Navigation
28
Ιούλ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
25 Φεβ 2016

Δραματικό μήνυμα Φέσσα για την ελληνική οικονομία

Φέσσας ΣΕΒ Οικονομία

Σήμα κινδύνου από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα που απεύθυνε έκκληση στη κυβέρνηση για να δράσει γρήγορα καθώς η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ζώνη κινδύνου με την ελληνική οικονομία και κοινωνία να μην έχουν άλλες αντοχές.

«Η κοινωνία βρίσκεται σε νευρική κρίση, η οικονομία επιεικώς υπολειτουργεί και η πολιτεία δυσκολεύεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την 1η αξιολόγηση του προγράμματος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι αυτή καθυστερεί επικίνδυνα αφού «σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Φέσσας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υπερ-φορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και στην επακόλουθη ενθάρρυνση της παραβατικότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα κίνητρα φοροδιαφυγής μεγαλώνουν, καθώς οι αυξημένοι συντελεστές δημιουργούν κίνητρο για μεγαλύτερη φοροκλοπή.

«Αντί να συζητάμε ριζοσπαστικές λύσεις, όπως τη φορολόγηση όλων από το πρώτο ευρώ με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, εξαντλούμαστε σε σενάρια περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Προσεγγίζουμε έτσι οριακές καταστάσεις, όπου τα κίνητρα για εργασία αμβλύνονται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπερφορολόγησης, είναι αδύνατη πλέον η προσέλκυση κεφαλαίων και ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, που εγκαθίστανται σε χώρες του εξωτερικού.», προσέθεσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέδειξε ως λύση την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με συνακόλουθη μείωση της χρήσης μετρητών, σημειώνοντας ότι «η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, μόνον οφέλη μπορούν να έχουν. Μόνο από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει το 1,5 δις €, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μειωθούν έως 80%, και το κράτος να εισπράττει επιπλέον ΦΠΑ έως 1 δις € κάθε χρόνο.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι οι τράπεζες αν και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν χρηματοδοτούν την οικονομία, καθώς επιβαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων. «Το όλο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος δημιουργεί έναν εφησυχασμό, την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων.»

Ο κ. Φέσσας επέμεινε ότι η σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να απεμπλακούν οι τράπεζες και να αναδιαρθρωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας. «Ο ηθικός κίνδυνος απειλεί να κλονίσει την ελάχιστη πίστη που απέμεινε στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει να μπει άμεσα τέλος σε ένα καθεστώς που ευνοεί τους ασυνεπείς» είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε λέγοντας «δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις μετά από επτά χρόνια ισχνών αγελάδων, φτωχοποίησης και ανυποληψίας. Οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν από μόνες τους. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτές».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ