Navigation
7
Αυγ
location
Αθήνα
29oC
Καταιγίδες
21 Μαρ 2016

Εγκλωβίστηκε στις περικοπές η κυβέρνηση

Συντάξεις-Παρασκήνιο Χρήμα & Πολίτης

Ομολογία Κατρούγκαλου:Δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις…

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Σε δραστική περικοπή συντάξεων και μείωση του συνολικού εισοδήματος των συνταξιούχων, με… θύμα τις επικουρικές, αναγκάζουν την κυβέρνηση οι δανειστές.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, η Αθήνα εγκλωβίστηκε στην τακτική της αντεστραμμένης κλεψύδρας, με τον χρόνο να κυλάει σε βάρος του οικονομικού επιτελείου.Η κυβέρνηση, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, εμφανίστηκε να επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας, ενώ το κουαρτέτο εξέφραζε την πρόθεσή του να αποχωρήσει, διεκδικώντας μεγαλύτερες υποχωρήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αντιδρώντας στις ασφυκτικές πιέσεις απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των δανειστών λέγοντας: «Μήπως θέλετε να καταργήσουμε τις συντάξεις για να… λυθεί το πρόβλημα;». Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου μετά την προχθεσινή διαπραγματευτική συνάντηση είναι ενδεικτική, χωρίς, ωστόσο, να αποτυπώνει πλήρως το κλίμα της διαπραγμάτευσης: «Δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις», είπε.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της επικείμενης (;) συμφωνίας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας:

  • Ως όριο προστασίας των συντάξεων από άθροισμα κύριας και επικουρικής καθορίζονται τα 1.400 ευρώ,με συνέπεια να υπάρξει περικοπή σε επικουρικές,που χορηγήθηκαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και ξεπερνούν μαζί με την κύρια τονέο όριο.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες,οι δανειστές ζητούν η εθνική σύνταξη να μην ξεπερνά τα 288 ευρώ, για 15ετία, και να αυξάνεται έως τα 384 για 20ετή ασφάλιση.Η Αθήνα αντιπροτείνει το κατώτερο ποσό της εθνική σύνταξης να ξεπερνά τα 300 ευρώ.
  • Μειωμένα θα είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων που χορηγούνται με ασφάλιση από 15 έως 25 έτη, ενώ θα αυξάνονται για ασφάλιση από 26 έτη και πάνω.Συνέπεια, στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων που ήδη χορηγούνται, να θιγούν και συντάξεις των 800 ευρώ, οι οποίες χορηγήθηκαν με ασφαλιστικό βίο από 15 έως και 25 ετών.
  • Οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση θα αυξηθούν έως μίαποσοστιαία μονάδα.

Η «αρχιτεκτονική» της ένδειας

Τα νέα, επώδυνα μέτρα θα προστεθούν στις σκληρές προβλέψεις του 3ου μνημονίου, οι οποίες έχουν ήδη κατοχυρωθεί και –σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους– προβλέπουν «εξοντωτικές» μειώσεις στις συντάξεις γήρατος όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που φτάνουν ακόμη και το 40%, απειλώντας με βίαιη φτωχοποίηση περίπου 700.000 μελλοντικούς συνταξιούχους!

Πρόκειται για προβλέψεις του 3ου μνημονίου (Ν.4336/2015), οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου του 2015.

Οι μεγάλοι χαμένοι των επόμενων ετών θα είναι όλοι οι ασφαλισμένοι μετά το 1993, δικαιούχοι κατώτερων και κατώτατων συντάξεων, όσοι δηλαδή κατά τον χρόνο υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης έχουν λίγα έτη ασφάλισης (κάτω των 25 ετών ή 7.500 ΗΑ), με χαμηλές αποδοχές (κάτω των 900 ευρώ μεικτά), οι οποίοι με τις λεγόμενες αυξημένες ποινές («πέναλτι») λόγω ορίου ηλικίας αποχωρούν από ένα έως πέντε έτη νωρίτερα προ του 67ου.

Οι μνημονιακές προβλέψεις μοιάζουν με… χρονικό προαναγγελθείσας φτωχοποίησης, δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας εισόδου στην αγορά εργασίας είναι τα 30-32 έτη, λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας.

Επιπλέον, είναι εντελώς απίθανη η αδιάλειπτη απασχόληση έως τα 62 έτη με 40 (!) χρόνια ασφάλισης, όπως απαιτούν οι μνημονιακοί νόμοι 4093/2012 και 4336/2015. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η μερική απασχόληση στις νέες θέσεις εργασίας έχει αυξηθεί κατά 46%, ενώ οι νέες συμβάσεις εργασίας οδηγούν, συνήθως, σε καθεστώς υποαπασχόλησης.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 19/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ