Navigation
22
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
29 Ιούλ 2019

Δύο οι «μνηστήρες» για την  Creta Farms

creta-farms Επιχειρήσεις

Δύο Έλληνες επενδυτές, ένα αμερικανικό fund και μια ξένη εταιρεία με Έλληνα επικεφαλής, οι τέσσερις μέχρι στιγμής διεκδικητές για την Creta Farms. Αυτό επιβεβαίωσε ο κ. Π. Παπάζογλου, επικεφαλής του ελεγκτικού οίκου Ernst & Young στην Ελλάδα.

Ο ίδιος εκτίμησε πως, όταν ξεκινήσει η όλη διαδικασία, θα εμφανισθούν και άλλοι διεκδικητές για την κρητική αλλαντοβιομηχανία, ενώ εκτίμησε πως η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Αν και δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το ποιοι είναι οι εν δυνάμει επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Creta Farms, πληροφορίες αναφέρουν πως, εκτός του κ. Δουζόγλου, που επισήμως έχει καταθέσει πρόταση προς τις τράπεζες, και του αμερικανικού fund HIG, ανοικτό έχει αφήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita και της ΠΓ Νίκας, ενώ υπάρχει και ένα ακόμη επενδυτικό fund του οποίου ηγείται Έλληνας επιχειρηματίας.

Κομβικό σημείο για την επιτυχή ολοκλήρωση του deal είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων με βάση το MoU που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τους αδελφούς Δομαζάκη και τις τράπεζες, όπως η επιστροφή των σημάτων και πατεντών από κυπριακή εταιρεία στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, η τοποθέτηση CRO μέσα στις επόμενες ημέρες και το άνοιγμα των γραμμών πίστωσης από πλευράς των τραπεζών προς την κρητική αλλαντοβιομηχανία.

Σημείο «κλειδί» για την επιτυχή ή μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυνητικών επενδυτών με τις πιστώτριες τράπεζες αποτελούν τα κεφάλαια που προτίθενται να βάλουν οι τελευταίοι στην εταιρεία, το ύψος του «κουρέματος» στα δάνεια της αλλαντοβιομηχανίας που είναι διατεθειμένες να δεχθούν οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 850 εργαζομένους, οι οποίοι κρίνονται ως υπαράριθμοι από παράγοντες της αγοράς για μια τέτοια βιομηχανία –σ.σ. 300 εκ των οποίων εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κρήτη–, το τι θα περιλαμβάνει η πρόταση των επενδυτών για αυτούς αποτελεί «κρίσιμο» παράγοντα όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά. Οι εργαζόμενοι από την Κρήτη ήταν άλλωστε αυτοί που κινητοποίησαν το σύστημα και δη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον βουλευτή Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννη.

Στα της διαδικασίας που «τρέχει» μετά την υπογραφή του MoU, η ΕΥ αναμένεται να υπογράψει τη σύμβαση για να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση επενδυτή μέσα στις επόμενες ημέρες.

H παρέμβαση του Γεωργιάδη

Σε λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα από τότε που ανέλαβε την υπόθεση της Creta Farms, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατάφερε να πείσει τους μεγαλομετόχους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας να συναινέσουν και να υπογράψουν το MoU για τη διάσωση της εταιρείας. Με τον υπουργό να απαντά στην ερώτηση, πώς κατάφερε να πείσει τους αδελφούς Δομαζάκη να υπογράψουν το MoU, ότι «έχω μεγάλη πειθώ. Τους κατέστησα σαφές πως θα έβγαινα να δηλώσω ποιος από τους δύο φταίει, και ήταν ένα επιχείρημα το οποίο νομίζω ότι μέτρησε».

«Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα θα έκλεινε, δεν θα υπήρχε επόμενη εβδομάδα για την εταιρεία», ανέφερε ο υπουργός. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν μπαίνει στις λεπτομέρειες αναδιάρθρωσης αλλά στο διπλωματικό κομμάτι για να προχωρήσουν οι τράπεζες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι, Κώστας Δομαζάκης και Μάνος Δομαζάκης, υπέγραψαν το Memorandum of Understanding (MoU) ξεχωριστά με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες. Με την υπογραφή του MoU δεσμεύονται όλοι σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένη διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Η υπογραφή του MoU από τους μεγαλομετόχους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας αποτελούσε βασικό αίτημα των τραπεζών. Το MoU προβλέπει την τοποθέτηση CRO στην εταιρεία, την επιστροφή των σημάτων και των πατεντών της εταιρείας από κυπριακή εταιρεία στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, το άνοιγμα των γραμμών πίστωσης από τις τράπεζες, ενώ η ελεγκτική εταιρεία EY ανέλαβε να βρει στρατηγικό επενδυτή.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ