Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
24 Απρ 2017

Δυσοίωνα μηνύματα έφερε η Rothchild στην κυβέρνηση μετά την Ουάσιγκτον

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Σε αρμονική συνεργασία -παρά τις δημόσιες διαφωνίες τους- ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Δραστηριοτήτων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν εξήγησαν στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο και αποτελούν εισιτήριο για την οριστική διευθέτηση του Χρέους) απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με συνεπείς μεταρρυθμιστές υπουργούς.
 
Για να προχωρήσει το σχέδιο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί σ’ ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, απελευθέρωσης αγορών και –κυρίως- σε ένα συγκεκριμένο –και διαρκώς μειούμενο- ποσοστό του ΑΕΠ που θα απαιτείται για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού. 
 • Το ποσοστό του ΑΕΠ που καταβάλει ο κρατικός Προϋπολογισμός για την Ασφαλιστική δαπάνη πρέπει να μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο.
 • Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου να περιορίζεται κάθε χρόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ.
 • Συνεπώς για να υπάρξει αύξηση μισθών ή συντάξεων πρέπει να καταγραφεί σημαντική άνοδος του ΑΕΠ και αυτό γίνεται μόνο με κύμα ξένων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.
 Αυτό το πλαίσιο πολιτικής σε συνδυασμό με ένα μεγάλο κύμα αποκρατικοποιήσεων που θα φέρει χρήμα στην πραγματική οικονομία, απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση ευρείας αποδοχής με μεταρρυθμιστικό οίστρο.  
 
Με απλά λόγια το μήνυμα από την Ουάσιγκτον προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι απλό: 
 • Είτε συμμαχείς με τους πολιτικούς αντιπάλους για την υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων είτε θα υποχρεωθείς να επιταχύνει την διεξαγωγή εκλογών αφού ο κάθε προϋπολογισμό που θα καταθέτεις στη Βουλή θα είναι δυσκολότερος από τον προηγούμενο.
 Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται ήδη για τις πρόωρες εκλογές.
 • Ξεκίνησε ήδη ένας κύκλος δικαστικών διώξεων με στόχο “επωνύμους” των προηγούμενων κυβερνητικών περιόδων.
 • Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε 2.300 προσλήψεις με τα λεφτά της ΔΕΗ.
 • Το Υπουργείο Υποδομών εξέδωσε 16σέλιδη ανακοίνωση (!) απάντηση με βίντεο (!) για την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών του Πάσχα στους οδικούς άξονες όπου καταγράφονται τα «έργα» του Αλέξη Τσίπρα.
 • Οι υπουργοί ανακοινώνουν χιλιάδες προσλήσεις και ταυτόχρονα ως προκάλυμμα καπνού, καταθέτουν προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή με σκοπό να αποδομήσουν το κυβερνητικό έργο των πολιτικών τους αντιπάλων.
 • Οι δημόσιες παρουσίες των στελεχών ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι γεμάτες φανατισμό και προεκλογική πολιτική ένταση.
 
«Χείρα βοηθείας» από τον Σόιμπλε
 
Σε μια κίνηση προκλητικής ειρωνείας και επαρχιώτικου πολιτικού τακτικισμού, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε έσπευσε να …συμφωνήσει με τις προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης (!) και να διακωμωδήσει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα. 
 • Αφού η Ελλάδα μπορεί -χωρίς πίεση- να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,8% με την οικονομία της σε ύφεση γιατί να μη μπορεί να τα καταφέρει τα επόμενα χρόνια όταν θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης;
 • Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις και την υποχρέωση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια; 
Στην Σύνοδο της Μάλτας, η Ελληνική Κυβέρνηση συμβιβάστηκε.
 • Μέχρι το 2022, κάθε χρόνο η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%.
 • Από το 2023 και μετά η συζήτηση παραμένει ανοικτή. 
Η Γερμανία εμφανίζεται να επιμένει σε διατήρηση του στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2028.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό και δεν γίνεται αποδεκτό από το Ταμείο.
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ, θέλει να παρουσιάσει στο διοικητικό της συμβούλιο ότι «πήρε τα λεφτά της πίσω».
 
 • Το σχέδιο προβλέπει προεξόφληση των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ του πρώτου Μνημονίου και αντικατάστασή τους με χαμηλότοκα ομόλογα του ΕSM ή με χρήση των κεφαλαίων του τρίτου Μνημονίου που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν χρησιμοποιήθηκαν.
 
Εφόσον η Λαγκάρντ πάρει πίσω τα λεφτά του πρώτου Μνημονίου, θα μπορεί να δώσει ένα μικρότερο δάνειο μικρής διάρκειας (15 μηνών) για να συμμετάσχει με χρήματα στο Ελληνικό Πρόγραμμα και με τον τρόπο αυτό να αποδείξει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Για να ολοκληρωθεί το σχέδιο θα πρέπει η Ελλάδα να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές. Να εκδώσει δηλαδή ομόλογα τα οποία να αγοράσουν ιδιώτες επενδυτές.
 
Η Γαλλική Rothchild, ο σύμβουλος που προσέλαβε η Ελληνική Κυβέρνηση για την έκδοση αυτών των ομολόγων μέχρι στιγμής δεν μεταφέρει χαρμόσυνα νέα.
 
 • «Το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα είναι χλιαρό έως αρνητικό, όσο η Ελλάδα δεν δείχνει προσήλωση και πίστη στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» είπαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο οι γάλλοι τραπεζίτες που έκαναν τις δικές τους διερευνητικές επαφές στην Ουάσιγκτον.
 Από την άλλη πλευρά, ο Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο: 
 • Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσίασε εκπληκτικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.
 • Το 50% αυτού του πλεονάσματος ωστόσο είναι λεφτά που έπρεπε να είχαν καταβληθεί από το Κράτος στον Ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
 • Επιπλέον, οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για το 2017 δεν θα μπορούν να καλύψουν το κενό στο Ασφαλιστικό Σύστημα αφού η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι χαμηλότερη του αναμενομένου και η ανεργία παραμένει σε δραματικά υψηλά επίπεδα…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ