Navigation
26
Ιαν
location
Αθήνα
14oC
Αραιή συννεφιά
3 Ιούλ 2015

Δύο μικρές λέξεις με μεγάλη ουσία

Recession κρίση Απόψεις | Πρόσωπα

γράφει ο ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΟΣ

Δύο λέξεις με τρία γράμματα η κάθε μία.

Το «ναι» και το «όχι» που το έχουμε ακούσει και πει χιλιάδες φορές στη ζωή μας και θα το πούμε ακόμα περισσότερες, αποκτούν ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία τις μέρες αυτές.

Δεν μπορώ να συμφωνήσω με τους απευθείας ιστορικούς συσχετισμούς της σύγχρονης επιλογής του «όχι» με το «ΟΧΙ» του 1940 από τον Μεταξά. Είναι κάτι τελείως διαφορετικά από πάσα άποψη.

Την Κυριακή θα πάμε στις κάλπες με κίβδηλο ερώτημα. Με κάτι που δεν ισχύει. Κάτι που αποτελεί προκάλυμμα εξελίξεων που κανείς από τους κυβερνώντες δεν μπορεί να ομολογήσει είτε από άγνοια, είτε από πρόθεση απόκρυψης.

Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμμία των περιπτώσεων να μείνει εκτός ευρωζώνης. Γιατί; Για πολλούς λόγους. Ας μην μπω όμως στην λεπτομέρεια. Θα αναφέρω κάποιους ευνόητους λόγους.

Καταρχήν, με την απόδραση από την ευρωζώνη, η Ελλάδα θα απωλέσει περίπου 40 δισ. εξασφαλισμένα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα έως το 2020.  Αυτά δεν χάνονται εφόσον μείνουμε στο ευρώ και άσχετα αν έχουμε μνημόνιο ή όχι. Είναι κονδύλια που αποτελούν το βασικό αναπτυξιακό μας υπόβαθρο. Αν όμως χαθούν, πρέπει από κάπου να βρεθούν. Ήδη έχει γίνει προγραμματισμός για την απορρόφηση τους, ο οποίος έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Ποιος θα μας τα δώσει; Κανείς!
Επίσης, θα επανέλθουμε στα ξεχασμένα καθεστώτα των περιορισμών των κεφαλαίων τόσο για απλούς τουριστικούς λόγους (θα τρέχουμε για συνάλλαγμα) όσο και για εμπορικές και λοιπές συναλλαγές.

Θα έχουμε εθνικό νόμισμα το οποίο θα είναι έρμαιο στις όποιες κερδοσκοπικές επιθέσεις, αφού η αγορά μας θα είναι τόσο «ρηχή» και ευάλωτη που δύσκολα η ΤτΕ θα μπορεί να προβαίνει σε δράσεις ανάσχεσης. Ακόμα και αν το εθνικό νόμισμα συνδεθεί με κάποιο ισχυρό (π.χ. δολάριο ή ευρώ),οι συσχετισμοί θα είναι αδύναμοι αφού θα είμαστε για πολύ καιρό ευάλωτοι.

Θα έχουμε καθεστώς με υψηλά αντιαναπυξιακά επιτόκια και φορολογικούς συντελεστές, για τους οποίους – να υπενθυμίσω – πέρυσι τέτοια εποχή είχε σχεδόν αποφασισθεί και συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα άρχιζαν να μειώνονται δραστικά από το 2016 με τελικό στόχο το 15% ως ενιαίο συντελεστή.

Σήμερα, το «όχι» δεν διασφαλίζει τίποτα χειροπιαστό. Τίποτα εγγυημένο, εκτός από όμορφα λόγια.

Οι αριθμοί όμως δεν διαψεύδονται. Μπορεί οι σημερινοί υπουργοί να εγγυώνται με τον λόγο τους (τον οποίο δεν έχω λόγο να αμφισβητώ) ότι δεν θα υπάρξει, για παράδειγμα, κούρεμα των καταθέσεων, αλλά όταν κάποιος έχει δώσει δικαίωμα να μην τον εμπιστεύονται, αφού έχει διαψευσθεί πολλάκις σε ελάχιστο χρόνο, δεν μπορείς να του δώσεις ψήγμα εμπιστοσύνης και μάλιστα για τόσο σημαντικά ζητήματα.

Πριν βάλουμε τον σταυρό μας την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο, ας σκεφτούμε μήπως με τον σταυρό αυτό, ταυτόχρονα βάζουμε και έναν σταυρό στο μέλλον των επόμενων γενεών.

[email protected]

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress