Navigation
5
Αυγ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
22 Σεπ 2015

Economist:Γιατί είναι ευάλωτη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ελλάδα Οικονομία

Η επανάληψη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πιο ευάλωτη από την πρώτη φορά, αναφέρει σε νέο άρθρο του ο Economist, καθώς καταλαμβάνει μόλις 155 έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ την προηγούμενη φορά είχε 162 βουλευτές. Οι δανειστές, συνεχίζει το άρθρο, περίμεναν (ή προσδοκούσαν ) ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα σχημάτιζε έναν ευρύτερο συνασπισμό με τη συνδρομή του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ και του κεντροδεξιού Ποταμιού, που έχουν 17 και 10 έδρες αντίστοιχα.

Μια τέτοια συγκυβέρνηση θα μπορούσε να εγγυηθεί τη σταθερότητα που απαιτείται για την εφαρμογή και ολοκλήρωση των σκληρών μεταρρυθμίσεων που ο κ. Τσίπρας διστακτικά δεσμεύτηκε να φέρει σε πέρας τον περασμένο Ιούλιο, με αντάλλαγμα βοήθεια ύψους 86 δισ. ευρώ.

Προς απογοήτευση των πιστωτών της χώρας, συνεχίζει το άρθρο, αυτός ο ευρύτερος συνασπισμός μάλλον δεν πρόκειται να λάβει σάρκα και οστά κι αυτό γιατί ουδείς εκ των δύο κομμάτων, δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μολονότι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου φαίνονταν να είναι επανάληψη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, υπήρχε εντούτοις μια αξιοσημείωτη διαφορά: το ότι πήγε να ψηφίσει μόνον ε ένας στους δύο, αφού η αποχή έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ του 45%. Δηλαδή μόλις το 55% έφτασε μέχρι την κάλπη, έναντι 63% της προηγούμενης φοράς.

Οι λόγοι της μεγάλης αποχής ήταν η κούραση των Ελλήνων από τις συνεχείς εκλογές, το γεγονός ότι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι και η απουσία διλήμματος, αφού όλα τα συστημικά κόμματα στήριζαν τη συμφωνία, αναφέρει ο Economist.

Αλλά και ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονταν προδομένοι από τη μεταστροφή του Τσίπρα που αθέτησε την υπόσχεσή του να πάει κόντρα στη λιτότητα.
Αντί να στηρίξουν ένα άλλο κόμμα, αποφάσισαν να απέχουν.
Και ένας τρίτος λόγος είναι ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί με τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι εκλογές της Κυριακής ήταν οι πέμπτες σε έξι χρόνια και οι τρίτες μέσα στο 2015, αν υπολογιστεί και το δημοψήφισμα.

Τελικά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πιο ανθεκτικός απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί Έλληνες, αλλά και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, διαπιστώνει ο Economist, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών που του χάρισε τη νίκη με 7,5 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ.

Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής αύξησε το ποσοστό του από 6,2% σε 6,9% για να μείνει έτσι στην τρίτη θέση, χάνοντας τους λιγότερους ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα.
Ο Τσίπρας αποθεώθηκε από υποστηρικτές του που ανέμιζαν σημαίες όταν έφτασε στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επινίκια ομιλία του υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την εντολή τετραετίας.
Πολλοί, όμως, δεν πείθονται.

Οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκαν στο νέο πακέτο στήριξης ρίχνοντας την κυβέρνηση και σχηματίζοντας τη Λαϊκή Ενότητα που δεν μπήκε στη Βουλή, αλλά και αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν με τους αυταρχικούς τρόπους του Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί παρατηρητές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η νέα κυβέρνηση θα αντέξει περισσότερο από την προηγούμενη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ