Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
4 Φεβ 2016

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα

Ελλάδα Κρίση Οικονομία

Να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM καλεί τη χώρα μας η Κομισιόν, σημειώνοντας πως μόνο έτσι θα επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης. Την ίδια ώρα ζητά τη λήψη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016 και το 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα.

«Μεταρρυθμίσεις και εμπιστοσύνη είναι τα κλειδιά για την περίπτωση της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που παρουσίασε νωρίτερα τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει χωρίς όμως να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Όπως υπογράμμισε «θα συνεχίζουμε να ζητάμε μια γρήγορη ολοκληρωση της αξιολόγησης, αλλά αυτό είναι ευθύνη και των δύο πλευρών», φροντίζοντας έτσι να «απαντήσει» στην ελληνική πλευρά που αποδίδει τις καθυστερήσεις στην πλευρά των δανειστών. «Ελπίζω να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα η αξιολόγηση. Αυτή είναι η επιθυμία της Κομισιόν και την έχω εκφράσει στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Μοσκοβισί πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος φροντίζοντας να υπενθυμίσει παράλληλα πως μόνο μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, κι αυτό θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αλλά όλα στην ώρα τους, πρώτα πρέπει να επικεντρωθούμε στις μεταρρυθμίσεις και η πιο σημαντική από αυτές είναι στο ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν το ΑΕΠ της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,7% φέτος καθώς η μικρότερη της αναμενόμενης ύφεσης για το 2015 χάρη στη ανθεκτική κατανάλωση δημιούργησε αναχώματα.

Για την Κομισιόν όμως το 2017 θα είναι το έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με την πρόβλεψη της να κάνει λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%. Ωστόσο για να συμβεί αυτό «κλειδί» παραμένει η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στη χώρα.

«Στο β’ εξάμηνο του 2016, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί με την υποστήριξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, τον αναμενόμενο περιορισμό των capital controls και την συμμόρφωση με τους όρους του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος στήριξης από τον ESM. Οι επενδύσεις επίσης θα επωφελούνταν από την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανενεργοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η σταθερή εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων θα ισχυροποιήσουν σταδιακά τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία, τις επενδύσεις και τη ζήτηση»

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Κομισιόν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να έχει υποχωρήσει το 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών. Το ισοζύγιο αναμένεται να βελτιωθεί και άλλο καθώς οι παλαιές αλλά και οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θα βελτιώνουν την εξωτερική ανταγωνιστικότητα.

Βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν η ανεργία υποχώρησε το 2015 και θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία το 2016 ως συνέπεια κυρίως των προηγούμενων βελτιωτικών παρεμβάσεων στην ευελιξία της αγοράς εργασίας. Έπειτα από τις μεγάλες μειώσεις των πρόσφατων ετών, οι αποζημιώσεις ανά μισθωτό αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι το 2017.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή γύρισε αρνητικός το 2015, καθώς ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και η αδύναμη ζήτηση υπερτέρησαν της αύξησης του ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν απ’ το 2016 σε συνάρτηση και με την προβλεφθείσα οικονομική ανάκαμψη.

Πιθανές θετικές εκπλήξεις στις προοπτικές της ανάπτυξης συνδέονται με την ισχυρότερη εμπιστοσύνη έπειτα από την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος προσαρμογής και τον περιορισμό των capital controls.

Αντίθετα πιθανόν αρνητικές εκπλήξεις στις προβλέψεις που θα υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης συνδέονται με μία αποτυχία στην εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και την αβεβαιότητα στην πολιτική που ακολουθείται.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ