Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
5 Σεπ 2016

Εφιάλτης το νέο Ασφαλιστικό Ταμείο…προτού λειτουργήσει!

Κρίση Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Θα δώσουν γη και ύδωρ στην τρόικα για να επιτρέψει τη συνέχιση των100 δόσεων

του Γιώργου Αυτιά

Όταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος,ο υπουργός Εργασίας, δήλωνε προ ημερών ότι «θα πάμε σε 100 δόσεις για τα Ταμεία…»ουσιαστικά εξέφραζε μια πολλαπλή αγωνία και τον κρύο ιδρώτα που λούζει αυτήν την ώρα την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας θα ζητήσει την ενεργοποίηση,ξανά, των 100 δόσεων για τα Ταμεία, γιατί ψάχνει ρευστό…«Μόνο με την επαναλειτουργία των 100 δόσεων θα επιβιώσουν τα Ταμεία», δηλώνει ο οικονομικός υπουργός.

Η κυβέρνηση θέλει την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών για να έχει να πληρώνει συντάξεις.

Θέλει να έχει χρήματα να πληρώνει συντάξεις πριν από την ενεργοποίηση του κόφτη και πριν από την καταβολή των νέων εισφορών του Ασφαλιστικού, οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων, έως και 37%!

Πράγματι,αυτήν την ώρα μια ωρολογιακή βόμβα υπάρχει στο υπογάστριο του Ασφαλιστικού. Οι αριθμοί είναι σκληροί.

  1. Οι απλήρωτες 350.000 νέες συντάξεις δημιουργούν υποχρέωση του κράτους άνω των 4 δισ. ευρώ.
  2. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός,το ΙΚΑ, σύμφωνα με τον διοικητή του,έχει απώλειες 10 δισ. ευρώ λόγω της ανεργίας και των χαμηλών μισθών.Πριν από μερικές εβδομάδες,ο διοικητής του ΙΚΑ κ.Καλαματιανός δήλωνε ότι«η αγορά εργασίας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, με την ανεργία να βρίσκεται στο 24%, γεγονός που σημαίνει απώλεια 10 δισ. ευρώ για τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».
  3. Πάλι το ΙΚΑ αιμορραγεί λόγω καθυστερούμενων οφειλών,που προσεγγίζουν τα 14,7 δισ. ευρώ…
  4. Σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ κατά την ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία το έλλειμμα των προϋπολογισμών το 2016 ίσως φτάσει τα 3 δισ. ευρώ!

5.Το πλέον τραγικό:Οι εισφορές περίθαλψης που εισπράττονται από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ,ύψους 2 δισ. ευρώ, υπέρ ΕΟΠΥΥ δεν αποδίδονται!

6.Η παρακράτηση από το ΙΚΑ χρημάτων του ΟΑΕΔ δεν αποδίδεται.Πρόκειται για εισφορές εργαζομένων υπέρ Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας που έχουν καταργηθεί!

7.Καθυστερούν οι εκδόσεις νέων συντάξεων… «Η απονομή των συντάξεων καθυστερεί επικίνδυνα», τονίζει η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου. Ο χρόνος πληρωμής κυμαίνεται από 12 έως και 36 μήνες και οι ενοποιήσεις θα οδηγήσουνσε νέα χρονική επιδείνωση την απονομή τους».Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, μόνο το 40% των παλαιών συνταξιοδοτικών αποφάσεων στον ΟΑΕΕ μπορεί να τακτοποιηθεί έως το τέλος του 2016. Ο Οργανισμός διαθέτει το μισό, πλέον, προσωπικό και το μόνο που μπορεί είναι να εκδίδει μόλις 22.000 νέες συντάξεις τον χρόνο…Αυτήν την ώρα καθυστερούν 40.000 αιτήσεις,ενώ έως το τέλος του 2016 πρέπει να έχει επεξεργαστεί από τον ΟΑΕΕ ένας όγκος 150.000 αποφάσεων συνταξιοδότησης!

  1. Τα Ταμεία δεν χορηγούν πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη. Δίνουν προσωρινή. Η κα Νικολοπούλου μάς υπενθυμίζει ότι «ενώ πριν η χορήγηση της προσωρινής ήταν στο 80% της κύριας, τώρα χορηγείται το 50»!

9.Η λίστα αναμονής εμπεριέχει 350.000 αιτήσεις.

10.Τα χρέη των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ είναι 2 δισ. ευρώ.

11.Χρέη του ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ, 3 δισ. ευρώ!

  1. Σε δυσχερή θέση βρίσκονται επίσης τα Ταμεία ΝΑΤ και ΟΓΑ…

13.Το Ασφαλιστικό μας δεν είναι πλέον βιώσιμο.«Για να είναι βιώσιμο ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», τονίζει η νομικός Ολυμπία Νικολοπούλου,«πρέπει να υπάρχει η εξής αναλογία! Τέσσερις εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο.Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή στο ΙΚΑ –το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας–η αναλογία είναι 1,7 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο».

  1. Η καθυστέρηση καταβολής εισφορών και η μη πληρωμή της ανασφάλιστης εργασίας προκαλεί τεράστιες τρύπες στα Ταμεία. Ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρει ότι«όταν κάποιος καθυστερεί τις καταβολές, το ΙΚΑ μεταφέρει αυτό το βάρος σε ολόκληρη την κοινωνία και στους πολίτες».
  1. Θα ενταθούν οι κατασχέσεις μέσω ΚΕΑΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΙΚΑ,«με στοχευμένες κινήσεις, μέσω του ΚΕΑΟ, αλλά και των τμημάτων εσόδων, θα εντοπίσει όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους».
  1. Ξεκινούν σημειώματα οφειλετών του ΙΚΑ που έχουν περιουσία.«Τους ενημερώνουμε, σύμφωνα με τον νόμο και τις διαδικασίες, να καταβάλλουν τα οφειλόμενα»,λέει ο διοικητής.

 

Οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και σύντομες!

Απαιτούνται δραστικές λύσεις, όπως τονίζει η κα Νικολοπούλου, με «υλοποίηση ταχύτατου σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας με θέσεις εργασίας, πλήρους και σταθερής απασχόλησης,για να έχουν τα Ταμεία γρήγορα έσοδα».

Τώρα στην κυβέρνηση όλοι τρέχουν…

Τρέχουν να προλάβουν…

ΕΙΣΦΟΡΕΣ-ΦΩΤΙΑ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα πληρώσουν σκληρά τις νέες εισφορές.Θα έχουμε ασφάλιση από 1/1/2017 για σύνταξη και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Εδώ το θέμα είναι σύνθετο, αφού επιβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας να ρυθμιστεί άμεσα με σχετική απόφαση ποιοι εργοδότες –όπου ο ελεύθερος  επαγγελματίας παρέχει εργασία– θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές και μάλιστα διπλές,τόσο για σύνταξη όσο και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Δηλαδή,εισφορά για τον κλάδο σύνταξης 20% (13,33% εργοδότης και 6,67% ασφαλισμένος)και για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης 7,10% (4,55% για τον εργοδότη και 2,55% για τον ασφαλισμένο).Ερώτημα παραμένει η καταβολή εισφοράς για επικουρική ασφάλιση. Πρόβλημα,επίσης,προκαλείται αν κατά τη διάρκεια του έτους ο ασφαλισμένος που απασχολείται σε 2 εργοδότες αποκτήσει και τρίτο.

Κατά την κα Νικολοπούλου, το πρόβλημα αυτό επεκτείνεται σε όσους είχαν ή έχουν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους εργοδότες, θέμα που απασχολεί δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κ.ά.

«Εδώ», τονίζει η κα Νικολοπούλου,«κατά τον νόμο,όπου έχουμε παράλληλη ασφάλιση, θα πληρώνονται εισφορές σε όλους τους κλάδους. Με τον νόμο που ισχύει,υποχρεωτική θα είναι η μία ασφάλιση, για τη δε δεύτερη ο ασφαλισμένος θα μπορεί να συνεχίζει προαιρετικά την ασφάλισή του, πληρώνοντας,ωστόσο,το σύνολο της εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη. Αξίζει να τονιστεί ότι, κατά την τελευταία συνέντευξή του, ο υπουργός Εργασίας είχε μιλήσει για εισφορά μόνο 6,67%του εργαζομένου με μπλοκάκι και 13,33%του εργοδότη». Θα δούμε αν θα επαληθευτεί ή αν θα έρθουν και νέες επιβαρύνσεις, δηλαδή και για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης 7,10% (4,55% για τον εργοδότη και 2,55% για τον ασφαλισμένο).

Σε λίγες ημέρες θα το γνωρίζουμε…

Ένα πάντως είναι το γεγονός: Όποιος εργάζεται με ωράριο εργασίαςκαι έχεικαι μπλοκάκι στον ίδιοεργοδότη θα καταβάλλει διπλές εισφορές!

Αυτό το Ασφαλιστικό είναι σκληρή φορολογία!

Δείτε γιατί:

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ 58% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Για σύνταξη 20%

Για ασθένεια 6,95%

Για επικουρική 7%

Για Εφάπαξ 4%

———————–

Σύνολο: 37,95

+ φόρος 20%= 57,95%

 

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ

Στα 1.000 ΕΥΡΩ τα 579,5 για σύνταξη και φόρους

Για ασθένεια 6,95%(πλην ΕΝΦΙΑ-Κεφαλικό φόρο-Επιτηδεύματος κ.τ.λ.).

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 03/09

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ