Navigation
19
Μαΐ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
22 Δεκ 2017

“Δώρο” ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δύο αχρείαστα μνημόνια, μία επιτροπεία δεκαετιών και βλέπουμε…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει προχωρημένες γνώσεις οικονομικών για να διαπιστώσει στην πράξη, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταντήσει μια χώρα όπου εφαρμόζεται ένα αψυχολόγητο πείραμα από μια συγκυβέρνηση συμπλεγματικών και ανίκανων πολιτικών, η οποία ξεπερνάει κάθε όριο παραλογισμού και ιδεοληπτικών αγκυλώσεων.

Χθες, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γ. Στουρνάρας δίνοντας στη δημοσιότητα την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου σχετικά με μια γραμμή χρηματοδότησης που θα πρέπει να υπάρχει όταν… τελειώσουν τα μνημόνια, όπως διατείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα. Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μια άκρως προβληματική περίπτωση παρά τα δύο μνημόνια που έφεραν χωρίς λόγο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πάσχει από ανταγωνιστικότητα και επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα… γδέρνοντας κυρίως τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο μοναδικός χρηματοδότης μιας οικονομίας. Σε αυτό το τελευταίο, πρέπει να επισημανθούν και οι εγκληματικές ευθύνες των εταίρων-δανειστών μας, οι οποίοι έβγαλαν τα… μάτια τους δείχνοντας ανοχή στην εγκληματική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι το έκαναν σκόπιμα γιατί θέλουν να χώσουν ακόμη πιο βαθιά στο χώμα τη χώρα μας, πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι κάθε φορά που δεν βγαίνει ο δικός μας λογαριασμός, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα και γι αυτούς…

Το γεγονός ότι δεν είμαστε μια κανονική χώρα αποδεικνύεται και από την καθήλωση μας έξι μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που θα επιτρέπει σε ξένα κεφάλαια να τοποθετηθούν στην οικονομία μας. Όπως αναφέρει η Τράπεζα Ελλάδος, αν δεν διορθωθεί αυτό τότε πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018. Ουσιαστικά, η κεντρική τράπεζα δείχνει τον δρόμο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για ένα… τεταρτοπέμπτο μνημόνιο χωρίς λεφτά, εφόσον συνεχίσουν να… πουλάνε success story και μετά το προσεχές φθινόπωρο. Με βάση μια άλλη ανάγνωση που έχει πολιτικές προεκτάσεις, η Τράπεζα Ελλάδος λέει εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Τσίπρα να ετοιμαστεί για απόδραση, καθώς αυτό που έρχεται δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο από πλευράς προπαγάνδας και ψεμάτων, λόγω… υπερπλεονάσματος ψεύδους, υποκρισίας και απάτης.

Όποιος διαβάζει προσεκτικά τα μεγέθη και τους οικονομικούς δείκτες δεν έχει παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η “καθαρή” έξοδος από τα μνημόνια είναι τόσο… πειστική όσο οι υποσχέσεις των Τσίπρα-Καμμένου τα τελευταία 3 χρόνια! Τα πιο δύσκολα για την Ελλάδα θα αρχίσουν όταν θα βγει στις αγορές, καθώς με βάση τις σημερινές συνθήκες το κόστος δανεισμού θα είναι τουλάχιστον τριπλάσιο από το επιτόκιο των δανείων που λαμβάνουμε από τα κράτη της Ευρωζώνης και σχεδόν διπλάσιο από τα επιτόκια των δανείων μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η… καθαρή έξοδος δεν νοείται χωρίς ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως της αποτελεσματικής διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων και της αποτελεσματικής προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Αν εκεί δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα, τότε θα είναι… ανοικτός ο δρόμος για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή ακόμη και για “κούρεμα” καταθέσεων, όπως δήλωσε χθες ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Αυτό όμως που οφείλουμε να κρατήσουμε περισσότερο από την έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος είναι η αναφορά του κ. Στουρνάρα ότι “οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια”. Εμείς απλά να προσθέσουμε ότι οι εξελίξεις του 2015 μας έφεραν επί της ουσίας δύο αχρείαστα μνημόνια και επιτροπεία για πολλές δεκαετίες. Έχουμε δει τα χειρότερα και ετοιμαζόμαστε για ακόμη… δυσκολοχειρότερα. Όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτοί έχωσαν τη χώρα βαθιά στην ανυποληψία, αυτοί προκάλεσαν βλάβη τουλάχιστον 180 δισ. ευρώ στην οικονομία, αυτοί μας έβαλαν στην επιτροπεία για 40 χρόνια λόγω εγκληματικών παραλείψεων και αναποτελεσματικότητας, αυτοί είναι ικανοί για να φέρουν ακόμη χειρότερες μέρες για τη χώρα και τον λαό. Προς το παρόν απολαμβάνουμε το… θεάρεστο έργο τους με αφόρητους πόνους αλλά πάνω απ΄ όλα με αξιοπρέπεια…

Άρθρο του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict