Navigation
26
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
21 Νοέ 2016

«Δώστε μου αφήγημα Χρέους και θα τα ψηφίσω ΟΛΑ»

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Σε βιομηχανία ταχύρρυθμης ψήφισης μνημονιακών νομοσχεδίων θα μετατραπεί πάλι η Βουλή προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό  -μέσα στον Δεκέμβριο- προτού πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για συμμετοχή στο «ελληνικό πρόγραμμα».

Μετά την ψυχρολουσία από το Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να κλείσουν όλα τα κεφάλαια της β’ αξιολόγησης με τρεις μόνο προϋποθέσεις:

  1. Να μην θιγεί προς το παρόν, το κονδύλι του Προϋπολογισμού για την «προσωπική διαφορά» στις κύριες συντάξεις, δηλαδή να μη θιγούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι έως 1.300€.
  2. Να μην μειωθεί το όριο αφορολόγητου εισοδήματος στα 5.000 € όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ (έστω και αν χρειαστεί να καταργηθούν «ως αντάλλαγμα» μια σειρά από φοροαπαλλαγές).
  3. Η απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει άλλοθι και να χρησιμοποιηθεί ως «πολιτικό αφήγημα απομείωσης του Χρέους» για να πεισθούν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν μια σειρά από «πολιτικά ευαίσθητα» νομοθετήματα και ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «X», το μεσημέρι της Παρασκευής, τα «τεχνικά κλιμάκια», ενημέρωσαν με γραπτή έκθεση τους επικεφαλής των «θεσμών» για την πορεία της αξιολόγησης.

Η έκθεση των τεχνικών κλιμακίων -την οποία τα κυβερνητικά στελέχη λανθασμένα θεώρησαν “τελικό κείμενο των θεσμών”- διαπιστώνει την προφανή αλλαγή «στη διάθεση των κυβερνητικών στελεχών να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη β’ αξιολόγηση» και την πρόθεση να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση «τουλάχιστον 12 νομοθετήματα» που αφορούν μεγάλες αλλαγές:

  • στο συνδικαλιστικό νόμο, τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις ομαδικές απολύσεις, την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, την προώθηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων αλλά και σημαντικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση με διευκόλυνση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Προληπτική Γραμμή Στήριξης ΔΝΤ 6 δις €

Στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι, να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση προτού πάρει απόφαση του Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με το ποσό των 6 δις € που θα χρησιμοποιηθεί ως «προληπτική γραμμή πίστωσης» για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

  • Η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ αναμένεται να ληφθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και κατόπιν η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει –όχι 4ο Μνημόνιο αλλά- μια «Τρίτη παράλληλη Δανειακή Σύμβαση» με το ΔΝΤ δηλαδή ένα νέο Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) κάποια στιγμή μέσα στο 2017.

Στο μεταξύ χρονικό διάστημα, το Eurogroup θα επικυρώσει και θα ανακοινώσει επισήμως τη συμμετοχή του ΔΝΤ που θα είναι «ο απόλυτος εγγυητής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να καθησυχάσει τους υπουργούς οικονομικών για να αποδεχθούν τη νέα διευθέτηση (re-profiling) του ελληνικού χρέους με βάση τις προτάσεις του Κλάους Ρέγκλιγκ του ΕSM.

Η απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θα αφήνει ανοικτό το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά.

  • Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018 και αυτό συνεπάγεται μια σειρά από σκληρών δημοσιονομικών αποφάσεων για την ελληνική κυβέρνηση του χρόνου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ευελπιστεί ότι με τη διευθέτηση (re-profiling)  του Χρέους και την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα ανοίξει η λεωφόρος των επενδύσεων στην Ελληνική Οικονομία για να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα επιτρέψουν την υλοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς νέους φόρους.

Καθοριστική και κρίσιμη θα είναι η παρέμβαση του Mario Draghi και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα του ελληνικού Χρέους.

Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης έχει διαμηνύσει ότι θα ενισχύσει περαιτέρω και θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 1,7 τρισ. Ευρώ που εφαρμόζεται ήδη για την τόνωση της ανάπτυξης.

  • Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την 8η Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης QE με συμμετοχή και της Ελλάδας, εφόσον υπάρξει θετική απόφαση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Οι εντολές των «θεσμών»

Οι επικεφαλής της Τρόικας έχουν δώσει σαφή εντολή στα τεχνικά κλιμάκια να «συμβάλλουν όσο είναι δυνατό, την ταχύτερη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιβάλλει τους δικούς όρους και προϋποθέσεις στην δική του δανειακή σύμβαση (MEFP) με την ελληνική κυβέρνηση κι αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2017, οι δύο δανειακές συμβάσεις (δηλαδή το Μνημόνιο ΙΙΙ του Ιουλίου 2015) και η «Τρίτη παράλληλη δανειακή σύμβαση» του ΔΝΤ θα πρέπει να συγκλίνουν και να ταυτιστούν ως προς τους στόχους.

Οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.Στη συνέχεια θα υπάρξουν τηλεδιασκέψεις και επαφές σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι η πρόοδος να καταγραφεί στο Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου, ενώ αν χρειαστεί παράταση των συζητήσεων, μπορεί να ακολουθήσει ένα ακόμα Euro Working Group πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Μετά το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, οι επικεφαλής των θεσμών θα ξαναέρθουν στην Αθήνα, για να μετατρέψουν τις αποφάσεις σε «prior actions, milestones, structural benchmarks και key deliverables» που είναι οι τεχνικοί όροι για τις νέες προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα ώστε η Ελλάδα να εισπράττει σε μικρές υπο-δόσεις το ποσό των 8,5 δις Ευρώ που προβλέπει η β’ αξιολόγηση….

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ