εμπεδώσει πλέον σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας την αντίληψη ότι “αφού δεν μπορέσαμε εμείς, δεν θα μπορέσει κανένας”. Ποτέ όμως δεν θα πούνε ότι οι δικές τους… ανοησίες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, ευθύνονται για την επιδείνωση των προοπτικών της χώρας και των νέων ή των άνεργων. Πάντως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν στην κάλπη οι άνεργοι ή όσοι εργάζονται με 300 ευρώ ή όσοι είναι ανασφάλιστοι και δουλεύουν οκτώ ώρες ενώ είναι δηλωμένοι για τέσσερις!

Μια άλλη κατηγορία που περιμένουμε να μετρήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι αγρότες που σε ποσοστό 34% είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Μένει να δούμε αν θυμούνται την περίφημη φράση του ενοίκου του Μαξίμου τον χειμώνα του 2014 από τη Φθιώτιδα ότι “Μνημόνια, αγρότες και αγροτιά δεν πάνε μαζί”. Πολύ περισσότερο έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς θα… τιμήσουν τις αυξημένες εισφορές στον ΕΦΚΑ, το “ψαλίδι” στις επιδοτήσεις και την υπερφορολόγηση.

Πέραν των ανέργων, των νέων και των αγροτών έχουμε την πολυπληθέστερη κατηγορία που είναι οι συνταξιούχοι. Πραγματικά η συμπεριφορά των συγκεκριμένων στην κάλπη αποτελεί ένα μεγάλο crash test… νοημοσύνης, από τη στιγμή που σχεδόν οι μισοί θα δούνε να πέφτει άγριο “τσεκούρωμα” στις συντάξεις λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ενώ αρκετές δεκάδες χιλιάδες θα χάσουν οριστικά το ΕΚΑΣ. Επιπλέον, για το 60% των συνταξιούχων θα έρθει και η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το 34% των συνταξιούχων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015 περιμένοντας την… 13η σύνταξη και την κάλυψη των απωλειών από τους… ανάλγητους Σαμαροβενιζέλους που έκοβαν… χωρίς λόγο τα εισοδήματα τους!

Στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση καταβάλει… φιλότιμες προσπάθειες ώστε να τους προστατεύσει. Είναι ίσως η μοναδική κατηγορία για την οποία ενδιαφέρεται πραγματικά, γιατί είναι μπορεί να αποτελέσει τον πολιορκητικό κριό ώστε να γίνουν όλα μπάχαλο, αν αλλάξει η κατάσταση. Ωστόσο, παρατηρούμε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η εκλογή της ΔΑΚΕ ως πρώτη δύναμη στην ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για ένα γεγονός που είναι σπάνιο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2015, το 37% των δημοσίων υπαλλήλων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να έχουν το… κεφάλι τους ήσυχο, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα τους κουνήσει κανείς από τη θέση τους. Ανάλογος είναι φυσικά και ο τρόπος σκέψης όσων έχουν προσληφθεί ή όσων βλέπουν να αυξάνονται οι… ελπίδες για διορισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι σε ποσοστό 34% ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει την… ελπίδα. Η νέα πραγματικότητα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει τον μπούσουλα για να δείξουν σύνεση και λογική εντός του… παραβάν στις επόμενες εκλογές!

Σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες στις οποίες πρέπει να προσθέσουμε και τις νοικοκυρές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Η εικόνα έως τις (επ)ερχόμενες εκλογές μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει. Όποιο αφήγημα και αν επιστρατεύσει ο ένοικος του Μαξίμου, μάλλον θα πέσει στο κενό. Βέβαια, θα τον ψηφίσουν όλοι όσοι προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε αυτοί ήταν που εξέλεξαν με ποσοστό 36% το 2015, ενώ φαίνεται ότι έχει χαθεί οριστικά το 40% αυτών των ψηφοφόρων του 2015.

Η ελληνική κοινωνία πλέον είναι… κρεμασμένη ανάποδα από τη σημερινή συγκυβέρνηση. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι μέρα με την ημέρα αποκαλύπτονται όλες οι πτυχές του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικού πολιτεύεσθαι. Πραγματικά, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά τους εκλογικού σώματος στις προσεχείς εκλογές βλέποντας αυτό το κυβερνητικό μόρφωμα να εκτελεί την ελληνική κοινωνία με κάθε τρόπο συμπαρασύροντας τη χώρα στον βάλτο της ανυποληψίας, της ανομίας και του τυχοδιωκτισμού…

 

Λουκάς Γεωργιάδης

e-mail: loukas1972@gmail.com

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ