Navigation
22
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αίθριος - καθαρός
28 Μαρ 2016

Δραματικές αλλαγές στην Ελλάδα της μεγάλης ανεργίας

Εργασία Σλάιντερ Εφημερίδα Εργασία | Οικονομία

Η εργασία εξ αποστάσεως και οι ελεύθερες εργασιακές σχέσεις θα είναι εκείνες που θα κυριαρχήσουν στο εγγύς μέλλον

της Μαρίας Ακριβού

Ανασφάλεια, καθυστέρηση δεδουλευμένων και «μισθοί της πείνας» χαρακτηρίζουν τη σημερινή εικόνα που καταγράφεται στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων που περιμένουν υπομονετικά από έναν έως και πέντε μήνες για να εισπράξουν τον μισθό τους από τον εργοδότη τους. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι πρωτοφανές, καθώς η πλειονότητα των εργαζομένων προσφέρει τις υπηρεσίες της χωρίς να αμείβεται στην ώρα της, όταν οι φόροι και οι λογαριασμοί περιμένουν στη… γωνία. Οι περισσότεροι, μην έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάζονται είτε να προσφύγουν σε «μαύρη» εργασία, χάνοντας πολύτιμα ένσημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε να ακολουθήσουν την οδό της υποαπασχόλησης, δουλεύοντας μέχρι 4 ώρες επισήμως την ημέρα, με τις μισές αποδοχές. Στη δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι μακροχρόνια άνεργοι, που αδυνατούν να μπουν στην αγορά εργασίας, είτε γιατί δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις είτε γιατί το επάγγελμά τους θεωρείται πια απαρχαιωμένο. Τα στοιχεία δείχνουν πως το τρίτο τρίμηνο του 2015 οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούσαν το 73,7% του συνόλου των ανέργων, μέγεθος που μεταφράζεται σε 855.000 ανέργους, οι οποίοι έχουν την ατυχία να βρίσκονται εκτός εργασίας για πάνω από έναν χρόνο. Στις ηλικίες 15-19 το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύεται στο 58,1%, ενώ για τις ηλικίες 20-24 διαμορφώνεται στο 47,7%.

«Όσο μένεις εκτός αγοράς…»

Ευελιξία, προσαρμοστικότητα και η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της εμπειρίας που έχει αποκτήσει κάποιος με τα χρόνια σε μια δουλειά εντελώς διαφορετική από αυτήν που ήταν συνηθισμένος να κάνει είναι, σύμφωνα με την επικεφαλής της PeopleForBusiness(PfB), Ρεβέκκα Πιτσίκα, τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει όποιος επιδιώκει να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. «Το μοντέλο “είμαι λογιστής και θα ολοκληρώσω τον εργασιακό μου κύκλο ως τέτοιος” έχει “πεθάνει”. Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους η επανένταξη στην αγορά εργασίας καθίσταται όλο και πιο δύσκολη και αυτό γιατί, όσο μένεις εκτός αγοράς, τόσο απαξιώνονται οι δεξιότητές σου. Χρειάζεται διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση και σε πολλές περιπτώσεις παρακολούθηση και συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα για να υπάρχει, έστω και προσωρινή, παρουσία στην αγορά».

 

Αλλάζει το μοντέλο εργασίας

Με δεδομένο ότι το μοντέλο εργασίας αλλάζει και απομακρύνεται από το παραδοσιακό πρότυπο, η parttime εργασία, η εργασία εξ αποστάσεως και οι ελεύθερες εργασιακές σχέσεις θα είναι εκείνες που θα κυριαρχήσουν στο εγγύς μέλλον. Όπως αναφέρει η κα Πιτσίκα, από εδώ και μπρος θα δούμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς ασφάλιση από κάποιον εργοδότη, που θα δουλεύουν χωρίς σταθερό μηνιαίο μισθό και θα πληρώνονται βάσει της απόδοσής τους και ανά πρότζεκτ. «Η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα αποτελεί σίγουρα μια διέξοδο τόσο για τους νεότερους σε ηλικία όσο και για τους μεγαλύτερους. Η “4η Βιομηχανική Επανάσταση” που βιώνουμε παγκοσμίως προϋποθέτει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να προσανατολίζεται σε επαγγέλματα που θεωρούνται της μόδας».

Οι πωλητές, τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με οικονομικά, αλλά και εκείνα που αναπτύσσονται στον κλάδο της τεχνολογίας εξακολουθούν και καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από πλευράς επιχειρήσεων, την ώρα που ταmediaκαι ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν πιάσει «πάτο» και το μέλλον τους φαντάζει δυσοίωνο.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το τι πρέπει να αλλάξει στην πράξη τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και από πλευράς κράτους, προκειμένου να σταματήσει το λεγόμενο «braindrain», η επικεφαλής της PfBαπαντά πως η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού και οικονομικού περιβάλλοντος, που θα επιτρέπουν την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου προγραμματισμού, η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και η κατάρτιση μιας περισσότερο ευέλικτης νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος. «Την ίδια στιγμή, και οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να υιοθετήσουν μια πιο τεχνοκρατική αντίληψη και να δώσουν έμφαση στην εξωστρέφεια με την είσοδό τους σε νέες αγορές, κίνηση που θα επιτρέψει την ανάπτυξή τους και θα δημιουργήσει την ανάγκη προσλήψεων».

 

Δεν συνιστούν απειλή για την αγορά εργασίας οι μετανάστες

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών προσπαθήσει να ενταχθεί στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό. Η κα Πιτσίκα εμφανίζεται καθησυχαστική, λέγοντας πως, ακόμη και αν δημιουργηθούν ελεύθερες οικονομικά ζώνες, ο εγχώριος παραγωγικός ιστός δεν αναμένεται να επηρεαστεί, αφού έτσι και αλλιώς δεν προβλέπεται σε αυτές η απορρόφηση Ελλήνων εργαζομένων. Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε μεμονωμένες προσλήψεις και δεν αναμένεται εντός του 2016 να δούμε δραματικές αλλαγές στην αγορά. Ωστόσο, η επιβολή νέων φόρων αναμένεται να τις παρασύρει σε δίνη και αυτό που εύχονται όλοι είναι να μην προβούν σε νέες απολύσεις.

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 25/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ