Navigation
5
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Ασθενής Βροχή
21 Μαρ 2016

Έκαναν… νοικάρη τον σπιτονοικοκύρη

ΤΑΙΠΕΔ-Παρασκήνιο Οικονομία

«Στο σκαμνί» το… ΤΑΙΠΕΔ για 28 ακίνητα που πούλησε και επαναμίσθωσε!

του Παναγιώτη Στάθη
«Βαριά» κατηγορητήρια σε βάρος μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ έστειλε ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, Κων. Σαργιώτης, για την περίφημη υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου, η οποία περιγράφεται ως επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο από ιδιοκτήτης έγινε ενοικιαστής των ακινήτων του.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τη μηνύτρια αναφορά που επέβαλαν δικηγόροι του Πειραιά και, με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, την προκαταρκτική εξέταση διενήργησαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου, που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τελικώς το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε. Τη δικογραφία ανέλαβε στη συνέχεια ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, κ.Σαργιώτης, ο οποίος έκανε «φύλλο και φτερό» τις συμβάσεις και ήδη προχώρησε στη σύνταξη κατηγορητηρίων για το αδίκημα
της απιστίας, ενώ συνεχίζει την έρευνα για το αδίκημα της υπεξαίρεσης καθώς και για την εκχώρηση του ColdenHall, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και κατατείνει προς την ίδια κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, για την απιστία ήδη σε λίγες μέρες θα αρχίσει η… παρέλαση των κατηγορουμένων από το ανακριτικό γραφείο του κ.Σαργιώτη.

Σύμφωνα με το ογκώδες πόρισμα των 200 σελίδων που συνέταξαν οι εισαγγελείς ασκήθηκε ποινική δίωξη:
– Για απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του 1608 και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
– Για υπεξαίρεση με βάση τον νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημόσιου χρήματος,σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Ένα βασικό ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσουν οι εισαγγελείς είναι πώς, με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους, που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου και έχουν περάσει από την κρίση του ελεγκτικού συνεδρίου, δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη και για τον λόγο αυτόν δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας. Εξ ου και η, τελικώς, δίωξη σε βάρος των μελών του ΔΣ αφορά μόνο την υπεξαίρεση γιααυτό το σκέλος και ο ανακριτής κ.Σαργιώτης συνεχίζει την ανάκριση ως προς αυτό.

Το χρονικό

Το ιστορικό της υπόθεσης, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, έχει ως εξής: Με βάση το 2ο μνημόνιο, ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα, τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δύο χαρτοφυλάκια.Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Καταρτίστηκαν δύο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δύο αναδόχους (Eurobank Properties,
Εθνική Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής,ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σημειώνεται στο πόρισμα ότι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση το ποσό των 6,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρει κενών
κτηρίων για το κτήριο του Κεράνη και το κτήριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Γραπτού Τύπου). Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα να
εισπράττει μικρότερο τίμημα.

Παραδείγματος χάριν:

– Δεν εκτιμήθηκε η αξία γης στις περιπτώσεις που απέμενε συντελεστής δόμησης σε κάποια ακίνητα (υπ. Δικαιοσύνης και Γενικό Χημείο του Κράτους).

– Δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (υπ. Παιδείας).

-Συνομολογήθηκαν επαχθείς μισθωτικοί όροι, που επάγονται ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

Σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πράξη της υπεξαίρεσης, προέκυψε ότι, ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους, που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

Το Golden Hall

Υπόθεση «καρμπόν» για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου αποτελεί και η δεύτερη δικογραφία που ερευνήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς και αφορά το GoldenHall. Με τον ίδιο τρόπο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο
Δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση. Για την υπόθεση αυτή, η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν,
ενδεχομένως, έχει διαπραχθεί απιστία σε βάρος του Δημοσίου από τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 19/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress