Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
35oC
Αίθριος - καθαρός
26 Σεπ 2018

Είμαστε μια… Σουαζιλοκολομβοβενεζουέλα!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Στην Ελλάδα η οικονομική ελευθερία τείνει να καταστεί ανέκδοτο. Με τα capital controls και την επιπλέον γραφειοκρατία πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που μαζί με τη… Σουαζιλάνδη ισοβαθμούμε στην 108η θέση! Αν είναι να… παρηγορηθούμε, ας λάβουμε υπόψιν ότι στην ίδια θέση βρίσκεται και η Κίνα, αλλά προφανώς οι συγκρίσεις είναι πλήρως ανεδαφικές. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που πρέπει να υποστεί… επενδυτικό σοκ ώστε να περιοριστεί δραστικά η ανεργία, να υπάρχουν κυρίως θέσεις πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής, με υψηλότερους μισθούς. Και όλα αυτά για να μην χρειάζεται κάθε… τρεις και λίγο η περικοπή κοινωνικών δαπανών στις συντάξεις, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την Παιδεία κλπ.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Fraser μας κατατάσσει στην τελευταία θέση των χωρών του Δυτικού κόσμου από πλευράς οικονομικής ελευθερίας! Ως Οικονομική Ελευθερία, για τις ανάγκες της έρευνας, νοείται ότι τα άτομα μπορούν να αποκτούν περιουσιακά στοιχεία χωρίς τη χρήση βίας, απάτης ή κλοπής, ότι προστατεύονται από φυσικές επιθέσεις από άλλους και είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν, να ανταλλάσσουν ή να δίνουν την περιουσία τους, εφόσον οι πράξεις τους δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των υπολοίπων. Επιπλέον, στην οικονομική ελευθερία εντάσσονται η ευκολία διακίνησης κεφαλαίων, ίδρυσης επιχειρήσεων, γραφειοκρατικών διαδικασιών κλπ.

Με βάση τα παραπάνω, η σημερινή κυβέρνηση πιστεύει (ματαίως…) ότι θα μας πάρουν στα σοβαρά οι επενδυτές. Ανέκδοτο! Προφανώς αυτοί ξέρουν νωρίτερα για εμάς και δεν περιμένουν τις… μαρξιστικής εμπνεύσεως προπαγανδιστικές ανοησίες, από ανθρώπους που πριν 3-4 χρόνια έλεγαν ότι θα τα κάνουν όλα… Κούγκι ή ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ! Για τέτοια ξεφτίλα και για τέτοια υποκρισία μιλάμε σ΄ αυτήν τη χώρα. Τη στιγμή που όλες οι γειτονικές και πρώην κομμουνιστικές χώρες μας καταγράφουν τεράστια βήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και ενισχύουν το επιχειρείν, εμείς έχουμε απομείνει τελευταίοι ως σταλινικό απολίθωμα της Σοβιετικής Ένωσης. Και ας μην γνωρίσαμε ποτέ κομμουνισμό σ΄ αυτήν τη χώρα.
Αλλά και στον πίνακα της Διεθνούς Διαφάνειας, η θέση μας από το 2014 έχει γίνει κατά πολύ χειρότερη, καθώς κάνει θραύση η μικροδιαφθορά. Ξέρετε, το “φακελάκι” στον κρατικό υπάλληλο για να γίνει η δουλίτσα του μέσου πολίτη γρήγορα και… άνετα. Και όλα αυτά στη βάση του σλόγκαν “αν δεν πληρώσεις, δεν θα μπορέσεις να κάνεις δουλειά”. Γιατί ακριβώς υπάρχει ακόμη αυτό το κρατικίστικο μοντέλο της γραφειοκρατίας, που σε συνδυασμό με την πολυνομία και την ύπαρξη λαμόγιων κάθε απόχρωσης, δεν μας επιτρέπει να γίνουν όλα άνετα, ηλεκτρονικά και κυρίως χωρίς να χρειαστεί το γνωστό “λάδωμα”.
Καταπέλτης είναι τα στοιχεία και για το Κράτος Δικαίου, καθώς το σύστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί μεθόδους που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα και παραπέμπουν περισσότερο σε… Βενεζουέλα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου λειτουργεί με “μη συμβατούς κανόνες”. Η χώρα είναι πολυπεπίπεδα τραυματισμένη και ιδίως σε αυτό το σκέλος αξίζει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή καθώς είναι ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική συμπεριφορά.

Είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα όσον αφορά στην οικονομική ελευθερία, ενώ συμμετέχουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση από πλευράς διαφάνειας, γιατί εξακολουθούμε να δουλεύουμε πάνω σε μοντέλα που έχουν έντονο το στοιχείο του παρασιτισμού το οποίο κυριαρχούσε ολοκληρωτικά στο πρώην ανατολικό μπλοκ. Είμαστε παράδειγμα προς αποφυγή στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά, βλέποντας, διαβάζοντας και ακούγοντας τόσες και τόσες… περίεργες κινήσεις της Δικαιοσύνης. Δεν είναι θέμα κομμάτων, αλλά θέμα νοοτροπίας, την οποία όμως εισήγαγαν κόμματα που προέρχονται από τη μήτρα του κομμουνισμού.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω είμαστε και χώρα που βολεύεται με τα επιδόματα, ενώ οι θεσμοί “δηλητηριάζονται” από πρακτικές και μεθόδους τύπου Μαντούρο! Ευτυχώς που είμαστε χώρα, η οποία υπόκειται στους κανόνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και δεν επιτρέπεται στα πάσης φύσεως πολιτικά σαπρόφυτα να μετατρέψουν τη χώρα σε μπολιβοριανή “μπανανία”! Σημειωτέον ότι επί συνόλου 162 χωρών ως πρους δείκτες οικονομικής ελευθερίας, η συγκεκριμένη χώρα, βρίσκεται στην… 162η θέση! Και αυτήν τη χώρα την… υπερ-αγαπούν πολιτικά… νούμερα που μένουν στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας, υποδυόμενοι τους αριστερούς! Αν τους πεις έστω και ένα ευρώ να το μοιραστούν μαζί σου, κινδυνεύεις να φας και ξύλο!

Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα. Οι εταίροι-δανειστές εγκαλούνται γιατί δεν συνέβαλαν άμεσα, καταλυτικά και σαρωτικά ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα οικονομικής ελευθερίας. Ελέγχονται επίσης και για το γεγονός ότι αποδέχθηκαν τα εγκλήματα της σημερινής κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας. Δεν μπορούμε να είμαστε Σουαζιλάνδη, αλλά ούτε και Κολομβία της Ευρώπης. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν Βενεζουέλα. Να γίνουμε δηλαδή, ό,τι χειρότερο μπορεί να συλλάβει (παρανοϊκού) ανθρώπου νους. Είναι όλοι αυτοί που πουλάνε ευαισθησία και είναι… δίπλα στον λαό, καταδικάζοντας τον κάθε μέρα σε χειρότερες μέρες!

Μέρα με την ημέρα, όλοι συνειδητοποιούν ότι έχουμε μπλέξει με τους μεγαλύτερους πολιτικούς τζογαδόρους, οι οποίοι μόνο ζημιά προκαλούν στη χώρα και στους πολίτες. Αδιαφορούν για το μέλλον της χώρας και ενδιαφέρονται για την πρόκληση ζημιάς στον πολιτικού τους αντίπαλο που θα κληθεί “να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”. Δεν θέλουν κοινωνία που θα έχει δουλειές και θα ευημερεί αλλά εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουν φοβισμένους και αμόρφωτους. Δεν θέλουν επιχειρηματίες γιατί η λέξη επενδύσεις τους κάνει να βγάζουν… σπυράκια. Απλά είναι ταγμένοι να μετατρέψουν τη χώρα σε… Σουαζιλανδοκολομβοβενεζουέλα! Είτε συνειδητά είτε λόγω βλακείας! Μπορεί όμως να συμβαίνουν και τα δύο…

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ