Navigation
6
Αυγ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
17 Μαρ 2015

Εκδήλωση μνήμης για το Ιράκ από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων

Ιράκ Νέα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την 27η Ημέρα Μνήμης της Χαλάμπτζα

Με αφορμή την 27η επέτειο της Χαλάμπτζα το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Halabja in perspective: Marking the 27th anniversary of the chemical attack».  Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα του Παντείου Πανεπιστημίου.

H επίθεση με χημικά όπλα κατά της Halabja από το ιρακινό καθεστώς του Saddam Hussein  που έλαβε μέρος στις 16 Μαρτίου του 1988, στο τέλος του Ιρανο-ιρακινού πολέμου(1980-1988) και άφησε πίσω της 5000 νεκρούς και 7000 τραυματίες, ήταν μέρος της ευρύτερης επιχείρησης του ιρακινού στρατού Anfal (1986-1989), στην οποία, σύμφωνα με τους ομιλητές της εκδήλωσης, το ιρακινό καθεστώς προσπάθησε να αραβοποιήσει συμπαγείς κουρδικούς θύλακες, διαταράσσοντας μόνιμα τον αγροτικό-επαρχιωτικό τρόπο ζωής των Κούρδων του Ιράκ.
Οι στρατώνες της κουρδικής πολιτοφυλακής Peshmerga στην περιοχή δεν επλήγησαν, μόνο μέρος του άμαχου πληθυσμού.
Εκτός από το οικολογικό μέγεθος της καταστροφής που συντελέστηκε στην περιοχή και δυσκόλεψε τις συνθήκες διαβίωσης του εντόπιου πληθυσμού, η σημασία του εγκλήματος αυτού θεωρείται αντίστοιχης κλίμακας με αυτήν του Άουσβιτς, είναι πράξη γενοκτονίας και αποτελεί την πρώτη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής μετά το 1945.
Τα πρώτα στοιχεία ήρθαν από Ιρανούς ρεπόρτερ οι οποίοι τα δημοσίευσαν για να απονομιμοποιήσουν τους αντιπάλους τους.
Με κινήσεις της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και αργότερα άλλων δυτικών κρατών στα πλαίσια του ΟΗΕ το γεγονός αυτό διεθνοποιήθηκε και θεωρήθηκε γενοκτονία από τα τελευταία.
Ο επονομαζόμενος “Chemical Ali”, συγγενής του Saddam Hussein και υπεύθυνος για τη σφαγή αυτή καταδικάστηκε από ειδικό δικαστήριο στο Ιράκ σε θάνατο δια απαγχονισμού.
Μέρος των ομιλητών θεώρησε πως σύγχρονες βιαιοπραγίες του ISIS κατά μειονοτήτων πρέπει να καταδικαστούν και αυτές ως γενοκτονία.
Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε ενημερωτικό βίντεο για την Χαλάμπτζα και τις επιδράσεις στην υγεία των πληγέντων.

Iraq
Οι ομιλητές, προερχόμενοι από τον ακαδημαϊκό και τον δημοσιογραφικό χώρο, εστίασαν στο ιστορικό υπόβαθρο, το νομικό πλαίσιο, την κάλυψη από τα Μ.Μ.Ε. καθώς και τη διεθνή εμπειρία και αναγνώριση γενοκτονιών, ενώ συσχετίστηκε επίσης με τις θηριωδίες που διαπράττονται σήμερα στο Ιράκ από την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».
Η εκδήλωση έκλεισε με το μήνυμα του Πρέσβη του Ιράκ, ο οποίος παρουσιάσθηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και την αποτελεσματική διεθνή αντιμετώπιση της απειλής του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ οι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα διαρκούς υπενθύμισης και επαγρύπνησης των περιπτώσεων γενοκτονιών ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί.
Το πάνελ των ομιλητών δέχθηκε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από το πλήθος παρευρισκομένων, δημοσιογράφων, σπουδαστών και ερευνητών, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του Ι.ΔΙ.Σ. Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict