Navigation
5
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
1 Ιούλ 2019

«Εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών»

υδρογονάνθρακες Νέα

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Κύπρο και η κλιμακούμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που επιχειρούνται από την Τουρκία, με μήλον της έριδος τους υδρογονάνθρακες, αναζωπύρωσαν και τις ανησυχίες όσων ζητούν να σταματήσουν οι εξορύξεις και στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι ένα ατύχημα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, με ολέθριες συνέπειες για την τουριστική ανάπτυξη, την αλιεία, την οικονομία των τοπικών κοινωνιών ακόμα και τις κοινωνίες των γειτονικών χωρών.

«Δεν μπορείς να προβλέψεις από πού θα σου έρθει, από τις εξέδρες άντλησης, από τις υποδομές, από τους αγωγούς (;)» λένε οι ενάντιοι στις εξορύξεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαρροή πετρελαίου στην Μπανίγια της Συρίας όπου έγινε επίθεση σε πέντε υποβρύχιους αγωγούς από αγνώστους. Αυτό «είναι κάτι γενικό», λένε από την πλευρά τους οι υπέρμαχοι των γεωτρήσεων για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εξηγώντας ότι σε περιπτώσεις εμπλοκής ή πολεμικού επεισοδίου όλα αλλάζουν, αλλά όμως σε περίοδο ειρήνης «υπάρχουν κανόνες και μάλιστα αυστηρότατοι».

Οι ειδήμονες της πετρελαϊκής βιομηχανίας εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ένας από τους ειδικούς της εγχώριας αγοράς, ο Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Upstream (θυγατρικής των ΕΛΠΕ με αντικείμενο την εξόρυξη υδρογονανθράκων), απαντώντας στις ανησυχίες περί του δυνητικού κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος (αναφέρθηκε προ ημερών ξανά στο ζήτημα), υποστηρίζει: Πολλές φορές, βασικό επιχείρημα των πολιτών (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς) που ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου συμβάντος είναι αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο του 2010, από το οποίο είχαμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομία της περιοχής. Όπως, όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια, βασικός υπεύθυνος για την καταστροφή αυτή ήταν ο εκπρόσωπος της BP, στο γεωτρύπανο που συστηματικά παρέλειπε τη διαχείριση των κινδύνων. Εξαιτίας του τέθηκε υπό αμφισβήτηση η κουλτούρα της ασφάλειας ολόκληρου του κλάδου: «Έκτοτε, αναθεωρήθηκε το θεσμικό πλαίσιο και πλέον επιβάλλονται νέα αυστηρότατα συστήματα διαχείρισης υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος που περιλαμβάνουν αυστηρό περιοδικό έλεγχο πιθανής απώλειας πιέσεων και αστοχιών στον εξοπλισμό των γεωτρήσεων – παράλληλα βελτιώθηκε δραματικά και η σχετική τεχνολογία».

Επιπτώσεις διαρροής

Να θυμίσουμε ότι μια δεκαετία μόνο μας χωρίζει από την έκρηξη της εξέδρας γεώτρησης σε κοιτάσματα πετρελαίου «Deepwater Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού (20 Απριλίου 2010) και την τεράστια διαρροή πετρελαίου που προκλήθηκε από την πετρελαιοπηγή στον βυθό της θάλασσας . Υπολογίζεται εκτός από τις ζωές που χάθηκαν ότι πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είχαν διαρρεύσει στον ωκεανό μέχρι να σταματήσει η διαρροή, μετά από 85 ημέρες, και ότι 350 με 450 χιλιόμετρα ακτών των ΗΠΑ ρυπάνθηκαν από την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. Η οικονομική ζημιά αποτιμήθηκε σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Ούτε και ο ευρωπαϊκός κλάδος υπεράκτιας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έμεινε αλώβητος από σοβαρά ατυχήματα στο παρελθόν, όπως έδειξαν τα ατυχήματα στις εξέδρες άντλησης Piper Alpha και Alexander Kielland στη Βόρειο Θάλασσα.

«Άγιος Ανδρέας»

«Σύμφωνα με τα διεθνή ιστορικά στοιχεία, όλα τα ατυχήματα γεωτρήσεων δεν οδηγούν και σε εκτεταμένη διαρροή πετρελαίου», τονίζει ο Γιάννης Γρηγορίου: Στις ΗΠΑ, από το 1964 έως το 1999, για το σύνολο των υπεράκτιων γεωτρήσεων η συνολική ποσότητα που διέρρευσε στο περιβάλλον δεν ήταν μεγαλύτερη από ένα βαρέλι ανά γεώτρηση, ποσότητα που θεωρείται ουσιαστικά μη μετρήσιμη περιβαλλοντικά. Ακόμα και «σε σεισμογενείς περιοχές όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις – εξορύξεις, όπως στο περίφημο σεισμικό ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, στο οποίο καταγράφονται κάθε χρόνο πολλοί μεγάλοι σεισμοί εντάσεως έως και 8 Richter, στον ίδιο τόπο όπου υπάρχουν εκατοντάδες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν έχουν καταγραφεί ατυχήματα ή διαρροές πετρελαίου». Στην Ελλάδα κλασικό παράδειγμα ο νομός Καβάλας: «Από το 1981 έχουν αντληθεί περισσότερα από 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και ποσότητες φυσικού αερίου με παράκτιες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, που περιβάλλονται από μερικές από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της χώρας με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Θάσος, ή προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες βιότοποι όπως το Δέλτα της Νέστου. Στις περιοχές αυτές όχι μόνο δεν έχουν καταγραφεί ατυχήματα και μόλυνση περιβάλλοντος, αλλά όλες οι δραστηριότητες, όπως η γεωργία και ο τουρισμός, συνυπάρχουν αρμονικά με τις εργασίες εξόρυξης εδώ και τέσσερις δεκαετίες».

Βέλτιστες πρακτικές

Η ΕΕ έχει διακηρύξει ότι «η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη». Γι’ αυτόν τον λόγο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία προτείνονται «οι βέλτιστες πρακτικές ως το πρότυπο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να διασφαλιστεί ότι στα ευρωπαϊκά ύδατα δεν θα συμβεί ποτέ καταστροφή παρόμοια με εκείνη που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού». Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα που υπηρέτησε και στην Κύπρο, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, έχει υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής οδηγίας στην ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων, και είναι κατηγορηματικός για το θέμα των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει η ΕΕ, «σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας».

Διάκριση ευθυνών

Η ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων γεώτρησης ή παραγωγής υδρογονανθράκων απαιτεί πολύ προσοχή, τονίζει η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) που έχει οριστεί μεταβατικά ως η αρμόδια Αρχή για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, σε συμβατικές περιοχές στην Ελλάδα: «Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να είναι σαφής η διάκριση μεταξύ ασφάλειας και προστασίας περιβάλλοντος, καθώς επικρατεί μια σύγχυση η οποία μπορεί να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. Το περιβάλλον είναι ένα μέρος της ασφαλείας. Η ασφάλεια (στο σύνολό της) περιλαμβάνει θέματα εθνικά, άμυνας, εμπορικά, κοινωνικά, υγείας των εργαζομένων, μόλυνσης και όχι μόνο τους τομείς της προστασίας, της χλωρίδας και της πανίδας του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Η ΕΔΕΥ διευκρινίζει ότι «η μεταφορά μέσω σκαφών ή αγωγών, η διύλιση και η αποθήκευση αερίου η αργού αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος καλύπτονται από άλλους κρατικούς φορείς και οργανισμούς».

Ενεργειακή μετάβαση

Για την αποτροπή τυχόν ατυχημάτων σε μεγάλα βάθη, που θα έχουν επίδραση στα γεωγραφικά σύνορα των χωρών, η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου σχεδόν σε κάθε τοποθέτησή της υπογραμμίζει «την ανάγκη συνεργασίας που θα φέρει τις χώρες μαζί σε διάφορα επίπεδα, όπως αυτό της ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων».

Θέλουμε να συνδέσουμε το επείγον της κλιματικής κρίσης με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που απειλούν (και) τη χώρα μας, επισημαίνει η Greenpeace που αντιμετωπίζει συνολικά τον κύκλο των υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς πετρελαίου – τομέας που δεν φείδεται ατυχημάτων παγκοσμίως: Η πανευρωπαϊκή περιοδεία του «Rainbow Warrior», που αγκυροβόλησε και στην Ελλάδα, έγινε με αυτόν τον σκοπό αλλά και για να υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες. Η παρουσία του πλοίου σε Αθήνα, Κεφαλονιά, Πάτρα και Κέρκυρα ανέδειξε το ζήτημα των εξορύξεων και της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο

«Η μεταφορά διμερών ζητημάτων που αφορούν την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιπλέκει τα πράγματα (!)» δήλωσε Τούρκος βουλευτής στις εργασίες της 61ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) στο Βουκουρέστι. Στην τοποθέτηση αυτή του Τούρκου βουλευτή, ο Άγγελος Βότσης, βουλευτής του ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα Κύπρου), που πήρε μέρος στη διάσκεψη, απάντησε υπενθυμίζοντας: «Το υπό αναφορά “διμερές πρόβλημα” είναι η συνεχιζόμενη από το 1974 κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, και δη των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, όπως επίσης και η προ ημερών παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξίσου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για επέμβαση που προκάλεσε την αντίδραση, μεταξύ άλλων, και της ΕΕ η οποία επεξεργάζεται μέτρα σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που η χώρα αυτή δεν τερματίσει άμεσα τις επεμβάσεις της. Αν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τα ίδια τα μέλη της ΕΕ».

Σιγά μην ιδρώσει το αυτί της Άγκυρας.

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict