Navigation
16
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αρκετά σύννεφα
1 Αυγ 2016

Εκατομμύρια ευρώ γίνονται καπνός…

Καπνός Λαθρεμπόριο Τσιγάρα Οικονομία

Απελπισμένες κινήσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα καταβάλει η κυβέρνηση. Την περασμένη Τετάρτη ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ’ άρθρον, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «τροποποιήσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου».

της Μαρίας Καμπουράκη

Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό απώλεια εσόδων της τάξης των 637 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπέρ του σχεδίου νόμου, επί της αρχής, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. Κατά ψήφισε η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Το 2015 η Ελλάδα κατετάγη πρώτη, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, σε κατασχέσεις καπνικών προϊόντων με 634 εκατ. τεμάχια και ακολούθησαν η Πολωνία με 632 εκατ. τεμάχια, η Ισπανία με 494 εκατ. τεμάχια, το Ηνωμένο Βασίλειο με 445 εκατ. τεμάχια, η Λιθουανία με 288 εκατ. τεμάχια και το Βέλγιο με 265 εκατ. τεμάχια.

Τις λύσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού εντός της ΕΕ αναλύει μέσω εγγράφου της η Philip Morris International (PMI).

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η παράνομη αγορά των τσιγάρων είναι ένα αναπτυσσόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην ΕΕ. Μόνο στην ΕΕ, η παράνομη αγορά ανέρχεται σε περισσότερα από 53 δισεκατομμύρια τσιγάρα, στερώντας από τις κυβερνήσεις έσοδα από φόρους περίπου 11,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο επηρεάζει αρνητικά την καπνοβιομηχανία καθώς και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, εξαιτίας της απώλειας κερδών.

 Ο Alvise Giustiniani, επικεφαλής του Τμήματος κατά του Λαθρεμπορίου της PMI δήλωσε:

«Καθώς η συμφωνία της ΡΜΙ με την ΕΕ κατά του λαθρεμπορίου έφτασε στο τέλος της, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να ενισχυθεί μια αποτελεσματική πλατφόρμα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου στην ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τις μεγάλες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος. Η ΕΕ εξετάζει  το ενδεχόμενο μιας νέας νομοθεσίας που θα καλύπτει το παράνομο εμπόριο στο πλαίσιο της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ και τη βιομηχανία να θέσουν σε εφαρμογή μια αποτελεσματική και μόνιμη λύση σε αυτό το διογκούμενο και σύνθετο ζήτημα».

Το έγγραφο, που αποτυπώνει τη θέση της PMI, υπογραμμίζει μια σειρά από βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τους εφαρμοστικούς νόμους τόσο για το Άρθρο 15 (Ιχνηλασιμότητα) όσο και για το Άρθρο 16 (Χαρακτηριστικό Ασφαλείας) της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Ειδικότερα, το έγγραφο τονίζει τη σημασία των ανοικτών προτύπων που είναι διαλειτουργικά μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και βιομηχανικών κλάδων, παρακολουθούνται και ελέγχονται ανεξάρτητα και δεν διαταράσσουν την παραγωγή.

Ο κ. Giustiniani πρόσθεσε: «Το 2004, η συμφωνία της ΕΕ απαιτούσε από την PMI να αναπτύξει και να εφαρμόσει μία τεχνολογική λύση, η οποία έχει πλέον προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου και της βιομηχανικής κοινότητας. Ωστόσο, δεν είμαστε μία επιχείρηση εξειδικευμένη στην ιχνηλασιμότητα. Το παράνομο εμπόριο καπνού μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εάν οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα εύρος τεχνολογιών, συχνά χρησιμοποιώντας τες συνδυαστικά, με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης άμυνας ενάντια στους αδίστακτους εγκληματίες, οι οποίες να μπορούν να ελέγχονται από ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος, που θα ορίζεται από τις Αρχές».

Το έγγραφο της PMI τονίζει την ανάγκη ενθάρρυνσης ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος μεταξύ των φορέων παροχής τεχνολογικών λύσεων, έτσι ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να επιλέξουν τις πλέον σύγχρονες, πρωτοποριακές λύσεις για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση της PMI στο Πρωτόκολλο FCTC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο απαιτεί μια ολιστική «παγκόσμια λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα», αντί για μια λύση ειδικά για την ΕΕ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 30/07

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict