Navigation
9
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
27 Δεκ 2018

Έξι… εκρηκτικοί μηχανισμοί στην οικονομία το 2019!

ελληνικο χρεος Οικονομία

Θέμα μηνών θεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος το… κάθισμα της οικονομίας εντός του επόμενου έτους, επισημαίνοντας προς την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στον εκλογικό κύκλο και να «παγώσει» τις μεταρρυθμίσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει επιστροφή στις κακές μέρες των μνημονίων.

Σε εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με… προσεκτικά διατυπωμένο τρόπο, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στο 2019 λόγω πιθανών ανατροπών στο διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως λόγω του εύθραυστου Προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας εστιάζονται στους εξής 6 παράγοντες:

1. Στο βάρος μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου η οποία μπορεί να «παγώσει» τις μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την παροχολογία.

2. Στη διατήρηση του σημερινού εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

3. Στην υπερφορολόγηση η οποία οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες σε αδιέξοδο και ταυτόχρονα περιορίζει τους ιδιωτικούς πόρους.

4. Στο τεράστιο ιδιωτικό χρέος, το οποίο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αφού αυξάνονται οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, τη ΔΕΗ και τους δήμους.

5. Στη μεγάλη μάστιγα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία απειλούν τους ισολογισμούς των τραπεζών και κατ’ επέκταση τη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

6. Στην εμπέδωση του σημερινού κλίματος αναιμικής ανάπτυξης και στασιμοχρεοκοπίας, το οποίο με τη σειρά του θα εμποδίσει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με χαμηλά επιτόκια και από την άλλη θα θέσει σε νέο κίνδυνο το ασφαλιστικό σύστημα και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί επιπλέον έντονες επιφυλάξεις για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος πρέπει να συνδέεται με την παραγωγικότητα της εργασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ανασχέσει τη μείωση της ανεργίας, η οποία εν πολλοίς στηρίζεται σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τη μη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ιδίως των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και των στόχων που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν μάλιστα το φορολογικό περιβάλλον συνεχίσει να είναι εχθρικό, τότε, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, η κυκλική επίδραση της ύφεσης και της στασιμότητας των τελευταίων ετών θα καταστεί διαρθρωτικής φύσεως φαινόμενο που θα οδηγήσει σε χαμηλούς μεσομακροπρόθεσμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Μονόδρομος ένα επενδυτικό σοκ

Ζήτημα… ζωής και θανάτου αποτελεί για την Ελλάδα η προσέλκυση επενδύσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν η βιωσιμότητα του χρέους και του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ την ίδια στιγμή τα εξειδικευμένα «μυαλά» συνεχίζουν να μεταναστεύουν και ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τους ιδιώτες για 4 λόγους:

α) υψηλοί φορολογικοί συντελεστές,

β) εκτεταμένη γραφειοκρατία,

γ) περιορισμένη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και

δ) καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, «η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις», αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται η διατήρηση και συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της δημοσιονομικής ισορροπίας. Εμμέσως πλην σαφώς λέει προς την κυβέρνηση ότι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις παραμένουν στα χαρτιά, ο Προϋπολογισμός παρουσιάζει πολλά… κενά και ασάφειες, ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει, στην καλύτερη περίπτωση, στάσιμο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στέλνει το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η εμπιστοσύνη προς την οικονομία περνάει μέσα από την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε κάτι τέτοιο να τιμολογηθεί αναλόγως στις αγορές ομολόγων και στη συνέχεια να κινητοποιηθούν επενδυτικά κεφάλαια που θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, ο κεντρικής τραπεζίτης διατηρεί έντονες επιφυλάξεις και για το διεθνές περιβάλλον, το οποίο όπως είπε δεν θα είναι ανέφελο τα επόμενα χρόνια, κάτι που αναμένεται να δυσχεράνει τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με βιώσιμους όρους από τις αγορές. Άλλωστε, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος (κοντά στο 180% του ΑΕΠ) ενώ σε συνδυασμό με το ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας, σε ενδεχόμενο… ατύχημα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι το εξαιρετικά αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού και τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα οδηγήσουν σε μείωση του πληθυσμού και κατ’ επέκταση σε χαμηλότερους ρυθμούς δυνητικής ανάπτυξης.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict