Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
29 Οκτ 2019

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες»

υδρογονάνθρακες Νέα

«Είμαστε αισιόδοξοι διότι τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα επιστημονικών ερευνών υποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πιθανή ανακάλυψη υδρογονανθράκων, χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι γεωλογικοί κίνδυνοι αποτυχίας δεν είναι αμελητέοι». Είναι η –ρεαλιστική– προσέγγιση του Γιάννη Γρηγορίου, διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΠΕ Upstream, ο οποίος «δεν αποκλείει την πιθανότητα τα ΕΛΠΕ να ξεκινήσουν αυτοδύναμα την έρευνα στοχεύοντας στη συνέχεια να προσελκύσουν και άλλες διεθνείς εταιρείες»:

«Σε περιοχές με αποδεδειγμένη την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (π.χ. Ήπειρος, Β. Ιόνιο, Πατραϊκός, Κυπαρισσιακός, ΒΔ Πελοπόννησος, Θερμαϊκός, Θρακικό Πέλαγος κ.λπ.), οι μέχρι σήμερα έρευνες είναι ενθαρρυντικές, αλλά απαιτείται περαιτέρω συστηματική γεωφυσική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε άλλες περιοχές της χώρας, παρά την ύπαρξη κάποιων ενθαρρυντικών γεωλογικών στοιχείων, θεωριών και των επιμέρους απόψεων που κατά καιρούς ακούγονται έντονα, θεωρούμε ότι τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα είναι ιδιαιτέρως περιορισμένα και ανώριμα, μη επιβεβαιώνοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, οπότε σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επιχειρησιακές δυσκολίες (έντονο τοπογραφικό ανάγλυφο, βάθος θάλασσας κ.λπ.) δεν ευνοείται η άμεση ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Αυστηρά κριτήρια

Ο Γιάννης Γρηγορίου υπογραμμίζει ότι «η επιλογή των περιοχών όπου επενδύουμε γίνεται με αμιγή και αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς πρακτικής. Αυτό μας επιτρέπει να επιδιώκουμε την ισότιμη συμμετοχή μας σε επιχειρηματικά σχήματα με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που συνεισφέρουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και οικονομική επιφάνεια (ανάμεσα στις οποίες οι Edison, Shell, Repsol, Total, Statoil, ExxonMobil, Marathon, Anadarko, Lukoil, Gazprom, Noble, OMV κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Οκτωβρίου 2019 κυρώθηκαν επισήμως από τη Βουλή των Ελλήνων οι εξής Συμβάσεις Μίσθωσης, που αναφέρονται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων: Περιοχή “Ιόνιο” (Βlock Ionian), Περιοχή “10” (Block 10), Περιοχή “Δυτικά Κρήτης” (Block West Crete), Περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης” (Block Southwest Crete)».

Προοπτικές 25ετίας

Πεποίθηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΠΕ Upstream είναι ότι «η ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης θα στηρίξει την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες». Ανέφερε μάλιστα ότι «ένα ελληνικό παράδειγμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας, τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στη θαλάσσια Περιοχή του Πρίνου. Η ανάπτυξη της πόλης και του τότε Νομού Καβάλας είχε σαν άξονα την ανάπτυξη και παραγωγή αυτού του ορυκτού πλούτου το 1980.

Πέρα από τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, την εντατικοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, όπως στο παράδειγμα του κόλπου της Καβάλας, το Ελληνικό Δημόσιο όρισε ότι από το ποσοστό 25%, που θα επιβάλλεται ως φόρος στα ακαθάριστα έσοδα του αναδόχου, το ποσοστό 5% θα αποδίδεται ως ενίσχυση στην Περιφέρεια. Ανάλογα με το ύψος της παραγωγής, το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμανθεί στα 20-30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό να τονιστεί ότι στην περιοχή της Καβάλας, εξαιτίας της δραστηριότητας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ιδρύθηκε και λειτουργεί Ανώτερο Τεχνολογικό Ίδρυμα που περιλαμβάνει σχολές με σπουδές στην πετρελαϊκή επιστήμη απόφοιτοι, δε της σχολής κάνουν εξαιρετική σταδιοδρομία σε πετρελαϊκές εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

«Αν και δεν αρέσει σε μερικούς», πρόσθεσε, «να επαναλάβω ότι τα πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα. Στην πρώτη ερευνητική περίοδο των τριών ετών, όπου με ακουστικές γεωφυσικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας ερευνούμε το υπέδαφος της περιοχής για τη χαρτογράφηση στόχων όπου πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί και αποθηκευτεί πετρέλαιο, εξειδικευμένα συνεργεία και εργολαβικό προσωπικό θα δουλεύουν στην περιοχή για ένα χρονικό διάστημα έξι με οκτώ μηνών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άμεσων θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία, τόσο σε ανειδίκευτο όσο και επιστημονικό προσωπικό υποστήριξης των εργολαβικών συνεργείων. Πλέον αυτών, το εργολαβικό προσωπικό θα διαμένει στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την τοπική αγορά. Σε περίπτωση τυχόν ανακάλυψης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες ανάπτυξης και παραγωγής μόνο ενός κοιτάσματος θα απασχολούνται ετησίως τουλάχιστον άμεσα 300 και έμμεσα 1.000 εργαζόμενοι, το δε κοινωνικό προϊόν που θα παραχθεί θα είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών παραγωγής πετρελαίου συμβάλλοντας έτσι άμεσα τόσο στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της περιοχής όσο και στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ».

Ευρύτερα, σε εθνικό επίπεδο, «τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια»: «Η αύξηση της αυτοδυναμίας σε ενεργειακούς πόρους, η μείωση του ελλείμματος εισαγωγών-εξαγωγών, η αύξηση των κρατικών εσόδων, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η προσέλκυση νέων επενδυτών, η βελτίωση της απασχόλησης ιδιαίτερα στις γεωεπιστήμες, στη μηχανική πετρελαίου και σε άλλες ειδικότητες μηχανικών, οικονομολόγους, νομικούς και άλλους, που τώρα μεταναστεύουν».

Το όραμα των ΕΛΠΕ, «του μεγαλύτερου καθετοποιημένου ελληνικού ενεργειακού ομίλου, με ετήσιο κύκλο εργασιών 10 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη περίπου 420 εκατ. ευρώ» είναι να «αναπτυχθούν περαιτέρω οι διεθνείς συνεργασίες και να παραμείνει πρωταγωνιστής στην εθνική προσπάθεια, για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια, με την ολοκλήρωση της έρευνας και την παραγωγή υδρογονανθράκων στο σύνολο των παραχωρήσεων, εφαρμόζοντας τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες (σ.σ.: εδώ υπάρχουν κάποιες προστριβές που “προέρχονται από λίγους”, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη των ΕΛΠΕ)».

Στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο όμιλος αντιμετωπίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, συνεχίζοντας να επενδύει σε έργα εξοικονόμησης και αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διευκρινίζει ο Γιώργος Μυκονιάτης, διευθυντής Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της ΕΛΠΕ Upstream:

«Για μας, η βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί την επιλογή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να επιτευχθούν οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι ενεργειακής επάρκειας και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Η στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη εφαρμόζεται πλήρως κατά την επιλογή, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επενδυτικών έργων του Ομίλου. Η ευθυγράμμιση των στόχων του ομίλου με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη δρομολογηθεί, έτσι ώστε η υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα. Στον τομέα του περιβάλλοντος, επενδύουμε στην πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, εφαρμόζοντας τα κατάλληλα μέτρα και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, πρακτικές και τεχνολογίες σε ολόκληρο τον κύκλο προϊόντος, από τον σχεδιασμό του παραγωγικού σχήματος και την πιθανή εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέχρι την τελική κατανάλωση των προϊόντων – καυσίμων».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ