Navigation
31
Μαρ
location
Αθήνα
18oC
Αραιή συννεφιά
29 Ιούν 2015

Εικόνες Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Κρίση Οικονομία

Αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα είναι από σήμερα η χώρα καθώς είναι η πρώτη μέρα με capital controls.

Σήμερα από νωρίς το πρωί έξω από πολλές τράπεζες βρίσκονται εκατοντάδες ηλικιωμένοι που περίμεναν πώς και πώς τις προηγούμενες ημέρες να πάρουν τις συντάξεις τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους και βρέθηκαν προ εκπλήξεως μετά τις δραματικές εξελίξεις τα δύο τελευταία 24ωρα.

Το γεγονός ότι διαθέτουν μόνο βιβλιάρια και όχι χρεωστικές κάρτες στην πλειοψηφία τούς έχουν φέρει σε απελπισία και η παρουσία τους έξω από τις τράπεζες είναι για να ενημερωθούν από τα στελέχη για το τι θα κάνουν και πώς θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που τρέχουν.

Ουρές για καύσιμα

Παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν πως υπάρχει επάρκεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγορές για αρκετούς μήνες και κανένας λόγος ανησυχίας, οι πολίτες ανήσυχοι τρέχουν να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους.

Πάντως, ήδη, πάνω από τα μισά πρατήρια στην Αττική έκλεισαν λόγω ελλείψεων, ενώ εκφράζονται φόβοι από εκπροσώπους της αγοράς να ξεμένει η αγορά από καύσιμα. Το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο για τους φόβους να ξεμείνει η αγορά από βενζίνη ή για το αν υπάρχουν σκέψεις για αγορά καυσίμων με δελτίο. Παρά τη διαβεβαίωση που έδωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ότι τα αποθέματα καυσίμων στην Ελλάδα είναι επαρκή ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς για αρκετούς μήνες,  οι συνθήκες που δημιουργούνται λόγω των κλειστών τραπεζών αλλάζουν τα δεδομένα.
Τα ερωτήματα που δημιουργεί το κλείσιμο τραπεζών στην αγορά των καυσίμων:

-Κατά πόσο τα πρατήρια μπορούν να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες από τις εταιρείες διότι απαιτείται τραπεζική συναλλαγή, δηλαδή κατάθεση επιταγής.

-Τι απόθεμα έχουν οι εταιρείες, για ποσότητες που ήδη έχουν πληρώσει συμπεριλαμβανομένου τους φόρους, που πάλι χρειάζεται τραπεζική συναλλαγή.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ η χώρα έχει για τουλάχιστον έξι μήνες καύσιμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί η επάρκεια και στους εννέα μήνες.

Σε πρώτη φάση το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων που υπάρχουν για ανάλογες περιπτώσεις ή κρίσεις, τα οποία επαρκούν για τρεις μήνες. Σε δεύτερη φάση θα διοχετευτούν στην αγορά ποσότητες καυσίμων από μελλοντικά συμβόλαια που ήδη έχουν υπογράψει τα ΕΛΠΕ, ενώ για να επεκταθεί κατά άλλους τρεις μήνες η επάρκεια το σχέδιο προβλέπει αγορά επιπλέον ποσοτήτων από το εξωτερικό και πληρωμή μέσω προϊόντων που θα διυλίσουν τα ΕΛΠΕ.

«Στέγνωσαν» τα ΑΤΜ

Όσον αφορά στα ΑΤΜ, σύμφωνα μάλιστα με το Έθνος, σε 48 ώρες άδειασαν από χρήματα 2191 ΑΤΜ σε σύνολο 5.449 σε όλη τη χώρα. Χθες πολλοί πολίτες πήγαν μέχρι και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να βγάλουν χρήματα, έχοντας πληροφορηθεί ή διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι τα περισσότερα ATM’s στην Αθήνα έχουν στεγνώσει από ρευστό. 

Με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά το bank run των τελευταίων τριών ημερών είναι υποχρεωμένοι να εξοικειωθούν οι τουρίστες αμέσως μόλις πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος.

Στα ATM’s του αεροδρομίου υπάρχουν μεγάλες ουρές 20-30 ατόμων που περιμένουν υπομονετικά να κάνουν ανάληψη μετρητών, όπου διακρίνεται εύκολα ότι μεταξύ όσων περιμένουν δεν είναι μόνο τουρίστες. Κι αυτό διότι ήταν πολλοί οι πολίτες που έσπευσαν να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τα μηχανήματα στο αεροδρόμιο, έχοντας πληροφορηθεί ή διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι τα περισσότερα ATM’s στην Αθήνα έχουν στεγνώσει από ρευστό.

Είναι αποκαλυπτική η εικόνα από το κτίριο των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι τουρίστες λαμβάνουν μια πρόγευση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress