Navigation
14
Αυγ
location
Αθήνα
33oC
Αίθριος - καθαρός
18 Απρ 2016

Eιδική Ρύθμιση, εκλογές με λίστα μέχρι Μάρτιο 2017

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό σχεδόν ταυτόχρονα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και την Ισπανία και ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει την θεαματική του στροφή προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, απομονώνοντας χωρίς διαγραφές, την εσωκομματική «αριστερή» αντιπολίτευση.

Η Ελληνική Βουλή με την ψήφο 153 βουλευτών, θα επικυρώσει πολύ σύντομα πλέον, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙΙ, εγκρίνοντας ένα νέο σκληρό -εισπρακτικού χαρακτήρα με μεταρρυθμιστικό μανδύα- πακέτο μέτρων.

Αμέσως μετά, θα παραιτηθούν από το κυβερνητικό σχήμα ο υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος και Μουζάλας (ο μόνος που θα επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να αποχωρήσει), ανοίγοντας τον δρόμο για ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης -και κυρίως εφαρμογής- αυτών των σκληρών μέτρων.

Η αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού της Κυβέρνησης Τσίπρα, με τη συμμετοχή προσώπων ευρύτερης αποδοχής και τεχνοκρατικού προφίλ, θα ολοκληρωθεί με τη κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα επιλύει οριστικά το θέμα των εκλογών με «λίστα» που έχει διχάσει τους συνταγματολόγους.

Οι περισσότεροι συνταγματολόγοι πιστεύουν ότι οι επόμενες εκλογές –οποτεδήποτε κι αν προκηρυχθούν μετά τον Ιούλιο- θα πρέπει να γίνουν με σταυρό προτίμησης. Υπάρχουν όμως και άλλοι συνταγματολόγοι που πιστεύουν ότι οι εκλογές με λίστα χωρίς σταυρό προτίμησης μπορούν να γίνουν μόνον μετά τον Μάρτιο 2017 αφού περάσουν 18 μήνες από τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

  • Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Χ», το θέμα θα επιχειρήσει να λύσει οριστικά με ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει και θα υπερψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, με την οποία θα ορίζεται εκλογές πριν τον Μάρτιο 2017 θα γίνουν με λίστα και μετά τον Μάρτιο 2017 κανονικά με σταυρό προτίμησης.
  • Με τη ρύθμιση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «κλειδώνει» την παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αφού ουδείς εκ των διαφωνούντων βουλευτών θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση οδηγώντας τον εαυτό του στην ανεργία και τον αποκλεισμό από την επόμενη Βουλή.

Με την κίνηση αυτή, ο Πρωθυπουργός διατηρεί την πρωτοβουλία και τον απόλυτο έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων μέχρι τον Μάρτιο του 2017 αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προσφέροντας και στους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων την πολυτέλεια της απόλυτης επιλογής της σύνθεσης των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Τσακαλώτος, η «αριστερή συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα στο νέο αυτό πολιτικό πλαίσιο, ο σημερινός υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος έχει ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα, την πολιτική του διαφοροποίηση από τις επιλογές του Πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος Μαξίμου.

Η επικοινωνία του κ. Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου έχει περιοριστεί στα απολύτως αναγκαία ζητήματα ενώ η ρητορική που υιοθετεί στις δημόσιες εμφανίσεις του προϊδεάζει την ανάληψη ρόλου ηγέτη στην εσωκομματική αντιπολίτευση που θα πιέζει αλλά δεν θα ρίξει την Κυβέρνηση.

Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι η περιβόητη «ομάδα των 53» μπορεί να λειτουργήσει ως «η φωνή της αριστερής συνείδησης» στον κυβερνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου του που αναζητεί ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες στον χώρο του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας.

Θέλει να ολοκληρώσει τη δουλειά που ανέλαβε, την πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας του Ιουλίου 2015 και κατόπιν να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, μιας κυβέρνησης που δεν είναι πλέον Πρώτη Φορά Αριστερά.

Δεν θέλει να αναλάβει την υλοποίηση των συμφωνιών στις οποίες καταλήγει ο «συμβιβασμένος» Πρωθυπουργός που αγωνίζεται –με νύχια και με δόντια- να παραμείνει στην Εξουσία, με την βοήθεια της Ευρω-Σοσιαλιστικής ομάδας.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Σταθάκη οι οποίοι δεν φαίνεται ότι κατάφεραν να κερδίσουν την εκτίμηση  και κυρίως την εμπιστοσύνη των εκπροσώπων των θεσμών αλλ’ ούτε και των πολιτικών ηγεσιών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

Το «Μοντέλο Χριστόφια» στους Ευρω-Σοσιαλιστές

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιθυμούν την προσέγγιση με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να απομονώσουν τις ριζοσπαστικές αριστερές πολιτικές δυνάμεις όπως αυτή των Podemos στην Ισπανία αλλά και στην Ιταλία όπου σύντομα θα πραγματοποιηθεί Δημοψήφισμα για την υλοποίηση σκληρών μεταρρυθμίσεων. Ο «συμβιβασμός» του Αλέξη Τσίπρα και η ένταξή του στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά το πρότυπο του «μοντέλου Χριστόφια» στο παρελθόν, θα δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τη δυναμική της σοσιαλδημοκρατίας έναντι της φιλελεύθερης ομάδας που κυριαρχεί στα πολιτικά όργανα της Ενωμένης Ευρώπης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ