Navigation
7
Μαρ
location
Αθήνα
14oC
Λίγα σύννεφα
29 Ιούλ 2015

Δυο ελληνικές εταιρείες μεταξύ των 50 κορυφαίων κατασκευαστικών

Οικοδομή Επιχειρήσεις

Δύο Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, η Ελλάκτωρ στην 42η θέση και η Κυπριακή J&P Άβαξ στην 49η αντίστοιχα, συμμετέχουν στην λίστα με τους 50 ισχυρότερους ευρωπαϊκούς τεχνικούς ομίλους της Deloitte, με κριτήριο τον κύκλο εργασιών του 2014. Στην κορυφή βρίσκονται οι γαλλικοί όμιλοι Vinci και Bouygues (1η και 3η θέση αντίστοιχα) ενώ την 2η θέση καταλαμβάνει ο Ισπανικός όμιλος ACS.

Στο top 20 (με κατάταξη στην 16η θέση) βρίσκεται η πανίσχυρη Τουρκική Enka και μοναδική εκπρόσωπος της Τουρκίας ενώ με δύο ομίλους συμμετέχει και η Γερμανία με τις Bilfinger, στην 9η θέση και Bauer στην 41η, μία θέση πριν τον Ελλάκτωρ.

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα όπου οι κατασκευές εξακολουθούν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης, πέρσι, οι επενδύσεις στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό κλάδο άρχισαν να αυξάνονται με σημάδια περαιτέρω βελτίωσης τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με την μελέτη, η ανάκαμψη στις επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο θα αποδειχθεί σημαντική μόνο το 2016, όταν ο αρνητικός αντίκτυπος από την κάμψη της αγοράς κατοικίας θα είναι λιγότερο αισθητός.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε από την αρχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης ως το 2013, ενώ το 2014 και στις αρχές του 2015 παρουσίασε μια μικρή βελτίωση. Οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη, μετά από μία μείωση κατά 3% το 2012 και το 2013, το 2014 αυξήθηκαν κατά 1% περίπου. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος και η Ευρωζώνη κατέγραψαν καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας. Από το 2012 Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν τις μεγαλύτερες αγορές στον τομέα των κατασκευών, αντιπροσωπεύοντας το 53% των συνολικών επενδύσεων στον κλάδο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,1% και 3,5% το 2015 και το 2016, αντίστοιχα. Συνολικά οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 έφτασαν το 1,37 τρισ. ευρώ.

Η έρευνα της Deloitte με τίτλο «Ευρωπαϊκές Κατασκευαστικές Δυνάμεις» εξετάζει τις αποδόσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών ομίλων με κριτήρια τα έσοδα, τη χρηματιστηριακή αξία, τη διεθνοποίηση, τη διαφοροποίηση, την κερδοφορία, τις δανειακές υποχρεώσεις και άλλους χρηματοοικονομικούς δείκτες.

Όπως είχε διατυπωθεί στην προηγούμενη έκδοση, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, το 2014, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος ανέκαμψε από την ύφεση και παρουσίασε μικρή ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τάση αυτή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει αυτή τη νέα περίοδο με επιφυλακτικότητα λόγω των δυσκολιών του παρελθόντος.

Οι συνολικές πωλήσεις των 20 ισχυρότερων τεχνικών εταιρειών της ΕΕ ανήλθαν σε 293,404 δισ. ευρώ. Στην κορυφή βρίσκονται οι Vinci, ACS και η Balfour Beatty, οι οποίες όμως είδαν να περιορίζονται τα έσοδά τους πάνω από 1 δισ. ευρώ η κάθε μία ενώ οι Ιταλικές Salini Impregilo και Interserve αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 81% και 35%, γεγονός που τις έφερε στην λίστα με τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες.

Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο εκτόπισμα στο Top 20, με πέντε εταιρείες, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 5% σε 63 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Ferrovial είναι η μόνη εταιρεία μεταξύ των κορυφαίων 10 ομίλων που βελτίωσε την θέση της στην κατάταξη το 2014. Αντίστοιχα το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση βάσει της κατάταξης των συνολικών πωλήσεων ανά χώρα, έχει το μεγαλύτερο αριθμό των εταιρειών του Top 50, με 13 μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικούς ομίλους. Οι όμιλοι αυτοί σημείωσαν αύξηση εσόδων κατά 13% σε 45.694 δισ. ευρώ, συνέπεια της εξαιρετικής ανάπτυξης που εμφάνισαν οι Interserve, Barratt, Κier, Taylor Wimpey & Persimmon.

Το 2014, η χρηματιστηριακή αξία των 20 μεγαλύτερων εταιριών κατέγραψε αύξηση ύψους 6%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 Index αυξήθηκε κατά 1%. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των 20 μεγαλύτερων κατασκευαστικών δυνάμεων βρίσκονται οι Vinci, Ferrovial και Bouygues. Η Barratt (Ηνωμένο Βασίλειο) πέτυχε την μεγαλύτερη ανάπτυξη σε απόλυτους όρους, ενώ η Ισπανική FCC, το πιο σημαντικό ποσοστό αύξησης, κυρίως λόγω της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρίες έχουν σημειώσει αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας από το 2012, η συνολική χρηματιστηριακή αξία τους παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα που είχε φτάσει την περίοδο πριν την κρίση (2007). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2014, η συνολική χρηματιστηριακή αξία για τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρίες ήταν κατά 19% χαμηλότερη από όσο ήταν το 2007.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ