Navigation
6
Μαρ
location
Αθήνα
19oC
Λίγα σύννεφα
22 Ιούλ 2015

Είναι δαίμονας το χρήμα;

Ευρώ Απόψεις | Πρόσωπα

γράφει ο ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΟΣ

Ένας ορισμός του χρήματος, είναι πως πρόκειται για το κοινά αποδεκτό μέσο συναλλαγών το οποίο αντικατέστησε τις δοσοληψίες μέσω αντιπραγματισμού.

Στο σήμερα, το χρήμα κυκλοφορεί και η ποσότητα αυτή είναι ορισμένη και γνωστή στους ιθύνοντες. Μέσω της γνώσης αυτής είναι εφικτή η άσκηση νομισματικής πολιτικής (επιτόκια, επίπεδα τιμών κλπ.). Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που δεν έχουν όλοι γεμάτες με χρήμα τσέπες.

Από μία άλλη άποψη, το χρήμα είναι η «αιτία όλων των κακών» και ιδιαίτερα των κοινωνικών ανισοτήτων που υπήρχαν και θα υπάρχουν στο διηνεκές. Οι διαστρωματώσεις αυτές έχουν ξεκάθαρα οικονομικό υπόβαθρο καθώς, από αρχαιοτάτων χρόνων, ο οικονομικά ισχυρός ήταν αυτός που έπαιρνε αποφάσεις για το σύνολο της κοινωνίας.

Ακόμα και το 1917, η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε αστικά οικονομικά αίτια (μετά την ήττα των Ρώσων από τους Ιάπωνες στον βραχύβιο μεταξύ τους πόλεμο αλλά και την έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου), με προβληθέντα σκοπό την κοινωνική δικαιοσύνη που όμως ποτέ δεν επετεύχθη έως το 1989, οπότε και έπεσε το ολοκληρωτικό οικοδόμημα στο Ανατολικό Βερολίνο και συνεχίσθηκε σε όλο το ανατολικό μπλοκ.

Πού βρίσκεται το χρήμα που κυκλοφορεί και πώς αυτό έχει αποκτηθεί;

Το χρήμα δημιουργεί πλεονάσματα για τους κατέχοντες και ελλείμματα για τους μη κατέχοντες, αφού η ποσότητα του είναι δεδομένη. Η ροπή και η τάση συγκέντρωσης (του χρήματος) είναι ισχυρότερες στους πλουσίους και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ολοένα αυξανόμενη συγκέντρωση πλούτου στους λίγους. Αυτό ενισχύεται έτι περαιτέρω με την άσκηση πολιτικών λιτότητας που ολοένα μειώνουν το σκέλος της ζήτησης δίχως να προσφέρουν αναπτυξιακή προοπτική ώστε να υπάρχει νέο σημείο ισορροπίας της οικονομίας.

Μπορεί να αλλάξει ριζικά η αναδιανομή κατοχής πλούτου; Η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική και δεν χρειάζεται εξάλλου. Ας πούμε ότι οι πλούσιοι δίνουν δουλειά στους υπόλοιπους. Επενδύουν. Δεν είναι καλό αυτό; Για να μεγαλώσουν τον πλούτο τους, θα πει κάποιος. Ναι, ώστε να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες δουλειές.

Το κύκλωμα είναι δομημένο έτσι ώστε να διατηρείται η υπάρχουσα κατάσταση με μικρές διακυμάνσεις που δεν είναι ικανές να μεταβάλουν ρηξικέλευθα τις αναλογίες. Ακόμα και ένας πόλεμος να συνέβαινε θα έφερνε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού και αυτός θα είχε υπαγορευθεί από τους οικονομικά ισχυρούς είτε αυτοί είναι ολόκληρα κράτη είτε ομάδες ατόμων και η συνέπεια θα ήταν η πλήρως ισοπεδωτική ανέχεια.

Είναι, λοιπόν, το χρήμα ένας δαίμονας; Ίσως και να είναι αν μείνουμε στα παραπάνω. Για άλλους όμως είναι άγγελος. Γιατί με αυτό ανταμείβονται, αναγνωρίζεται η αξία τους και αυτοί με τη σειρά τους το παρέχουν σε άλλους. Όταν το χρήμα έρχεται με καθαρά μέσα, τότε σε κάνει να το σέβεσαι και να το χειρίζεσαι ανάλογα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν το αποκτάς με δόλιο τρόπο.

Το παν είναι πώς γίνεται η διαχείριση του από τον κάθε έναν που το κατέχει. Το καλύτερο σενάριο είναι να διαχωρίζεται η στιγμιαία ανάλωση του χρήματος που συμβαίνει σε μία στιγμή – κάτι σαν φωτογραφικό στιγμιότυπο – με την τοποθέτηση του για μελλοντική χρήση. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων, αναγκών και άλλων παραμέτρων και εφόσον έχει γίνει πλήρως κατανοητός ο διαχωρισμός της έννοιας του κόστους από την αξία. Τότε είναι που ο υποκειμενικός ορθολογισμός στην διαχείριση του χρήματος παίρνει σάρκα και οστά.

Money makes the world go round? Definitely yes!

 

Ο Αδογμάτιστος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ