Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
3 Σεπ 2018

Είναι πολύ λίγα τα λεφτά για παροχές Άρη…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Στις 20 Αυγούστου απευθείας από τη μυθική Ιθάκη παρακολουθήσαμε από το μόρφωμα της κρατικής ΕΡΤ το show Τσίπρα για την έξοδο από το μνημόνιο. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, παρακολουθήσαμε το τέλος του αχρείαστου τρίτου μνημονίου και την είσοδο μας στο τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά, το οποίο με τη σειρά του θα αποτελέσει “γέφυρα” για το… πέμπτο μνημόνιο που θα έρθει μετά το 2032! Για να είμαστε ακόμη πιο ακριβής, η 20η Αυγούστου είναι μέρα… Πρωταπριλιάς για εμάς και πανηγυρισμών για τους δανειστές μας, οι οποίοι απαλλάσσονται τουλάχιστον σε επίπεδο προγραμμάτων διάσωσης από την Ελλάδα!

Η ζημιά που έγινε το 2015 ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα οποία θα πληρώνουν τουλάχιστον 6 γενιές (οι παρούσες τρεις και οι τρεις επόμενες) και αποτελούν τα… αναγκαία δίδακτρα της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015. Τότε που οι Τσίπρας, Καμμένος, Βαρουφάκης και Λαφαζάνης μετέτρεψαν το ελληνικό χρέος σε μη βιώσιμο. Τότε που ο χρόνος… απογειώθηκε στο 2060, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει αποπληρωθεί το 75% των δανείων από τον μηχανισμό διάσωσης. Αυτό προφανώς ήθελε να… εορτάσει ο… ταχυδακτυλουργός του Μαξίμου. Δυστυχώς όμως, το τέλος του προδιαγράφεται οδυνηρό. Και θα τον τιμωρήσουν αυτοί οι ίδιοι που πίστεψαν τα ασύστολα ψεύδη του ιδίου και της παρέας του.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι για την οποία προκύπτουν καραμπινάτες ποινικές και πολιτικές ευθύνες, η κυβέρνηση αναζητούσε μια διέξοδο με κάτι ευχάριστο. Έτσι, έστησε μια φιέστα περίπου 100 μεταφερόμενων βολεμένων του σημερινού συστήματος, η οποία ωστόσο δεν έπεισε τον ελληνικό λαό. Τώρα θα επιχειρήσουν να μοιράσουν ένα μείγμα… σανού και κουτόχορτου για το θέμα των συντάξεων, το οποίο θεωρείται υψίστης σημασίας για τις αγορές και για το πρόγραμμα της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Είναι το τίμημα των συνταξιούχων στο έγκλημα του 2015. Το τίμημα αυτό θα πληρωθεί χρηματικά, αλλά ελπίζουμε ότι θα το πληρώσουν και πολιτικοί οι σημερινοί κυβερνητικοί τυχοδιώκτες.

Στην τελευταία για τον ίδιο Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ένοικος του Μαξίμου θα επιχειρήσει να πείσει ότι τελείωσαν τα… βάσανα. Θα… μοιράσει λεφτά, αλλά την ίδια στιγμή, μάλλον αποτελεί λεπτομέρεια ότι φέτος πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 6,5 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι ο στόχος ήταν στο 1,75% ή 3,25 δισ. ευρώ. Ακόμη και το “μαξιλάρι ασφαλείας’ των 600 εκατ. ευρώ που φαίνεται να υπάρχει στον φετινό προϋπολογισμό θα είναι πολύ μικρό, αν λάβουμε υπόψιν ότι σοβεί η κρίση στην τουρκική οικονομία, ενώ το διεθνές περιβάλλον θα επιδεινώνεται λόγω ανόδου του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Το σημερινό πλεόνασμα πάνω από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης άρνησης του κράτους να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και των περικοπών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι ελεγκτές θα… θυμίσουν στις 10 Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση τι έχει υπογράψει. Θα της πουν ότι “είναι πολύ λίγα τα λεφτά για παροχές Άρη”. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα καθώς το show του σημερινού κυβερνητικού μορφώματος έχει ακόμη μερικά επεισόδια πριν καταρρεύσει επί σκηνής…

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ