Navigation
18
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
15 Απρ 2015

Economist: Γιατί η αβεβαιότητα χαρακτηρίζει την Ελλάδα

Ελλάδα Οικονομία

Τα περισσότερα δεδομένα στην Ελλάδα δεν πάνε καλά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτή την αξιολογική κρίση εκκινεί το άρθρο του ο Economist, θέλοντας να καταδείξει την επιδείνωση των βασικών οικονομικών δεικτών.

«Η υπόσχεση του Τσίπρα να πιέσει τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για καλύτερους όρους στο πρόγραμμα διάσωσης ταρακούνησε τις αγορές, τις τραπεζικές καταθέσεις και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν παραμείνει σταθερές, αλλά τους τελευταίους μήνες μετακινούνται προς μια δυσοίωνη κατεύθυνση. Οι συζητήσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν, αλλά κάθε ημερομηνία πληρωμής φαίνεται να εξελίσσεται σε επικίνδυνο εμπόδιο. Η ελληνική κυβέρνηση προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία στα τέλη Απριλίου, τότε δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο (2,5 δισεκατομμύρια ευρώ)», αναφέρει το οικονομικό περιοδικό.

Αβεβαιότητα και ταλάντωση

Το πρόβλημα για την αδύναμη ελληνική οικονομία είναι ότι ταλαντεύεται σε μια έντονη πολιτική αβεβαιότητα. Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται πλέον να προσφεύγουν κάθε εβδομάδα στον ELA της ΕΚΤ, τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα: «Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία γλιστράει ξανά προς την ύφεση. Εν τω μεταξύ, οι μεγάλες πληρωμές έρχονται οσονούπω. Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολείπονται από το τρέχον πρόγραμμα για να καλύψει τις εγχώριες και εξωτερικές υποχρεώσεις της, αλλά δεν θα τα λάβει μέχρι να υλοποιήσει τις υπεσχημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η έκταση του χρηματοδοτικού ελλείμματος

Κατά τον Economist, η ακριβής έκταση του χρηματοδοτικού ελλείμματος της κυβέρνησης παραμένει ασαφής. Αυτή τη στιγμή η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα είναι σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ. Όμως, χάρη στους ευνοϊκούς όρους του χρέους, μεγάλη διάρκεια και χαμηλά επιτόκια, το κόστος εξυπηρέτησης ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερο από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, η Ελλάδα, καίτοι έχει μειώσει δραστικά ορισμένα στοιχεία των δημόσιων δαπανών της, έχει κάνει ελάχιστα για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό χάος της: ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα.

«Η κυβέρνηση οφείλει σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους το ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τον Απρίλιο. Έτσι, φαίνεται ότι μπορεί να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές ή τον ελληνικό λαό που την έφερε στην εξουσία. Μπορεί το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής θα επεκταθεί για την Ελλάδα και μετά το 2050, ωστόσο οι αγορές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μην τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ