Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Ασθενής Βροχή
8 Σεπ 2015

Δύο μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα βρει έτοιμο τον φάκελο, για να ζητήσει επισήμως και με επιχειρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 αλλά και ταυτόχρονα την αύξηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ (2014 – 2020) κατά 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
 
Ταυτόχρονα, δείχνει να έχει ωριμάσει η συζήτηση για μια νέα διευθέτηση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους ώστε να πεισθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο Τρίτο Μνημόνιο με το ποσό που του αναλογεί δηλαδή 16 δις Ευρώ.
 
Η συζήτηση για τον τρόπο που θα γίνει το «reprofiling» του Δημοσίου Χρέους, δηλαδή η επιμήκυνση των πληρωμών με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια έχει ήδη ξεκινήσει στα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» όπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ, του Σόιμπλε, του Ντάισεμπλουμ , του Ντράγκι αλλά και του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Το λέμε εδώ και καιρό ότι για να μετέχουμε στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση χρέους. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα» δήλωσε προχθές εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης αποκάλυψε ότι ήδη καταρτίζεται Έκθεση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους με τους τρόπους και τις μεθόδου που θα καθιστούν το χρέος διαχειρίσιμο. Η έκθεση αυτή είναι απαραίτητη για να αναλάβει το ρίσκο η ΕΚΤ της αγοράς περισσότερων ελληνικών ομολόγων.
 
Στην Αθήνα, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης έχει ήδη καταρτίσει ένα νέο διεκδικητικό πλαίσιο και στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα με Ευρωπαίους Αξιωματούχους θα καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αυξάνει τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών λόγω της κρίσης. «Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να αλλάξει και να γίνει οδηγός για την έξοδο από την κρίση με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προκειμένου να γίνει μια καθολική επενδυτική κινητοποίηση» δήλωσε ο Υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομίας που θέτει τις βάσεις για μία μεγαλύτερη θητεία και μετά τις εκλογές. «Η στήριξη του ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική οδός προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει την κρίση», σημείωσε με έμφαση, για να συμπληρώσει ότι «τα οράματα με δημόσιες λεωφόρους στις οποίες περνά η ευημερία της οικουμένης είναι ωραία, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δουλεύει, παράγει και συντηρεί τους υπόλοιπους», κατέληξε.
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος της χώρας θα δίνει προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και υπηρετούν την καινοτομία.
Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, οι πόροι του οποίου ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, το αίτημα αύξησής τους αφορά ουσιαστικά στην ενεργοποίηση της ρήτρας αναθεώρησης. Ο αρχικός σχεδιασμός είχε γίνει με μακροοικονομικά στοιχεία του 2009, τα οποία επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Ελλάδα δικαιούται να αιτηθεί αύξηση και ανακατανομή του ποσού και ο Νίκος Χριστοδουλάκης έχει ήδη ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ