Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
25 Αυγ 2015

Δουλειές στην Ιταλία για την Εθνική Πανγαία

Εθνική Τράπεζα Τράπεζες

Nέα συμφωνία ύψους 45,1 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε μέσα στον Ιούλιο η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ανεβάζοντας, από τις αρχές του 2015, στα 117,5 εκατ. ευρώ το συνολικό ”λογαριασμό” των επενδύσεων της εταιρείας, η οποία οδεύει προς το Χ.Α..

Η νέα επένδυση πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και αφορά την αγορά συγκροτήματος γραφείων και καταστημάτων, 18.000 τ.μ. στη Ρώμη, μισθωμένο, βασικά, στο ιταλικό Δημόσιο. Η συμφωνία, για την οποία είχε υπογραφεί το σχετικό προσύμφωνο στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ολοκληρώθηκε τελικά στις 20 Ιουλίου, ενώ προσύμφωνο, ήδη από τον Απρίλιο, έχει υπογράψει ο όμιλος για μία ακόμη συμφωνία, αυτή τη φορά στην Κύπρο με τον όμιλο Μαρινόπουλου, η οποία με βάση το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών, μέχρι το τέλος Αυγούστου. Πρόκειται για δύο ακίνητα στη Λεμεσό (το ένα λειτουργεί ως υπεραγορά), τα οποία, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο τεχνικός και νομικός έλεγχος, περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έναντι συνολικού τιμήματος περί τα 22,7 εκατ. ευρώ, με την ΑΕΕΑΠ να έχει ήδη καταβάλλει ως προκαταβολή το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των δύο μερών έχει υπογραφεί επιπλέον προσύμφωνο για την εκμίσθωση των ακινήτων προς τον όμιλο Μαρινόπουλου με εικοσιπενταετή διάρκεια.

Οι δύο συμφωνίες σε Ιταλία και Κύπρο, έρχονται να προστεθούν στις επενδύσεις συνολικού ύψους 49,7 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η εταιρεία εντός του πρώτου εξαμήνου- 11 εκατ. ευρώ για το εμπορικό κέντρο West Plaza στη Βουλγαρία και 38,7 εκατ. ευρώ για κτίριο γραφείων στη Ρώμη, μισθωμένο επίσης στο ιταλικό Δημόσιο. Σημειωτέον ότι το σύνολο των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία από τις αρχές του 2015 αφορά αγορές εκτός Ελλάδας.

Συνολικά, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, το χαρτοφυλάκιο της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνει 316 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 872 χιλ. τ.μ., κυρίως στην Ελλάδα, ενώ τέσσερα ακίνητα βρίσκονται στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία κι ένα ακόμη στη Βουλγαρία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι χαμηλές αποτιμήσεις και η κρίση στο εγχώριο real estate ήταν και η βασική αιτία για τις υψηλές ζημιές που σημείωσε η εταιρεία στο α’ εξάμηνο του 2015, παρά την περαιτέρω αύξηση των συνολικών εσόδων, η οποία, κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης, αναμένεται να συνεχιστεί και για το υπόλοιπο του έτους λόγω των νέων ακινήτων που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της.

Ετσι, τα έσοδα από μισθώματα για τον όμιλο αυξήθηκαν κατά 30,6% για το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2015, αγγίζοντας τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες ανήλθαν στα 21 εκατ. ευρώ. Μη λαμβανομένης υπόψη της ζημιάς από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία, για το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα κέρδη του ομίλου έφθασαν τα 36,8 εκατ. ευρώ από 37,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Επισημαίνεται εδώ ότι η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ διατηρεί σημαντικού ύψους συνέργιες με την Εθνική Τράπεζα (εκ των βασικών της μετόχων με συμμετοχή 32,7%, ενώ το ποσοστό του βασικού μετόχου, της Invel, φθάνει το 65,6%), στο πλαίσιο μισθώσεων ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας από την ΕΤΕ. Ωστόσο, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Πανγαία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ακινήτων με στόχο τη διασπορά του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του ομίλου και πλέον τα έσοδα από μισθώματα που καταβάλλει η ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο στο 62,3% επί του συνόλου ή 34,2 εκατ. ευρώ έναντι 34,4 εκατ. ευρώ ή 81,9% επί του συνόλου του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι προ δεκαπενθημέρου, εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών το σχέδιο σύμβασης αντίστροφης συγχώνευσης της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ με τη θυγατρική MIG RE, ώστε να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους η εισαγωγή των μετοχών της Εθνική Πανγαία στο Χ.Α.. Μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, η Πανγαία θα εξετάσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict