Navigation
7
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
5 Δεκ 2017

Έξοδος από τα μνημόνια εσείς; Μαγκιές και… φάπες εμείς!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Άρθρο του Λουκά Γεωργιάδη

Η σημερινή συγκυβέρνηση μαζί με την υπόλοιπη… παρέα που κάποτε ήταν ανεβασμένοι στα… κάγκελα, έβαλαν ένα τεράστιο “φέσι” στην ελληνική οικονομία το 2015. Ο ένοικος του Μαξίμου, την προηγούμενη εβδομάδα στη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του παραδέχθηκε εμμέσως και… αμέσως ότι το 2015, αν συνεχιζόταν η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τότε η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια και θα ήταν μια κανονική χώρα!

Εάν είχε πρυτανεύσει η λογική το 2015, δεν θα είχαμε μπλέξει με την περιπέτεια των capital controls, τον πρόσθετο δανεισμό των 86 δισ. ευρώ, την απώλεια καταθέσεων περίπου 30 δισ. ευρώ, τον μηδενισμό της αξίας των τραπεζών με απώλειες τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ, τα πρόσθετα και αχρείαστα μέτρα των 15 δισ, ευρώ για μια τετραετία, αλλά και το διαφυγόν ΑΕΠ των περίπου 15 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2017. Σύνολο κόστους 182 δισ. ευρώ!!! Αυτά θα τα υπενθυμίζουμε κάθε φορά μέχρι να γίνουμε… κουραστικοί! Οι… μαγκιές του 2015 θα μας “κυνηγούν” για πάρα πολλά χρόνια. Και να φανταστεί κανείς ότι το 2014 μιλούσαμε για περιορισμένου εύρους παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά και για εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές-μεταρρυθμίσεις.

Μοιραία πρόσωπα με τις εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις τους οδήγησαν σε θεαματική επιδείνωση της κατάστασης της χώρας. Σαν να είχαν βάλει στόχο να φτωχοποιήσουν ακόμη μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας και να εξαφανίσουν τη μεσαία τάξη, μετατρέποντας τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων σε επαίτες των αριστερών μερισμάτων της ντροπής. Μιλάμε δηλαδή για… αμετανόητους τύπους που επιδιώκουν να ισοπεδώσουν προς τα κάτω τους πάντες, με την ελπίδα ότι οι πάμφτωχοι και εξαθλιωμένοι δεν μπορούν να αποτελούν πελατεία των… ανάλγητων φιλελεύθερων, αλλά μόνο των αριστερών και νεοκομμουνιστών. Όπως γινόταν κάποτε στο πρώην ανατολικό μπλοκ, το οποίο διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη!

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε σήμερα όμως; Ελπίζουμε ότι οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν συνειδητοποιήσει πώς αν το 2018 δεν αλλάξει η εικόνα στον επενδυτικό χάρτη της χώρας, τότε του χρόνου δεν θα υπάρχουν ούτε καν… ψιχία για να μοιράσουν σε ταλαίπωρους και εξαθλιωμένους πολίτες που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Αριστερά! Μιλάμε για την εσχατιά της μιζέριας και της ελεεινότητας, απ΄ όποια πλευρά και να το δει κάποιος…

Το 2018 είναι λοιπόν έτος ορόσημο. Κι αυτό γιατί θα λήξει το μνημόνιο και οποιαδήποτε επόμενη “επιλογή” θα έχει να κάνει με νέα μέτρα χωρίς λεφτά. Ή ενδεχομένως με μια υποσχετική για το χρέος, η οποία όμως θα περνάει μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα βγάζει… φωτιές. Και ακόμη ίσως να μην έχουμε δει τίποτα στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς με αυτό ασχολούνται οι δανειστές μας και κυρίως το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον (ΔΝΤ).

Ας φανταστούμε δε τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι εταίροι-δανειστές μας πουν ότι θα μας στηρίξουν, αλλά πρώτα απ΄ όλα αφού  βγούμε στις αγορές με επιτόκια της τάξης του 5%, ώστε να αντλήσουμε πολύτιμη ρευστότητα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Ακόμη και η αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει και ακολούθησε πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Έτσι, η Πορτογαλία δανείζεται πλέον κανονικά από τις αγορές με ένα λογικό κόστος που κινείται περιξ του 2% και ταυτόχρονα υλοποιεί επιτυγχάνει πλήρως τους στόχους.

Εμείς εδώ στην ευρωπαϊκή-αντιμνημονιακή “μπανανία” της “περήφανης διαπραγμάτευσης” βλέπουμε το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να κινείται λίγο πάνω από το 5,5%. Βλέπετε κάποιοι ήθελαν να… υπνωτίσουν τους Έλληνες για να πάρουν την εξουσία όχι σκεπτόμενοι τη χώρα, αλλά το κοντόφθαλμο πολιτικό και προσωπικό τους συμφέρον. Αλλά, σ΄ αυτήν τη ζωή όλα πληρώνονται… Έξοδος στις αγορές για τους Πορτογάλους; Φάπες και μόνο φάπες για τους… μάγκες Ελληναράδες! Αυτή είναι η κατάσταση που θα παραδώσει ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου στον διάδοχό του. Απλά μένει στον τελευταίο να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια ώστε να σηκώσουμε και πάλι το κεφάλι ψηλά και να γίνουμε μια κανονική χώρα. Όπως έγινε και η Πορτογαλία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ