Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
1 Απρ 2016

Ε. Βασιλάκης: Οι προκλήσεις που ανοίγονται στις αερομεταφορές

Βασιλάκης Aegean Οικονομία

Για τον Ευτύχη Βασιλάκη, πρόεδρο της Aegean Airlines τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στις αερομεταφορές αναμένεται να είναι ο οδηγός στις αλλαγές και τις προκλήσεις που έρχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ασφάλεια να καθορίζει τις εξελίξεις, ενώ στο εσωτερικό σημαντικό ρόλο θα παίξουν το προσφυγικό και η αξιολόγηση.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι το περιβάλλον είναι χωρίς κινδύνους εφέτος. Είναι νωρίς για αποτίμηση των συνθηκών που διαμορφώνονται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ωστόσο το θέμα της ασφάλειας και το πόσο τελικά θα επηρεαστούν τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις εφέτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Aegean.

«Επιπλέον, έστω κι αν η Ελλάδα παραμένει ασφαλής χώρα, η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι κάτι που επηρεάζει την τουριστική εικόνα της χώρας».

Στον αντίποδα, στα θετικά της εφετινής χρονιάς που θα επηρεάσουν και την πορεία της ίδιας της εταιρείας είναι «καταρχάς ότι οι περισσότεροι δείκτες για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν θετικοί, παραπέμποντας σε έστω και μικρή αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι ως προς τις διεθνείς αφίξεις. Επιπλέον, οι Ρώσοι φαίνεται να επιστρέφουν σταδιακά στην ελληνική αγορά, ενώ ενδείξεις για αυξημένη ζήτηση είχαμε και από άλλες αγορές, πρίν τα γεγονότα των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα το ”πάγωμα” των κρατήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Θετικές θα είναι οι επιπτώσεις σε επίπεδο κόστους και από τις τιμές των καυσίμων».

Ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η ανάπτυξη της εταιρείας εφέτος θα στηριχθεί στους κόμβους καταρχάς της Αθήνας, αλλά και του Ηρακλείου και της Ρόδου, ενώ οι όποιες αποφάσεις για επέκταση/ αύξηση των δρομολογίων θα ληφθούν μετά το τέλος του καλοκαιριού, οπότε θα υπάρχουν και τα αποτελέσματα της θερινής σεζόν.

Ο όμιλος, μετά και την ένταξη της Olympic Αir, συνεχίζει να αυξάνει τα μερίδιά του στο εξωτερικό, ενώ λόγω ουσιαστικά της ενίσχυσης των δρομολογίων άλλων εταιρειών (βλ. Ryanair) είναι πλέον πιο ανταγωνιστικό το περιβάλλον στο εσωτερικό δίκτυο, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους προς τα κάτω.

Σε επίπεδο ζήτησης από το εξωτερικό η συνεχιζόμενη αναταραχή στις γειτονικές χώρες της μεσογειακής λεκάνης, δημιουργεί ρεύμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να εμφανίζεται σαν ένας από τους δυνητικά ωφελούμενους προορισμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες η όποια πιθανή μείωση της ζήτησης από την εσωτερική αγορά θα μπορούσε να εξισορροπηθεί από την αυξανόμενη ελκυστικότητα του ελληνικού προϊόντος, με την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες στη χώρα παραμένουν ευνοϊκές και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια ή ενδεχομένως με τις αυξημένες ροές λόγω της προσφυγικής κρίσης τεθούν υπό διαχείριση. Παράλληλα, οι ανταγωνιστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το 2016, κυρίως στην αγορά εσωτερικού.

Στο σύνολο της αγοράς αναμένεται επίσης αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας από τους κύριους ανταγωνιστές, ωστόσο η αύξηση αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2015. Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας εξακολουθεί να αποτελεί η επένδυση στην εξωστρέφεια, και η προσφορά αυξημένης διασυνδεσιμότητας και ενίσχυσης της βάσης της Αθήνας. Η προσθήκη νέων προορισμών στο δίκτυο από την Αθήνα που δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις αύξησης των εισερχόμενων τουριστικών ροών στην πόλη, όσο και η ενίσχυση της λειτουργιάς της Αθήνας σαν κόμβος αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για την εταιρεία. Η σχετικά ηπιότερη εποχικότητα της βάσης της Αθήνας, η πιο αποτελεσματική χρήση των αεροσκαφών καθώς και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω δικτύου και μεγέθους της εταιρείας αποτελούν τους βασικούς λόγους περαιτέρω ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο, ο όμιλος ήδη παρέλαβε στις αρχές του έτους τρία νέα αεροσκάφη Airbus A320 και διαθέτει συνολικά 61 αεροσκάφη. Με την αυξημένη χωρητικότητα ο όμιλος θα προσφέρει για το 2016 σχεδόν 16,2 εκατ. θέσεις, 1,1 εκατ. θέσεις παραπάνω από το 2015 (αύξηση της τάξεως του 7%) σε συνολικά 111 διεθνής προορισμούς και 34 προορισμούς εσωτερικού. Το 2016 θα προστεθούν οι παρακάτω 14 νέοι προορισμοί σε 12 χώρες : Δουβλίνο, Νίκαια, Λιλ, Νάπολη, Μπάρι, Λουξεμβούργο, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Μαγιόρκα, Λουμπλιάνα, Τζέντα, Κρακοβία, Ρίγα και Σπλιτ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ιδιαίτερης σημασίας για την εταιρεία παραμένει η λειτουργική ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αεροδρομίων. Η ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει σημαντικά την ελληνική οικονομία, καθιστώντας όμως ταυτόχρονα αμεσότερη την ανάγκη για ενίσχυση βασικών και ανταγωνιστικών υποδομών των αεροδρομίων της χώρας. Με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Fraport – Slentel για την ανάπτυξη και διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων αναμένεται να επιταχυνθούν οι απαραίτητες επενδύσεις και να επιτευχθεί σε δύο- τρία χρόνια σημαντική ποιοτική αναβάθμιση σε αυτές τις βασικές πύλες εισόδου της χώρας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών του τουρισμού μας, αλλά και της εμπειρίας των επιβατών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ